Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

PostNL: verdere krimp postmarkt

PostNL: verdere krimp postmarkt

De jaarcijfers van PostNL houden niet over, al zijn ze beter dan het bedrijf vooraf had beloofd. Anderhalf jaar geleden, bij de vorige strategie update, werd de markt gewaarschuwd dat de verdiensten in 2016 lager zouden uitkomen.

Eenmalige kosten in verband met besparingen in de komende jaren zouden tijdelijk een lagere winst opleveren. Eén stapje terug, en dan drie voorwaarts, zoiets.

Aandeelhouders kind van de rekening

Inmiddels is PostNL al toe aan de volgende strategie update want net als Unilever was het bedrijf niet genegen in te gaan op een overnamebod van een concurrent. Enigszins begrijpelijk, rekening houdend met alle stakeholders, maar het zijn vooral de aandeelhouders die het kind van de rekening werden.

Met andere woorden: PostNL moet haar aandeelhouders een mooie worst voorhouden opdat beleggers de 5,65 euro die Bpost had willen betalen een plekje kunnen geven.

De oude beloftes

Op 2 november 2015 kwam PostNL met KW3-cijfers, een dag later gevolgd door een strategie update. De belangrijkste boodschap daarvan was: de lat gaat eerst ietsje omlaag, om hem daarna weer hoger te kunnen leggen.

In concreto: de verwachte winst in 2016 werd verlaagd naar 220-260 miljoen euro, om pas in 2020 uit te komen op de eerder beloofde range van 265-335 miljoen euro. De koers daalde op die dag van 3,65 naar 2,91 euro.

 

Grafiek PostNL 5 jaar
grafiek Postnl
Klik op de grafiek voor een grote versie

Hoewel teleurstellend destijds, heeft de markt die boodschap verwerkt en heeft PostNL in ieder geval die verlaagde, eerste doelstelling gehaald:  

 

strategie postnl
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Door dus naar de volgende strategie update. Al aangekondigd ten tijde van het definitieve afslaan van het Belgische bod (om beleggers voorlopig even rustig te houden) kwam vandaag de aangekondigde nieuwe update.

Niet in goede aarde

Getuige de koersdaling vandaag valt de boodschap wederom niet in goede aarde, zelfs het inlossen van de dividendbelofte kan de meubelen niet redden.

 

strategie postnl
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Bovenaan de presentatie staat 'Versnellen transformatie'. Het woord versnellen dekt de lading eigenlijk niet helemaal. Het komt meer neer op verdiepen. Door de beroerde postmarkt moet er eerst weer extra op de kosten worden bespaard. 

Hetzelfde liedje dus als in november 2015. Opnieuw een kortetermijntegenvaller, met als worst een langetermijnmeevaller. Om de achterban rustig te houden wordt die worst flink opgeblazen: de winstverwachting wordt opgeklopt van 285-355 miljoen euro naar 310-380 miljoen euro.  

Ambitie, geen zekerheid

En dat is dan nog een ambitie, geen belofte of zekerheidje. Het grote verschil zit 'm in de postmarkt, waarvan de krimp sterker doorzet dan anderhalf jaar geleden werd verwacht.

Uit de strategie update van november 2015:

 

 "Het is de verwachting dat de volumedaling in de markt voor geadresseerde post zal vertragen in de komende jaren tot een gemiddelde daling van 7% tot 9% in 2015 – 2017 en 5% tot 7% in 2018 – 2020."

 

En uit de strategie update van vandaag:

 

Voor 2017 verwachten we dat onze volumes geadresseerde post met 7% tot 9% zullen dalen. In onze kostenbesparingsplannen gaan we ervan uit dat deze daling zich in eenzelfde mate zal voortzetten in de komende planjaren.

 

Dat betekent voor de jaren 2018-2020 dus ook een krimp van 7% tot 9%, en niet de aanvankelijke 5% tot 7%.

Extra maatregelen 

Daarom: extra maatregelen bij de postdivisie. Het hele verhaal draait om extra kostenbesparingen, waardoor de winstgevendheid op termijn omhoog gaat. Waarschijnlijk heeft Herna Verhagen zich daarbij laten inspireren door de vermetele plannen van Buffett en 3G bij Unilever.   

 

strategie postnl
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Conclusie

Kortom, de beloofde strategie update komt vooral neer op het neerwaarts bijstellen van de volumes in de postmarkt, met als gevolg extra kostenbesparingen. De strategie update is daarmee weinig inspirerend, en kan meer gezien worden als een reality check, dan als een gloedvolle visie op het komende decennium.

Met de herinvoering van het dividend had de update juist de matige KW4-cijfers moeten compenseren. In dat kader valt de koersdaling van vandaag wel enigszins te begrijpen. 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Accuboor
0
Tsja maar wel dividend van 0,12 over 2016 en een vrij zeker (CMD) dividend van 0,26 over 2017...

