Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boskalis stroopt de mouwen op

Boskalis stroopt de mouwen op

Twee weken geleden kwamen Boskalis beleggers met de schrik vrij, maar vandaag komt dan toch de man met de hamer langs. Het aandeel moet vandaag toch een flinke veer laten naar aanleiding van de sombere outlook. 

Vanochtend presenteerde Boskalis zijn definitieve jaarcijfers, en aansluitend het nieuwe strategische plan voor de komende drie jaar. 

Geen opsmuk

CEO Peter Berdowski is heel duidelijk in zijn verhaal en houdt niet van opsmuk, mooie toekomstverhalen of wat dan ook. De markt is op dit moment belabberd en het lijkt er nog niet op dat dat op korte termijn verandert. 

Maar: ook hier geldt: dat kan zo veranderen. De omslag naar een slechte markt drie jaar geleden kwam immers net zo onverwacht. Drie jaar geleden baseerde Boskalis zijn businessplan op een olieprijs van 100 dollar en hoger.  

 

olieprijs
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Berdowski houdt de zaal met analisten even een spiegel voor. 'Drie jaar geleden dachten we dat de olieprijs nooit meer onder de 100 dollar zou komen, Goldman Sachs had het zelfs over 200 dollar. En kijk waar we nu staan.'

Reality Check

De baggeraar voerde twee weken geleden een reality check uit en paste de waarderingen van de activa aan aan de werkelijkheid. Het gaat voornamelijk om het zware zeetransport, waar vraag en aanbod uit balans zijn. Dat zet de bezetting en de marges onder druk waardoor Boskalis 840 miljoen euro gaat afschrijven:

  • 365 miljoen euro op de vloot met schepen (Boskalis heeft meer dan duizend schepen)
  • 380 miljoen euro op de post Goodwill
  • 90 miljoen euro op Smit Lamnalco

Dockwise 

Gehakt wordt er vooral bij Dockwise, dat Boskalis in 2013 van de beurs plukte toen de beurskoers daar even tegen zat. Boskalis sloeg toe toen het aandeel ongeveer een tientje deed en haalde het uiteindelijk, na een felle strijd, voor 18,50 euro van de beurs. 

 

 

Berdowski zei 'godsgruwelijk veel geld te hebben verdiend met Dockwise', maar nu is de situatie anders. In totaal wordt er op de acquisitie van Dockwise 550 miljoen afgeschreven, een deel goodwill en een deel waardevermindering van de schepen. 

De cijfers van Boskalis over 2016 zijn trouwens helemaal niet zo beroerd als iedereen denkt. Het verschil zit hem vooral in de vergelijking met de jaren hiervoor. Doordat Boskalis laat-cyclisch is, kon het de schijn nog redelijk ophouden. 

Daarnaast kreeg het een paar gigantische opdrachten (Suezkanaal) die door de efficiente uitvoering ervan heel veel geld opleverden. 

Maar nu is ook Boskalis aan de beurt. De mooie projecten zijn voorlopig voorbij, en men moet weer, zoals Berdowski het noemt, met de 'neus op de rails', op zoek naar werk. In de windenergiemarkt bijvoorbeeld. 

Niet de heilige graal

De gedachte dat windenergie de heilige graal is werpt hij overigens verre van zich. De marges liggen zwaar onder druk omdat de grote hoofdaannemers zoals bijvoorbeeld Dong Energy niet werken met vaste afnemers.

Voor elke nieuwe opdracht volgt er dus een prijzenslag waardoor de overheid uiteindelijk kan pochen dat windenergie steeds goedkoper wordt. 

Margedruk

Ook in de havenwerkzaamheden heeft Boskalis met margedruk te maken. Kijk naar onderstaande tabel.

 

 

De containervervoerbedrijven worden steeds groter, en dus machtiger. De top10 heeft al 67% van de markt in handen en de topdrie al 39%. Zo af en toe valt er eentje om, maar grosso modo worden de kleine havenslepers zo steeds meer uitgeknepen. 

Het antwoord daarop van Boskalis is om ook een consolidatieslag te maken en dat blijkt ook uit een deel van het nieuwe strategisch plan, waar ruimte is gemaakt voor kleine, gerichte overnames, om op lokaal niveau haar positie te verstevigen. 

Het strategisch plan

Uiteindelijk is het hele strategisch plan weinig sexy, en dat verklaart misschien deels de koersreactie van vandaag. Door de grote kaspositie die Boskalis inmiddels heeft (ca. 1 miljard euro) verwachtte ook ik een gerichte overname, maar zover is het nog niet.

Het goede nieuws is dat de langetermijnvisie onveranderd blijft. Een groeiende wereldhandel, groeiende wereldbevolking, groeiende vraag naar energie en aandacht voor klimaatverandering staat onveranderd op de agenda.

