Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel wijst bod 83 euro af.

AkzoNobel wijst bod 83 euro af.

Update donderdag 9 maart, 08:45 uur

Akzo maakt vanochtend bekend dat het een ongevraagd bod heeft ontvangen van concurrent PPG. Akzo heeft dat afgewezen, het bod zou de waarde van Akzo niet voldoende tot uitdrukking brengen. 

PPG biedt 54 euro per aandeel cash, en 0,3 aandeel PPG erbij. PPG sloot gisteren op 106,83, maar steeg 6% dus laten we 100 dollar aanhouden. Dat maakt 54 + 28,4 = 82,40 euro. 

Dat is een premie van 28% op de slotkoers van gisteren van 64,42.

Als alternatief stelt CEO Buchner voor om de Specialty Chemicals divisie af te splitsen. Althans, een onderzoek daarnaar: 

AkzoNobel, one of the world’s leading paints, coatings and chemicals companies announces today a review of strategic options for the separation of its Specialty Chemicals business.

The Specialty Chemicals business, which had revenues of €4.8 billion in 2016, is strongly positioned with a broad portfolio of leading technologies and chemicals which service a wide range of end-user segments including construction, industrial and consumer goods.

The separation will allow the Specialty Chemicals business to continue to build and accelerate its market-leading positions across a range of market segments.  

Er wordt al langere tijd door grootaandeelhouders gevraagd om deze tak te verkopen, door de wisselvalligheid en onvoorspelbaarheid van de omzet en winsten. PPG, dat Akzo op de korrel heeft, heeft zich al wel ontdaan van haar chemische activiteiten.  

Hier ziet u het team dat deze business unit leidt. Zij worden geofferd om de aandeelhouders tevreden te houden, nu zij niet de geboden 83 euro kunnen incasseren.  

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Onderstaand ziet u de kerncijfers van de divisie Chemicals. 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De omzetontwikkelingen zijn wat zorgelijk, getuige de omzetdaling van het afgelopen jaar. De chemische divisie bestaat uit vier deeltakken. Tussen haakjes ziet u de omzet en omzetstijging in 2016:

  • Functional Chemicals (1.718 miljoen euro, -5,7%)
  • Industrial Chemicals (1.202 miljoen euro, unch)
  • Pulp and Performance Chemicals (921 miljoen euro, -6,8%)
  • Surface Chemistry (1.030 miljoen euro, -2,8%)

 

AkzoNobel gooit deze tak in de strijd om de druk van de aandeelhouders te kunnen weerstaan. Akzo heeft goed gekeken naar Unilever en gezien dat het belangrijk is om meteen te reageren, én meteen met een alternatief te komen. De vraag is of dat genoeg is.  

Waar het voorstel van Buffett en zijn Braziliaanse matties nog werd gezien als een soort heiligschennis, is de interesse van PPG voor Akzo van een andere orde. Het bod is beter, (+30% op laatste koers), PPG is een sterke, solide partij en Akzo is zelf al enige tijd aan het kwakkelen.

Het had allang op overnamepad gemoeten, om de omzetgroei aan te wakkeren. De afgelopen jaren is de winst weliswaar flink omhooggegaan, maar dat kwam alleen door kostenbesparingen, kostenbesparingen en kostenbesparingen.

Als AkozNobel nu de chemische activiteiten afstoot, wordt het nóg aantrekkelijker voor PPG. PPG zal namelijk zelf ook de chemische divisie willen afstoten. Met het vrijgekomen geld zal Akzo dan waarschijnlijk ook snel zelf op overnamepad gaan. 


Update woensdag 8 maart, 23.00 uur 

Even iets meer achtergronden betreffende het gerucht dat AkzoNobel benaderd zou zijn door de Amerikaanse branchegenoot PPG. Volgens de berichten van de internationale persbureaus en kranten is er zeker rook, en waarschijnlijk ook vuur.

Het is op dit moment nog onduidelijk van welke kant de vrijage afkomt, maar het meest logisch lijkt het dat PPG geinteresseerd is in een deel van Akzo, dan wel heel Akzo.