In 2020 is de ambitie 0,42 dividend per aandeel.
havik of duif
0
HET NIEUWE DENKEN
Lagere omzet. Personeel ontslaan. Een minister die dit van Nationaal Landsbelang vind. Situatie bij PostNl bekent toen Bpost een bod uitbracht.
Bod afwijzen met het argument kunnen beter aandeelhouders waarde opbouwen. Te vroeg een nooddividend moeten uitkeren. Een krimpende postmarkt. Prijsdruk door concurrentie in de pakketbezorging. Met minder mensen meer tijd voor watermeters en onkruid, dus een nieuwe winst verdubbelaar. Commissarissen die wegkijken. Gelukkig zijn het de aandeelhouders die voor het verlies opdraaien. CONCLUSIE: ga maar gerust slapen er komt nooit meer een overname bod.
blowvis
0
quote:

Accuboor schreef op 27 feb 2017 om 13:23:


Tsja maar wel dividend van 0,12 over 2016 en een vrij zeker (CMD) dividend van 0,26 over 2017...

In 2020 is de ambitie 0,42 dividend per aandeel.

Ambitie het streven naar, je weet inmiddels waar dat op neer komt.

Maar goed men gaat dan nu dividend uitkeren zodat volgens mij de pensioenfondsen ook kunnen instappen.

Als ik Nico zijn verhaal lees dan is de koersreactie wat overdreven, men had het kunnen weten en er wordt voor het eerst dividend uitgekeerd.
Voorheen was de reactie zo dat als men dividend gaat uitkeren ja dan kan de koers omhoog.

Nico bedankt maar weer.
grt.
Nuchtertransparant
0
Ik zou onze Jeroen Dijsselbloem even bellen en vragen of hij hier ook een beschermingsconstructie over heen wil leggen. Gaat immers om pakketjes en brieven die van a naar b moeten. Heel erg innovatief en van landsbelang. Uniek gewoon !!! Gaat hetgeen ASML en TomTom doen ver te boven en om van Zeeuws Meisje maar te zwijgen. Koers Bpost loopt gewoon verder op.......
Nuchtertransparant
0
Oh ja en zeker ook complexer dan wat NXP doet.... Je lacht je broek toch stuk in dit land van aardappel eters.
[verwijderd]
0

Nico Bij Post.nl is het de Wet van Behoud Van de Ellende van auteur Verhoeven. Het is simpel minder post en de politiek die niet aan een postzegelprijs van zeg E 2 wil dus moet het met pakjes worden verdiend, maar dan zijner meer partijen.

het zal allemaal wel. Wat ik ergelijk vind en niet alleen bij jouw stukken is dat er af en toe iets staat in kleine letters/cijfers dat niet gemakkelijk vergroot kan worden zonder de hele zaak dan bijvoorbeeld op 200% te zetten.

Dat is niet klantvriendelijk. Het kan beter. Kijk eens naar de onvolprezen ondergewaardeerde Coldplay in de koffiekamer bij BC Europa en hoe hij dat doet. Even een kruisje aantikken en je krijgt vergroting.

Poef.: weinig innovatief die IEX! Moet 3G ook daar maar eens langskomen met hakbijlen en messen? Messias Buffet zal het heimelijk zegenen als hij maar a dim kan oprapen.

Groet, Jonas
NicoInberg
1
quote:

jonas schreef op 27 feb 2017 om 23:21:Nico Bij Post.nl is het de Wet van Behoud Van de Ellende van auteur Verhoeven. Het is simpel minder post en de politiek die niet aan een postzegelprijs van zeg E 2 wil dus moet het met pakjes worden verdiend, maar dan zijner meer partijen.

het zal allemaal wel. Wat ik ergelijk vind en niet alleen bij jouw stukken is dat er af en toe iets staat in kleine letters/cijfers dat niet gemakkelijk vergroot kan worden zonder de hele zaak dan bijvoorbeeld op 200% te zetten.

Dat is niet klantvriendelijk. Het kan beter. Kijk eens naar de onvolprezen ondergewaardeerde Coldplay in de koffiekamer bij BC Europa en hoe hij dat doet. Even een kruisje aantikken en je krijgt vergroting.

Poef.: weinig innovatief die IEX! Moet 3G ook daar maar eens langskomen met hakbijlen en messen? Messias Buffet zal het heimelijk zegenen als hij maar a dim kan oprapen.

Groet, Jonas


Ik begrijp je ergernis Jonas, het was een kwestie van de verkeerde html-code en dat is aangepast. Wat betreft 3G: ik denk niet dat ze hier meteen op de stoep staan, maar ze zijn van harte welkom met hun miljarden. Gaan we ze proberen uit te leggen wat cost en baet betekent.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 24 jun Fastned: Wachten op aanbod
  2. 21 jun Fastned: Mismatch 1
  3. 21 jun Fastned: The day After 1

Gesponsorde links