Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fugro uit gevarenzone

Fugro uit gevarenzone

Fugro heeft opnieuw een dramatisch jaar achter de rug. Omdat het vroeger voor 80% afhankelijk was van de olie- en gassector voor haar opdrachten, heeft de daling van de olieprijs er flink ingehakt. 

Dat mag allemaal als bekend worden verondersteld. Het gevecht met Boskalis heeft lang als een steun onder de koers gefungeerd. Sinds de capitulatie van Boka is dat echter van de baan. 

Eigenlijk is Fugro destijds hetzelfde overkomen als Unilever nu. Een agressieve, ongewenste overnemer heeft het management wakker geschud en daarna was het meteen alle hens aan dek. 

Fugro heeft ervoor gezorgd dat het in ieder geval niet afhankelijk zou worden van het (toen nog) rijke Boskalis. Net zoals Unilever nu zelf orde op zaken gaat stellen om zich de bloedhonden van Buffett van het lijf te houden.  

Schuld onder controle

In het geval van Fugro houdt het in dat men de nettoschuld nu onder controle heeft gebracht. De ratio die daarvoor gebruikt wordt, nettoschuld gedeeld door het bedrijfsresultaat, is verder gezakt van 1,6 naar 1,1.

CFO Paul Verhagen heeft uitstekend werk verricht. De man kwam in 2013 bij Fugro binnen toen alles nog hosanna was. Fugro had toen net de 'Growth to Leadership'-strategie uitgevonden en leefde op een roze oliewolk.

Uit een oud interview met Verhagen blijkt dat het op finance gebied maar een zooitje was bij Fugro. Iedereen deed maar wat, de organisatie was zeer gedecentraliseerd en de werkmaatschappijen dopten hun eigen boontjes. 

Orde in chaos

Verhagen moest orde in de chaos scheppen. Binnen een jaar na zijn aantreden klapte de oliemarkt echter in elkaar en stelden de opdrachtgevers hun investeringen, en dus opdrachten, uit. Eerst uit, en daarna af. 

De zo mooi gekozen strategie kon de vuilnisbak in en werd omgedoopt in 'Building on Strength'. Building, of bouwen, was eigenlijk niet het goede woord, afbouwen was beter geweest. En toen kwam Boskalis ook nog langszij. 

 

 

Prachtige foto trouwens, van Marinus Wieten. Ondanks dat Fugro het best beschermde aandeel van het Damrak is, sprong piratenhoofdman Jack Sparrow Peter Berdowski toch aan boord bij de bodemonderzoeker.  

Niet financieel afhankelijk

Dat was voor Fugro het sein om alles op alles te zetten om in ieder geval financieel niet van de nieuwe suikeroom afhankelijk te hoeven zijn. Met de uitgifte van de converteerbare obligatie oktober vorig jaar zette het een grote stap voorwaarts. 

Dat kreng is verhandelbaar op de Duitse beurs en leidt daar een zieltogend bestaan. De meeste brokers in Nederland faciliteren dat niet. Momenteel staat de convertible op een kleine winst van 5% ten opzichte van de uitgiftekoers. 

 

 

convertible fugro
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

  

Die convertible was de nekslag voor Boskalis. Dat ondertussen ook te maken kreeg met muiterij op het eigen schip: 

 

  

Big Data

Fugro ziet zichzelf eigenlijk als een Big Data-bedrijf. Dat is het natuurlijk ook. Het verzamelt informatie en door de verzamelde kennis met elkaar te bundelen kan het waardevolle informatie bieden aan de klantenkring.

Hoofdzaak is dan wel dat die klantenkring daar nood aan heeft. Zolang men weigert verder te investeren in de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden blijft Fugro afhankelijk van de kluifjes die hier en daar toe worden geworpen. 

De backlog, de orderportefeuille, is opnieuw afgekalfd, en staat nu op 1,1 miljard euro. CEO Van Riel hierover:

 

"We anticipate that, for the first half of 2017, the offshore oil and gas market will continue to decline significantly. Both the stabilisation of our backlog over the last few months and clear signs that pressure on the oil supply side is beginning to build, indicate that our market may bottom out towards year end.” 

 

Ja, ja, our market may bottom towards year end. Het goede nieuws is dat Fugro net zo min weet als ieder ander of die markt wel of niet bottomt

Dat is volledig afhankelijk van de olieprijs. In 2013 zag men de knak niet aankomen, en ook nu is het slechts gissen naar een herstel. Als je huis onder water staat, en je hebt geen werk, moet je in ieder geval zorgen dat je de hypotheek kunt betalen. Anders krijg je de bank op je nek. 

Dat is precies wat Fugro doet. Het heeft over het gehele jaar een positieve cashflow gegenereerd en verwacht dat ook voor 2017. De schuld is onder controle en de uitgaven kunnen betaald worden.

