Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten op bevestiging

AEX-grafiek bevestigt de neerwaartse risico's nog niet

Er vond gisteren geen verdere verhoging plaats van de jaartop in de AEX. De teller staat tot nu toe bij de top van afgelopen vrijdag bij 506. Hiermee werd precies de onderkant van de zware horizontale weerstandszone van 506 tot 510 getest.

Het is nog niet te zeggen of hiermee de top al is geplaatst in het kortetermijnbeeld. Er zijn genoeg risicosignalen aanwezig, maar vanuit de grafiek zelf moet het correctiesignaal nog worden gegeven.

In de afgelopen anderhalve maand hebben we meerdere keren signalen gehad dat de correctie gestart zou zijn. Toch bleken dit telkens valse signalen te zijn, die slechts enkele dagen duurden. Het meest recente valse signaal was op 24 februari.

Toen brak de AEX door de sinds januari en zeer steile opgaande bodemlijn. Deze doorbraak kreeg echter geen vervolg.

Euforische markt

Het bekendste startsignaal van de potentiële correctie was eind januari. Destijds brak de AEX door de 480,40. Dit was de onderkant van een langdurige en smalle zijwaartse consolidatiefase. Ook dit startsignaal bleek vals te zijn.

De AEX vormde toen een bodem bij 476,70. Hiermee werd het oplopende 50-daags gemiddelde teruggetest en dit mondde uit in een duidelijke hogere kortetermijnbodem die zorgde voor een nieuwe stijgende bodemlijn vanaf de decemberbodem.

Ik typeer de huidige marktomstandigheden nog steeds als zeer euforisch. In dergelijke marktomstandigheden is het zeer lastig om een precies draaipunt aan te geven. Vaak kan een markt dan aanzienlijk verder doorlopen. Het omkeermoment komt dan vaak plotseling en kan vrij heftig uitpakken.

Te steil

De stijging vanaf de decemberbodem is zeer krachtig. Na de zoveelste terugval vanaf de 458-zone plaatste de AEX in december een hogere bodem bij 445,65. Vanaf deze decemberbodem liep de AEX in bijna een rechte lijn op naar de bovenkant van het trendkanaal en tevens mijn eindejaarsdoel van 485.

De vanaf 20 december aanwezige smalle consolidatiefase zorgde daarna uiteindelijk voor een hogere kortetermijnbodem eind januari bij 476,70 waarna de volgende krachtige opgaande beweging startte.

In totaal is de AEX vanaf de decemberbodem ongeveer 60 punten opgelopen. Ik had de start van een correctie al eerder verwacht maar de markt besloot anders en drukt de laatste week tegen de zware zone van 506 tot 510 aan.

Een structureel slot boven deze zone zou een volgende fase in de middellangetermijntrend starten en een volgende versteiling teweeg kunnen brengen. Ik acht de kans nog steeds beperkt dat deze beweging nu al zal plaatsvinden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Terugval als springplank

Eerst een correctieve beweging is normaal en gezond voor de aandelenmarkten. Hiermee zou een volgende hogere middellangetermijnbodem gevormd kunnen worden die als springplank wordt gebruikt voor een beweging in de eerste helft van dit jaar naar de 510 en hoger.

Mijn uiteindelijke doel voor de AEX ligt bij 564 in de tweede helft van dit jaar. De weg hiernaartoe zal echter nog wel gepaard gaan met enkele correctieve bewegingen (tegenreacties van 5% tot 10%).

De eerste correctieve beweging van dit jaar moet nog plaatsvinden terwijl we in de afgelopen jaren rond devijf tot acht correctieve bewegingen per jaar hebben gehad.

De belangrijkste te breken steun als startpunt van de correctie ligt bij de opgaande bodemlijn langs de decemberbodem van 445,65 en de januaribodem van 476,70. Vandaag ligt deze bodemlijn bij 494,20. Dagelijks loopt die lijn ongeveer 0,70 punt op.

Zolang deze opgaande bodemlijn niet neerwaarts wordt gebroken, blijft meer opwaartse druk mogelijk.

Geen bevestiging andere indices

Opvallend is dat veel andere indices deze opwaartse druk de laatste dagen niet laten zien. De DAX en de Stoxx Europe 600 stootten medio vorige week hun hoofd aan de bovenkant van het stijgende trendkanaal (de AEX brak hier al wel doorheen). Dit is ook de bovenkant van een stijgende wig.

De laatste paar dagen zien we de druk op de opgaande bodemlijn toenemen. Een neerwaartse doorbraak is echter nodig voor een verslechtering in het kortetermijnbeeld. In de DAX ligt deze opgaande bodemlijn bij 11.940.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook de Nikkei drukt tegen een stijgende bodemlijn aan na de meervoudige toppenzone die in de afgelopen drie maanden werd gevormd. De Nasdaq 100 liet gisteren de eerste haarscheurtjes zien door de meest steile stijgende bodemlijn op slotbasis te doorbreken.

Daggrafiek Nasdaq 100
Daggrafiek Nasdaq 100 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Negatieve divergentie

Verder is er natuurlijk nog steeds sprake in het middellangetermijnbeeld van negatieve divergentie. Daarbij test de RSI de onderkant van een stijgende wig. Ook is er nog steeds negatieve divergentie te zien in de VIX (volatiliteitsindex).

De omgevingsfactoren wijzen dus op behoorlijke neerwaartse risico’s maar de signalen in de grafiek zelf moeten nog worden gegeven. Weerstand ligt in de zone 506 tot 510 waarbij een verdere aanscherping van de jaartop nog zeker mogelijk is.

Het eerste steunpunt ligt bij 501, daaronder ligt tussen de 496,60 en 499 nog een grote openstaande gap. De belangrijkste steun is de genoemde stijgende bodemlijn bij 494,20. Zolang die niet wordt gebroken, blijft de kans op een verdere verhoging van de jaartop mogelijk, maar een draaipunt lijkt dichtbij.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 maart 2017 09:55
    Ik pak even mijn mikado satestokjes erbij die ik van het weekend heb ontvangen van een anonieme analist. Laten we eens zien wat de stokjes te zeggen hebben..................ze geven we aan dat we naar een stand van 1000 gaan!!!!!.....wacht es effe, Royce zijn die stokken van jou????????????????
207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links