Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Gefeliciteerd AEX

Vooruitblik: Gefeliciteerd AEX

 

Het was letterlijk een presidentiële call. Op 3 maart 2009 zei de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama dit. Nog fundamenteel onderbouwd ook.

What you’re now seeing is profit-and-earnings ratios are starting to get to the point where buying stocks is a potentially good deal if you’ve got a long-term perspective on it.

Drie dagen later bodemde de S&P 500 op 666,79. Afgelopen vrijdag tikte die index 2400,98 aan, ofwel +260%. De index maakt van iedere dollar ruim vier in die tijd. Hier ziet u de prijsindex versus de herbeleggingsindex in dollars sinds die dag op basis van slotstanden:

 

 

Gefeliciteerd wie al die tijd een oerdom, saai en goedkoop trackertje op de index had en daar verder niet naar om keek. In euro's zijn dat er namelijk bijna vijf!

 

 

De meeste andere indices bodemden drie dagen later, waaronder onze eigen AEX. Het geluid van de bodembel was hier op IEX te horen trouwens. Beetje modderig grafiekje, maar de S&P springt er wel uit, net als de FTSE aan de onderkant. Alles in euro's en met herbelegd dividend: 

 

 

AEX sinds de bodem

De AEX is een middenmotor - zeg het maar het FC Groningen van de ontwikkelde markten (en ik ben een stadjer, dús ik mág dat roepen) - en dit verdiende de index sinds die koude, grijze, druilerige 9e maart 2009. Gek genoeg gaat Datastream niet verder dan 27 februari en dat scheelt dik tien indexpunten.

Gefeliciteerd trouwens beurs en Euronext, de AEX blaast deze week ook 34 kaarsjes uit. De index leverde gemiddeld bruto per jaar 7,3% op en met herbelegd dividend 11,0%. Het gemiddelde sinds 1899 (!) voor Nederlandse aandelen is 7,9%. Deze data heb ik van een Robeco-strateeg en binnenkort meer in dit theater.  

Feiten en cijfers liegen niet. Of u het nou wel of niet leuk vindt, of geheel bent uitgekleed (zoek voor de gein eens een keer de oorzaak bij uzelf), het waren 34 buitengewoon mooie jaren. Per saldo dan, want we herinneren ons allemaal wel het een en ander... #gloeiendegloeiende

 

 

Nu kan ik een veel interessanter plaatje van de AEX maken. De index versus verwachte winst per aandeel (blauw), dividend (groen) en koerswinstverhouding (paars), die ik op hun beurt afzet tegen de grootste beleggingsconcurrent van aandelen: obligaties. U ziet de rente op onze tienjarige staatsleningen:

 

 

Hier kunnen we heel lang over soebatten - doen we trouwens ook al sinds 9 maart 2009 en eigenlijk al sinds 1602 -  maar ik zie hier geen bubbel in. Dat wil niet zeggen dat er geen krach kan komen. Dat kan altijd ieder moment. De AEX gaat alleen niet klappen, omdat het een bubbel is. Dat was misschien wel in 2000 zo.

 

 

Wilt u natuurlijk ook nog weten wat de AEX-fondsen er sinds 9 maart 2009 van bakten. Er is wat verloop geweest, maar dit zijn de huidige bewoners. Ik zou zeggen: baal en vier feest, zoals gewoonlijk. 

 

 

De wijze les?

Wat is nou de moraal van het verhaal? Die mag u zelf geven, maar als ik een voorzetje mag doen:

  • A bullmarket has to climb a wall of worry: ik denk niet dat ik deze nog hoef toe te lichten
  • De beurzen prijzen uiteindelijk winsten en kredietwaardigheid in en geen centrale bankencapriolen en politek gedoe
  • Sentiment is mode en kost u eerder geld dan dat het oplevert

Mooiste voorbeeld vind ik de Fed. Toen die als eerste centrale bank vanaf 2008 vol op het verruimingsorgel ging, was de wereld te klein en gingen we ten onder. De makten stegen. Toen de Fed ging verkrappen was het ook weer hel en verdoemenis. Volgende week verhoogt de bank weer (?) en de beurzen blijven oplopen.

