Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op de bodemlijn

Start de correctie bij een doorbraak van de bodemlijn?

In de AEX zijn steeds meer verzwakkingen te zien in het kortetermijnbeeld. Ik acht de kans groot dat de index bezig is met de vorming van een lagere top, na de eerdere en hogere jaartop net onder de 501 die een week geleden op de borden werd gezet.

Tot op heden werden al een groot aantal signalen gegeven die wijzen op de vorming van een belangrijke top als startpunt van een normale correctieve beweging. Tot op heden heeft de markt zich in de afgelopen maand aanzienlijk krachtiger ontwikkeld dan waar ik vanuit was gegaan.

In de maand februari vond een krachtige opgaande beweging plaats van bijna 25 punten. Deze beweging startte bij de januaribodem van 476,70 en kende recent een top bij 501. Ik had de start van een correctie echter al eerder verwacht.

Rechte lijn

Vooral na smalle consolidatiefase tussen de 480,40 en de 489,90 die ruim een maand duurde, leek de neerwaartse doorbraak van de 480,40 eind januari het startpunt van een correctie. Dit bleek een valse doorbraak die slechts twee dagen duurde en uitmondde in een hogere bodem in het zeerkortetermijnbeeld.

Vanaf deze bodem liep de AEX in bijna een rechte lijn op in de maand februari tot de recente jaartop van 501.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Toppenlijn onder druk

De euforie was (en is) nog steeds hoog in de markten. Een correctie lijkt voor velen nog steeds geen reële mogelijkheid. Het is in een zeer euforische markt altijd lastig om het precieze draaipunt te voorzien en een markt kan dan verder en langer doorlopen dan verwacht.

Met de opwaartse doorbraak van de toppenzone tussen 487,50 en 489,90 ontstond ruimte naar de 495 tot de bovenkant van het stijgende middellangetermijntrendkanaal. Inmiddels heeft de AEX in de afgelopen weken de stijgende toppenlijn behoorlijk onder druk gezet.

De sinds de zomer van vorig jaar stijgende toppenlijn werd al meerdere dagen doorbroken en ligt momenteel bij 498,70. Daar vlak boven ligt een steilere stijgende toppenlijn. Die startte bij de 466,20-top van september vorig jaar en loopt langs de top van januari bij 489,90.

Trends blijven positief

In de afgelopen weken werd deze stijgende toppenlijn geregeld getest en zelfs intraday kortstondig doorbroken toen de 501 op de borden werd gezet. Toch was er geen sprake van een structurele doorbraak. Deze doorbraak is noodzakelijk om de volgende versteiling in te zetten richting de zware zone van 506 tot 510.

Zoals eerder aangegeven ligt het niet in de lijn van mijn visie dat de AEX de 510 zal testen en doorbreken in de komende weken. Ik acht de kans aanzienlijk groter dat er eerst een correctieve beweging zal plaatsvinden voordat deze zone wordt doorbroken.

De trends in het lange en middellangetermijnbeeld blijven onverminderd positief en krachtig, maar een stijgende trend wordt bepaald door de correcties voor de vorming van de hogere bodems.

Correctiesignalen

Een signaal dat wijst op een aanstaande correctie is de afstand tussen het 200-daags gemiddelde en de koers van de AEX. Recent lag deze afstand op ongeveer 10%. Vanuit het verleden weten we dat bij een dergelijk verschil tussen deze twee waardes de kans op een aanzienlijke tegenreactie groot is.

Andere belangrijke signalen wijzen op divergentie. Zowel in de MACD als de RSI werden in de afgelopen week lagere toppen gevormd, ofwel negatieve divergentie. De MACD maakte daarbij in de afgelopen dagen zelfs een negatieve crossing.

Verder is er ook divergentie te zien in de VIX. Die maakt al hogere bodems vanaf een zeer laag niveau.

Grafiek AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bevestiging nodig

De belangrijkste signalen moeten echter uit de grafiek zelf komen. Daar werd na de meervoudige test van de stijgende toppenlijnen een eerste signaal gegeven eind vorige week. Vanaf de recente bodems van eind januari was een zeer steile opgaande bodemlijn te zien.

Deze lijn werd vorige week doorbroken en de huidige intraday-oplevingen zorgen voor een terugtest en de mogelijke vorming van een lagere top. De belangrijkste te breken opgaande bodemlijn loopt langs de bodems van 445,65 (december bodem) en 476,70 (januaribodem).

Hieronder lijkt het belangrijke bevestigingssignaal te kunnen worden gegeven voor de start van de verwachte correctie. Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn bij 490,80. Deze bodemlijn is ook onderdeel van een grotere stijgende wig (negatief patroon) en geldt als eerste steunpunt.

Steeds meer risicosignalen

Na de opwaartse doorbraak van de 489,90 in februari lijkt dit ook de neklijn te zijn van klein hoofd-schoudertoppatroon. Zowel de wig als dit toppatroon kunnen weleens belangrijke bevestigingssignalen opleveren waarna een normale of forse correctie kan worden voorgezet.

Weerstand in het kortetermijnbeeld ligt bij 498,50 en de 501. Pas hierboven wordt het verwachte vervolg van topvorming verder uitgesteld. Maar ook in dat scenario blijft het opwaarts potentieel beperkt.

Kortom vanuit meerdere indices zien we steeds meer risicosignalen die wijzen op een aanstaande correctie. Toch moeten we wachten op bevestiging en kunnen daarna bezien tot hoever een dergelijke correctie zal reiken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

421 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ETFking 1 maart 2017 09:01
    We gaan het allemaal wel zien. Correctie zou wel welkom zijn, dan koop ik de dip bij, maar het zou ook zomaar omhoog kunnen gaan in de US. Vannacht waren de berichten dat de Trump speech nogal tegen viel. Maar hij heeft ook geen majeure F@3$-up gemaakt, dus het kan ook omhoog. Ik blijf long, want de trend is up.
421 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links