Pittsburgh Plate Glass

PPG is een verfproducent die net als Akzo in alle grote markten vertegenwoordigd is. U hebt ongetwijfeld wel eens één van hun producten gekocht. Ze verkopen verf van de merken Histor, Rambo en Sigma.

Het bedrijf werd opgericht in 1883 als Pittsburgh Plate Glass. PPG heeft een indrukwekkend trackrecord qua dividend. Het verhoogt volgens de eigen CEO al 46 jaar op rij het dividend en is daarmee één van de officiele dividend aristocrats uit de S&P500.

CEO in Delfzijl 

Vorig jaar november was de CEO, hier ziet u hem bij de presentatie van de 2016 jaarcijfers, even in Delfzijl. Niet voor de beruchte Pinksterfeesten, maar om een nieuwe fabriek van 30 miljoen dollar te openen. 

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

Kennelijk is de beste man niets verteld over de aardbevingen in dat gebied. McGarry, klein van stuk volgens het FD, gaf een interview aan het FD en u moet dat zeker lezen als u meer wilt begrijpen van PPG.

We weten dan meteen van welke kant de interesse voor een fusie of overname vandaan komt. PPG heeft van overnemen bijkans een levensstijl gemaakt. McGarry zelf daarover in dat FD-interview:

 

PPG is een overnamemachine?

‘Sinds 2001 meer dan 65 overnames. We zijn constant op zoek. En we zijn er erg goed in. We hebben ook een draaiboek, dat bekend is in het hele bedrijf. Daarmee kunnen we nieuwe bedrijven snel en naadloos integreren binnen PPG. Van de te verwachten synergie realiseren we 90% in minder dan een jaar tijd.'

'We kochten AkzoNobels lakkenactiviteiten in de VS in 2012. Binnen twee jaar hebben er structureel bijna $200 mln aan kosten uitgesneden.’

 

Betrap ik ze postuum nog op een tikfout ook. Maar: zoveel verschil tussen de modus operandi van Buffett's Braziliaanse bloedhonden 3G en PPG is er niet. Overnemen, integreren en kosten snijden.

De winst die PPG maakt spreekt daarbij boekdelen en daar kan Akzo dan weer wat van leren. De bedrijven lijken erg op elkaar qua grootte en omzet. Zoek de verschillen: 

 

 

                      AkzoNobel

 

                  PPG

 

Market Cap (mrd. euro) 16,2 24,6
Omzet (mrd. euro) 14,2 14,0
Werknemers 46.000 47.000
Onderliggende nettowinst (mln. euro) 970 1462
Koerswinstverhouding 16,6 16,9
Dividendrendement 2,5% 1,6%
Marktwaarde/omzet 1,15 1,75

 

De bedrijven lijken qua grootte erg op elkaar. Evenveel werknemers, zelfde omzet, alleen is PPG veel winstgevender. Dat uit zich dan ook in een veel hogere beurswaardering.    

Nu moest ik voor deze vergelijking wel even de exceptionele kosten van PPG eruit halen. In 2016 moest er namelijk nogal wat weggeboekt worden aan pensioenlasten, herstructureringslasten en asbestverwijderingskosten.  Maar een kniesoor die daar op let.  

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

Wat is nu de bedoeling van PPG? Een gehele overname lijkt niet aan de orde. Daar zijn wel enkele redenen voor. Ten eerste zou een volledig samengaan stuiten op mededingingsbezwaren. Kijk naar de marktposities van de beide partijen: 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

Beide zijn goed vertegenwoordigd in de verschillende deelmarkten. Afgaande op de achterliggende droomwens van PPG om in elke deelmarkt dan wel land de nr. 1 of 2 positie te bekleden zou je denken dat ze uit zijn op het deel dat PPG de nr 1. positie in Protective & Marine oplevert.

Daar is AkzoNobel momenteel de grootste. Maar: die divisie loopt niet zo goed door het gelazer in de olie- en gassector. Het zit bij Akzo ingebakken bij de Performance Coatings. Uit het recente jaarrapport:

In Performance Coatings, volume growth in some segments was offset by adverse conditions in the marine and oil and gas industries. Demand trends differed per segment and region. Revenue was down 5 percent, driven by adverse currencies and price/mix.  