Zo zijn er meer voorbeelden te geven. EU en euro bestaan ook nog steeds en - vraag niet hoe - zelfs Griekenland zit er nog in. De Britten gaan er uit, maar volgens mij liggen die eilanden er nog gewoon. Ze zijn nog niet afgezonken. En kijk! De eerste weken president Donald Trump hebben we zowaar ook overleefd. 

Zelf heb ik hiervan geleerd dat het gevaarlijk is om beleggingsbeleid af te laten hangen van visie op en mening over monetaire en politieke aangelegenheden. Want ook ik zit al vanaf AEX 194,99 op 9 maart 2009 met verbazing naar iedere punt stijging te kijken. Want wat is het een puinhoop in de wereld.

En dat is misschien precies de truc. Het is altijd al een rotzooi geweest. Mijn adagium is daarom geworden, dat zolang per saldo de winsten maar stijgen, de beurzen (vanzelf wel een keer) omhoog gaan. Let wel, tegen de tijd dat alles op deze planeet goed is geregeld en op rolletjes loopt, verkoop ik alles :-)   

Agenda: ECB en Payroll Report

Goed, terzake dan maar. wat gaan we doen deze week? Best veel eigenlijk. Grote blikvangers zijn het ECB-rentebesluit - trefwoord: inflatie - en vrijdag hebben we de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over februari, ofwel het Payroll Report. Laatste horde voor het Fed-rentebesluit volgende week.

Maak ik daar de Klapperr van de Week van? Voouit. De ECB verandert niks en in de persconferentie gaat president Mario Draghi ook niet zoveel zeggen met Nederlandse parlements- en Franse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht. Hij krijgt zeker vragen over inflatie, want die is inmiddels toch 2%?

En dat is precies het inflatiedoel, ofwel het enige mandaat van de ECB. Blaast u daarom dat maandelijkse obligatie-opkoopprogramma van nu nog 80 miljard en vanaf april 60 miljard euro per maand verder maar af, Mario! Nee, de ECB kijkt naar de core inflatie, exclusief energie en voedsel en die is 0,9%.

 

 

Verder nog iets? Ja, er komen nog een hoop mid en small caps bij ons door met KW4-cijfers. Turft u hieronder uw favoriete fondsen. Altice en Boskalis Westminster (dat al moddervet winstwaarschuwde) zijn de laatste AEX-bedrijven. Aperam gaat ex-dividend. ArcelorMittal is nog niet zo ver.

Nog één ding, donderdag bepaalt Euronext hoe de indices er het komende jaar uit zien. Ik weet niet wanneer het persbericht volgt, maar aan Behr.nl af te lezen krijgen we dit jaar helemaal geen wijzigingen! Zou voor het eerst zijn, maar dit is uiteraard onder voorbehoud.    

 

 

6 mrt
08:00 Corbion KW4-cijfers
16:00 VS fabrieksorders jan 1,0%

7 mrt
08:00 DPA KW4-cijfers
08:00 TKH KW4-cijfers
10:00 Duitsland fabrieksorders jan -2,7% MoM
11:00 EU BBP KW4 0,4% QoQ
14:30 VS handelsbalans jan -47,3B

8 mrt
01:50 Japan BBP KW4 0,4% QoQ
03:00 China handelsbalans feb 25B USD
08:00 Boskalis Westminster KW4-cijfers
08:00 Altice KW4-cijfers
08:00 IMCD KW4-cijfers
08:00 TMG KW4-cijfers
08:00 Deutsche Post KW4-cijfers
08:00 Bpost KW4-cijfers
08:00 Adidas KW4-cijfers
08:00 Beiersdorf KW4-cijfers
08:00 Page Group KW4-cijfers
08:00 Duitsland industriële productie jan 2,5% MoM
08:45 Frankrijk handelsbalans jan
09:00 Spanje industriële productie jan 2,6%
14:15 VS ADP banenrapport feb 190K
16:00 VS groothandelsvoorraden jan 0,5% MoM
16:30 VS weekrapport olievoorraden