Voor de komende drie jaren (2017-2019) ziet Boskalis nog weinig verbetering. De jaren daarna moet de hele boel weer aantrekken. Wel moet er een efficiencyslag gemaakt worden. 

Huis op orde

Qua afschrijvingen is het huis op orde, maar er valt links en rechts nog wel wat te bezuinigen. Zo moet de bemanning voor de schepen meer aangescherpt worden, en zelfs uit andere, goedkopere landen worden geworven.

Ook het hoofdkantoor, met 1300 werknemers, moet er aan geloven. Ik zou zeggen, huur iemand van 3G in. Focus, en Optimize dus. Daarna het zoet, Expand.  

 

Dat expanderen gaat niet via de acquisitie van Fugro, maar M&A staat zeker wel op het verlanglijstje. De bedoeling is via kleine gerichte overnames de eigen positie te versterken in de 90 landen waar Boskalis actief is.   

Daarnaast wordt er toch vooral weer gekeken naar de olie- en gassector. Daar moet en kan nu anti-cyclisch geinvesteerd en uitgebreid worden, zeker nu concurrenten het moeilijk hebben. 

Nog niet afgeschreven

Het zwarte goedje mag dan door velen al afgeschreven zijn, volgens de prognoses van Boskalis kunnen we voorlopig  nog niet zonder.   

   

Overnames

M&A blijft dus een speerpunt van Boskalis. Het wil voorzichtig acquireren, dan wel consolideren. Op de vraag van een analist van ABN Amro hoeveel er beschikbaar is zegt Berdowski, min of meer gekscherend, dat hij van de week nog een collega van de analist op bezoek had die hem voorrekende dat Boskalis tot 2,5 miljard kon gaan.

Dat is echter niet de bedoeling, er staat 250 miljoen euro voor investeringen klaar en daar moet hij het nu mee doen. Logischerwijs laat de CEO zich hier niet in de kaarten kijken.  

Fugro

Fugro is een gesloten boek. Een samengaan lijkt Boskalis nog steeds een logische, strategische zet, maar voor het management van Fugro heeft hij geen goed woord over. Dat wil zeggen, de CFO van Fugro, Paul Verhagen, krijgt de complimenten voor het op orde brengen van de balans, maar strategisch heeft Berdowski geen goed woord over voor Fugro.

In zijn ogen is het aandeel Fugro 8 euro waard, en zeker niet de 14,50 euro die er nu voor betaald is. Ik weet niet of de begeleidende banken, die de aandeeltjes voor Berdowski in de markt gezet hebben, nu zo blij worden van zo'n uitspraak.

Je kunt dan ook zeggen dat Boskalis in al zijn ijver dus twee keer zoveel betaald heeft als de waarde die het er nu aan geeft. Berdowski noemt de investering van 350 miljoen euro zelfs 'morsdood geld'. Enfin, we moeten dit allemaal maar met een korrel zout nemen want de druiven zijn wel enigszins zuur natuurlijk. 

Toegevoegde waarde

Uiteindelijk komt het allemaal neer op het leveren van toegevoegde waarde. Wie onderaan in de S-curve zit is de pisang, want dan ben je een commodity. Inwisselbaar voor the next guy die een paar grijpstuivers goedkoper is. 

 

   

Bovenin, daar is het te doen. Volgens Berdowski zit Boskalis nu met zo'n 75% van haar diensten in de bovenste helft van de curve en wat er aan de onderkant zit, wordt langzaam maar zeker afgestoten. 

Conclusie

Nu komt dit hele verhaal van Boskalis vrij somber over. Hoe moeten we dat nu duiden? Meteen in paniek raken is niet nodig. Ten eerste verdient Boskalis gewoon nog steeds geld (onderliggend dan). Vorig jaar 2,16 euro per aandeel. De grote afschrijving van 840 miljoen euro is een non-cash impairment, er gaat geen geld de tent uit. 

De balans is prima op orde, we hoeven niet bang te zijn dat schuldeisers binnenkort op de stoep staan, of banken de duimschroeven aandraaien. Boskalis heeft een nettokaspositie van 200 miljoen euro, en daar komt de opbrengst van de laatste verkoop van Fugro (115 miljoen euro) nog bij.  

Altijd weer die olieprijs

Per saldo komt het er op neer dat de markt drastisch veranderd is in een paar jaar tijd. De olieprijs heeft gezorgd voor een enorme kaalslag waardoor iedereen achter die paar opdrachten aanzit die er nog te vergeven zijn.

Wie daarbij zijn zaakjes niet op orde heeft, kan er zomaar aan onderdoor gaan. Bedrijfsmatig zou dat ook moeten, dat schoont de industrie op. Boskalis heeft de luxe positie dat ze met het kasgeld in de hand het bedrijf in deze magere tijden richting de gewenste positie kan uitbreiden. 

Dat is momenteel de grootste asset van de baggeraar en houdt ook de koers redelijk op niveau. Een sterk management is ook wat waard. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links