Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Defensief groeiaandeel IMCD

Defensief groeiaandeel IMCD

 

De belangrijkste les van de goldrushes was dat het verkopen van pikhouwelen en zeefjes aan de zoekers veel lucratiever was dan zelf tot uw middel in het ijskouwe water staan om die gele rakkers te zoeken. Mijn gebrek, maar in de loop van de jaren heb ik een voorkeur gekregen voor familie- én - zeg - faciliterende bedrijven.

Altijd business en het maakt niet uit welke partij de slag om wat voor markt dan ook wint en verliest. Ik geef u gewoon een paar binnen- en buitenlandse voorbeeldjes hiervan:

  • Morgen heeft Refresco cijfers. Of we over 100 jaar nou cola, sinas, melk, bier, water of quinoasap drinken, het zal ook dan nog wel in een flesje, blikje, pakje of zakje gaan.
  • Autofabrikanten zijn zelden goede aandelen, maar wie wil er geen hoogdividenderende tolwegen en parkeergarages? Leveranciers van kaarten en zelfsturende software is een wat ingewikkelder verhaal, maar wie weet :-)
  • Al die mobile devices, moet u nou Apple, Google, Facebook, Amazon, Samsung, LG of wie dan ook hebben? Neem dan Qualcomm dat aan iedereen kritische onderdelen levert  
  • ForFarmers vind ik ook zo'n mooie: veevoer, hoe simple & stupid wilt u het hebben?
  • Onderstellen voor windmolens, wat dacht u van Sif? Zolang Reuters bestaat... :-) Dit is trouwens Brouwerij 't IJ in Amsterdam

 

 

  • U kunt wel wat chemie in uw porto gebruiken, maar wie? Wellicht is pure play distributeur IMCD wel wat...      

 

Comeback Internatio-Müller

Lucas Bols zag er geen probleem in weer onder de naam Lucas Bols naar de beurs te gaan. Googelt u maar niet op deze verregende dag op Bols Wessanen, want dan komt het ook nog met bakken uit uw ogen zetten. Is het een issue geweest? IMCD staat voor Internatio-Müller Chemical Distribution.

Aaah, Internatio-Müller, denkt u nu bij uzelf. Dat is een bekende naam! Even heel kort: groot beursgenoteerd handelshuis met een scala aan activiteiten, die niets, maar dan ook niets met elkaar te maken hadden. Rond de eeuwwisseling werd de boel opgeschud en werd de naam Internatio Muller omgezet in... Imtech.

Ja, de Amsterdamse beurs is een dorp. Zoals zoveel onderdelen kwam wat nu IMCD is in particuliere handen, dat het weer naar de beurs bracht. Vandaar wellicht dat IMCD de naam discreet in de hare heeft verwerkt. Onbekend maakt niet onbemind, want het aandeel is verdubbeld sinds de beursgang juni 2014.

 

 

Double digits

Dit is misschien de uitzondering die de regel bevestigt. Want er klonk gemor en de witte zakdoekjes werden gezwaaid op de tribunes, toen IMCD naar de beurs ging. Private Equity die een gestript bedrijf behangen met schulden naar de beurs brengen: jaja. Daar hebben we vele foute varianten van beleefd.

IMCD logenstraft dit tot dusverre in haar nog korte beursleven. Vandaag heeft het bedrijf KW4-cijfers en hoe: alleen maar double digits.

 

 

Net iets beter dan verwacht, maar blijkbaar is dat allemaal in de earningsrally (nee, hier op IEX noemen wij dit geen Trump-rally) sinds november ingeprijsd. Nu -2,3%. De outlook is voorzichtig positief, maar weinig concreet. Nou ja, in ieder geval beter dan die eeuwige uitdagende omstandigheden uit vele rapportages.

Het knappe is dat IMCD zowel zelf weet te groeien als door kleine aquisities - de Aalberts methode -  en in Reuters komen we ook prima groeiverwachingen tegen. 

 

 

Duur?

Zijn er minpuntjes? Ja, IMCD is duur en heeft een schuld. Het aandeel kent een huidige koerswinstverhouding van 34 en 22 en 20 voor de komende twaalf en 24 maanden. De peers handelen rond 20. De debt/equity verhouding is 75% bij IMCD. Dat kan prima, maar is een aandachtspuntje. Zelf zegt het bedrijf hier over:

Net debt amounted to EUR 397.6 million at year end 2016, compared to EUR 437.5 million as at year end 2015. The decrease in net debt is predominantly the result of positive and healthy cash flows from operating activities, set off by cash outflows as a result of acquisition related payments and a dividend payment of EUR23.1 million.

Met een vrije kasstroom van 140 miljoen euro valt dat allemaal wel te behappen en kan het ook dividend met 25% (!) omhoog. Het dividendrendement blijft met nu 1% en ongeveer 1,5% verwacht voor de komende jaren aan de karige kant. Ik zei ook al dat het aandeel duur is.  Of...? Het is maar hoe u ziet.

Want er valt best wat voor te zeggen om IMCD als defensief groeiaandeel te beschouwen. Dan is die waardering al veel minder raar. Goed bedrijf en groeibriljant noemde collega Nico vorig jaar IMCD. Voorlopig terecht. Vraag ik me toch af waarom Bain Capital het naar de beurs bracht en er uit is.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 maart 2017 19:57
    Op die double digit groeit valt in mijn ogen wel wat af te dingen; In H1 tikte die overname in de VS nog stevig door. Als je van de jaarcijfers de H1 cijfers aftrekt blijven de H2 cijfers over (waren blijkbaar niet sexy genoeg om afzonderlijk te rapporteren). In H2 steeg de omzet met 3.5% en het operationeel bedrijfsresultaat (EBITA) met 6.5%. Daarnaast valt nog te bezien of IMCD niet cyclisch is...

    Ik denk dat Bain Capital het buy-and-build spelletje prima heeft gespeeld. Het heeft ze vast een paar keer hun inleg opgeleverd! Dat beleggers er volgens nog een "irrational exuberance" slinger aan hebben gegeven zal ze vermoedelijk worst zijn.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links