9 mrt
02:30 China inflatie CPI feb 0,6% MoM
08:00 Stern KW4-cijfers
08:00 Ctac KW4-cijfers
08:00 Hunter Douglas KW4-cijfers
08:00 Acomo KW4-cijfers
08:00 AMG KW4-cijfers
08:00 Pharming KW4-cijfers
08:00 Refresco Group KW4-cijfers
08:00 Van Lanschot KW4-cijfers
08:00 Axel Springer
08:00 Merck KW4-cijfers
08:00 Carrefour KW4-cijfers
08:00 Linde KW4-cijfers
08:00 Aviva KW4-cijfers
09:00 Aperam notering 0,38 usd ex-dividend
13:45 ECB rentebesluit
14:30 ECB persconferentie met Mario Draghi
14:30 VS import- en exportprijzen feb 0,1% en 0,2%
14:30 VS jobless claims

10 mrt
08:00 Accell KW4-cijfers
08:00 TSMC KW4-cijfers
08:00 Duitsland handelsbalans jan 18,1B
08:45 Frankrijk industriële productie jan 0,5% MoM
10:30 VK industriële productie jan 0,5% MoM
14:30 VS Payroll Report feb 186K en 4,7%

Kiek op de Grafiek

De beurslegende luidt, dat op het moment dat uw schoenpoetser tegen u over aandelen begint, u weg moet wezen. Gisteren was het mijn bloemist tegenover mij die tegen mij begon over AEX 500 én dat hij in Fugro is gestapt. Maar ja, hier op IEX vindt u het interessanter voor wie ik dat boeketje van 20 euro kocht :-)

Genoeg gedold, de feiten. De AEX zette vrijdag op 506,04 een nieuwe (jaar)top, ofwel opgaande trend intact. De huidige koerswinstverhouding is 19,7 (Reuters). Dat is historisch duur, maar er is een dikke maar. Van de week schreef ik daar nog een uitgebreid verhaal over. Het dividendrendement is 3,5%. 

 

 

Hang de driekleur uit, de AEX herbeleggingsindex staat op een all time high:  

 

 

Intussen is de volatiliteit nog altijd ver te zoeken:

 

 

Nog onder aanvoering van die lieve, schattige Europese financials ook: de Eurostoxx 50 zet ook een nieuwe top neer:

 

 

Ongelooflijk? In ieder geval waar: alle Amerikaanse indices krullen 'm rechtsboven in de kruising, nog altijd de ene all time high naar de andere. De S&p 500 doet 21,5 keer de huidige winst en het dividendrendement is 2,4%. 

 

 

Aan volatiliteit is op de vastrentende markten dan weer geen gebrek. Het lijkt wel een verkiezingspoll: onze tienjaars rente weet echt niet waar ze heen moet:

 

 

Zelfde beeld bij de Zehnjährige Mannschaft:

 

 

Le Pen of geen Le Pen, vraagt de hele wereld zich af... behalve de Franse rente? De tienjaars Camembert au lait cru heeft wel eens erger gestonken:

 

 

De Fed verhoogt de rente en president Trump gaat geld uitgeven. Kan iemand mij uitleggen waarom de Amerikaanse rente niet verder stijgt? En dat meen ik serieus. Nogmaals, grote concurrent de S&P doet 21,5 keer de huidige winst en het dividendrendement is 2,4%. 

 

 

De richting van EUR/USD is niet echt duidelijk. 

 

 

Olie (WTI) loopt een beetje vast.

 

 

Goud moet ook weer inspiratie vinden om de opgaande trend door te zetten.

 

 

Of moet u zo denken? Ik heb geen idee. Volgens mij is Bitcoin vooral een speeltje van goklustige Chinezen, maar ik heb er geen verstand van. 

 

 

Geniet nog van deze prachtige zondag en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 5 maart 2017 15:29
    Arend Jan,

    Schitterende artikelen, waarmee je ons iedere keer verrast.
    Vooral die AEX- herbeleggingsindex- grafiek spreekt mij erg aan.

    Al jaaaaaren hoor ik in de KK van AEX dat beleggen " niks" is, want ooit was de AEX veel hoger.

    En al jaaaaaren constateer ik heel eenvoudig dat als je tientallen jaren zo goed als volbelegd bent en dat dan gedeeltelijk in AEX-aandelen, dat het volgens de bankcijfers toch hatstikke goed gaat.....