U ziet in onderstaande tabelletjes dat Performance Coatings inderdaad een minder jaar had.  Qua omzet kostte dat een procent of 5.

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

En ook qua winst liep dat een stuk minder, 4,15% wel te verstaan.  

 

mcgarry
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het is een punt van zorg bij Akzo, met name dan de Protective & Marine verven. Uit het jaarverslag:

The oil and gas sector has been especially challenging, while a significant downturn in the global shipbuilding industry impacted our revenue. We have therefore taken decisive action to align our cost structures, demonstrating our new agility, which gives us resilience where we need it most in our Marine and Protective Coatings businesses.

Aha, slecht nieuws voor onze kleine Napoleon. Akzo heeft zelf al het mes in de kosten gezet. Of in ieder geval de intentie. 

Beschermingsconstructies

Daarbij zullen de Amerikanen toch ook wel de krant lezen en weten dat Nederland momenteel niet zo in de stemming is om onze multinationals voor een appel en een ei aan de Amerikanen over te leveren.

De beschermingsconstructie van Akzo volgens het nog steeds relevante onderzoek van IEX's Nick Bakker:

AkzoNobel:

AkzoNobel heeft een stichting preferente aandelen, die het belang ook in speciale gevallen fors kan uitbereiden. Dat hebben we uit het jaarverslag en was vrij eenvoudig te vinden.

Op strooptocht

Of het allemaal zover gaat komen is nog de vraag. We weten nog niets officieels, en misschien zijn we wel weer erg voorbarig allemaal. Eén ding weten we inmiddels wel: de Amerikanen kijken wezenlijk anders tegen bedrijfswaarderingen aan dan wij Europeanen.

In combinatie met de dure dollar en de hoge Amerikaanse beurzen is dit kennelijk het sein voor Corporate America om op strooptocht te gaan. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 maart 2017 08:14
    ppg heeft een negatieve Tangible boekwaarde per aandeel van -2,83 (incl good e.d boekwaarde 18.75), akzo staat er een stuk beter voor met positieve TBA van 8.49 en (BW 25.98). qua cashflow per aandeel staat ppg er weer een stuk beter voor

    kortom op papier maakt een overname wel zin, hamvraag is wat er van overblijft als je verf en chemie gaat splitsen.
  2. [verwijderd] 9 maart 2017 09:16
    Wat zijn de 'managers' in dit soort bedrijven zoals Akzo en Unilever toch met zichzelf en hun salaris bezig. De buitenwereld stoomt door en pas als er van buitenaf wordt aangeklopt gaan de dinosauriers nadenken. En dan komt er ook direct een actie ingegeven als een jager die met schothagel schiet.
  3. gyronando 9 maart 2017 15:29
    quote:

    Vicks schreef op 9 maart 2017 09:16:

    Wat zijn de 'managers' in dit soort bedrijven zoals Akzo en Unilever toch met zichzelf en hun salaris bezig. De buitenwereld stoomt door en pas als er van buitenaf wordt aangeklopt gaan de dinosauriers nadenken. En dan komt er ook direct een actie ingegeven als een jager die met schothagel schiet.
    Het is hopeloos , er moet meer power bij de aandeelhouder.
    Al die vette salarissen per direct terug naar balkenende norm.
    Bij bewezen goede diensten extra beloning in vorm van aandelen packet
    die pas na 10 jaar verzilverd Mogen worden.

  4. Belegde boterham 9 maart 2017 20:37
    quote:

    izdp schreef op 9 maart 2017 19:26:

    Ieder jaar dividend verhoogd door PPG? Moet het niet zijn: niet verlaagd?

    En in Delfzijl aardbevingen?
    Split (2:1) in 2015 zorgt ms voor verwarring maar elk jaar verhoogt de afgelopen 25+ jaar

    www.valuewalk.com/2016/10/dividend-pp...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links