    Zo'n herbeleggingsgrafiek van zo vele jaren geeft dat nu zo mooi aan. En op zo'n moment zijn er altijd een hele rist AEX-aandelen die lager staan dan hun individuële all-time high. Waar dan altijd bijna met plezier, op gewezen wordt: Hoe kan dat nu want ooit was ArcelorMittal, ING of Randstad veel hoger gewaardeerd.

    Compliment met je artikelen en je verhelderende grafieken. Hopelijk wordt eruit geleerd.

    Je opmerking over de bos bloemen, geeft kristalhelder aan, dat ook jij je wel eens afvraagt, waar het hier op IEX nou méér om te doen is....

    Peter
  2. Lionel50045254 5 maart 2017 16:14
    Hi Arend Jan,

    Ja gaaf, ga zo door! Je plaatst mooie artikelen en altijd stof tot nadenken. Zo ben ik zelf van de technische analyse, maar je weet altijd gewoon even de nuchterheid erin te brengen. Ik lees al 4 jaar je artikelen dag in dag uit en elke dag roep je hetzelfde; politiek doet er niet toe, het gaat om de bedrijfswinsten en de toekomstige winstverwachtingen. Als de beurs af en toe daalt komt dat om aandelen door onzekerheid per strekkende vierkante meter (dit gebruikte je vroeger altijd!!) het raam uitgingen. Maar ja, wanneer houd de bull market op te bestaan. Ik denk het nooit, want de beurs klimt altijd door. Bedrijven komen en gaan!

    Misschien idee om een lang en mooi verhaal te schrijven over de mogelijke invloed van de komende renteverhogingen (3 zijn er ingeprijsd dit jaar) voor de beurs.

    Verder complimenten aan jullie hele redactie. Nico schrijft ook super goed en N. Bakker gaat ook lekke. Die gozer verdient een kans!
  3. forum rang 10 voda 5 maart 2017 16:52
    Arend Jan,

    Mijn complimenten. Fijne leesstof op de late zondag middag. Mooie grafieken. Vooral die van de AEX fondsen van 2008 tot heden!

    Arcelor heeft zeker nog wat te maken.

    Het bedrijf doet het de laatste jaren beter. Ik reken er op dat er een redelijk koersherstel komt.

    Groeten van,
    Mr. IEX.
  4. [verwijderd] 5 maart 2017 22:11
    Hier nog weer rekenen aan beurswaarde. Neem Beter Bed 22 mln aandelen keer pak weg E 16 en dan kom je voor de vuist weg op E 350 mln. Dat is dan laag, heel; laag want onlangs vond een overname in de branche tegen omgerekend de E 30. Kom ik op een waarde van E 600 mln.

    Voor nadere cijfers verwijs ik naar Nico over Beter Bed. Helaas was hij bij het schrijven blijkbaar met het verkeerde been uit bed gestapt, want echt wat een onrealistische zuurpruim koersdoelen gaf hij af.

    Realistisch is natuurlijk minimaal E 25 keer 22 mln aandelen is E 550.

    Krijgen we:

    Behr: E 243 mln

    Nico: Zuurpruim (bed en fout eruit gestapt) hooguit E 350 mln

    Jonas: frisse blik en helder in de geest minimaal E 550.

    Groet, Jonas
  5. [verwijderd] 5 maart 2017 22:12
    Hier nog weer rekenen aan beurswaarde. Neem Beter Bed 22 mln aandelen keer pak weg E 16 en dan kom je voor de vuist weg op E 350 mln. Dat is dan laag, heel laag, want onlangs vond een overname in de branche tegen omgerekend de E 30. Kom ik op een waarde van E 600 mln.

    Voor nadere cijfers verwijs ik naar Nico over Beter Bed. Helaas was hij bij het schrijven blijkbaar met het verkeerde been uit bed gestapt, want echt wat een onrealistische zuurpruim koersdoelen gaf hij af.

    Realistisch is natuurlijk minimaal E 25 keer 22 mln aandelen is E 550.

    Krijgen we:

    Behr: E 243 mln

    Nico: Zuurpruim (bed en fout eruit gestapt) hooguit E 350 mln

    Jonas: frisse blik en helder in de geest minimaal E 550.

    Groet, Jonas
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links