De organisatie is opnieuw aangepast, meer in lijn met wat CFO Verhagen al aangaf: indeling per land, en niet per werkmaatschappij. 

Geen overname meer

Dat Fugro overgenomen wordt, kan een ieder wel vergeten, maar ik sluit niet uit dat er in de branche een soort van consolidatie op gang komt. Het probleem is alleen dat de concurrentie er veel erger aan toe is dan Fugro. En Fugro zelf gaat niet op jacht. 

Kijk maar naar Technip, of het Noorse PGS, dat ook nog meer dan een miljard aan schuld heeft. En het Franse CGG valt van ellende bijkans uit elkaar:

 

 

Op eigen kracht

Nee, Fugro zal het voorlopig op eigen kracht moeten doen. Het goede nieuws is dan ook dat er steeds meer geloof komt in een hogere olieprijs.

Vraag en aanbod liggen dicht bij elkaar, en een kleine verschuiving in vraag of aanbod kan de olieprijs substantieel beinvloeden. Omlaag, maar ook omhoog.

Dat de schalieboeren weer in de markt komen, geloof ik graag. Enfin, daar is al van alles over gezegd en geschreven. Als die olieprijs structureel op dit niveau of hoger blijft, komen de opdrachten vanzelf weer binnenrollen.  

Spiekbriefje

Bij het beleggingsdebat van Lynx begin dit jaar was Fugro één van mijn tips. Tot nog toe is het nog weinig opgeschoten, maar mijn argumenten van toen zijn nog steeds valide. 

Ik had voor de zekerheid een spiekbriefje mee. Dit stond erop:

Momenteel ligt het aandeel van Fugro wat onder druk. Fugro heeft net een grote obligatielening geplaatst, Boskalis heeft bijna 20% van het totale aandelen pakket op de markt gedumpt en iedereen weet dat de jaarcijfers straks op 24 februari slecht zullen zijn. 

Maar:

Die olieprijs lijkt de draai echter gemaakt te hebben, onder andere doordat er juist zo weinig geinvesteerd is de laatste jaren. Daarom komt vraag en aanbod meer in evenwicht. De OPEC deal hielp daarbij natuurlijk ook. 

Daarnaast heeft Fugro een positieve kasstroom en heeft het de schuldpositie mooi op orde met een netdebt-ebitda van 1,2.

Op 12 maart loopt de lock-up van Boskalis af. Ze mag dan de resterende 9% verkopen. Ik vermoed dat Boskalis het hele dossier Fugro zo snel mogelijk wil vergeten. Het was geen goede zet. 

Je moet iets kopen wanneer het goedkoop is, en verkopen wanneer het duur is. Fugro is op dit moment door alle omstandigheden erg goedkoop, en veel goedkoper zal het niet meer worden.

Ik denk dat het bedrijf het op eigen kracht kan redden. Het is wel wachten op nieuwe orders, maar Fugro kan, in tegenstelling tot haar concurrenten, die tijd gewoon uitzweten. 

 

Afgezien van het feit dat de netdebt/ebitda verlaagd is van 1,2 naar 1,1, zie ik nog weinig reden de tekst te veranderen.   

Inberg heeft een longpositie in Fugro


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Boskalis Westminster Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fugro

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Bolo 24 februari 2017 11:15
  De cijfers lijken op alle fronten beter dan verwacht en dan wat bij Q3 aangegeven werd.

  Ik zie wel een boekhoudkundig trucje. Een eenmalige bate bij Seabed van 11 mln wordt niet als exceptional item aangemerkt, waardoor de totale EBITmarge net positief is.

  Als die EBITmarge nu dus al negatief is en de omzet daalt komend jaar met zo'n 10% (wat ongeveer verwacht wordt), dan moet er toch nog veel meer gesneden worden?
  Alles lijkt erop dat Fugro alweer langzaam naar de toekomst en groei kijkt.
  Capex gaat omhoog, Er is een boot gekocht, in de Synergy gaat meer geinvesteerd worden en deel Subsea wordt toch behouden.

  Lijkt mij toch wel een risico

  Groet,
  Bolo

  ps. zijn databoeren CGG, PGS en TGS nog wel concurrenten van Fugro?
 2. [verwijderd] 24 februari 2017 11:18
  Ik ben eigenlijk helemaal niet zo positief over Fugro. Fundamenteel zie ik geen solide verdienmodel, en technisch ziet het er ook beroerd uit.

  In de weekgrafiek is een grote driehoek gevormd. Een driehoek is een voortzettingspatroon, en in het plaatje is duidelijk te zien welke kant dat op gaat.

  Een structureel weekslot boven de € 19,00 zou het beeld verbeteren.

  n.b. geen positie in Fugro
 3. relpinda 25 februari 2017 12:22
  Beste Nico,
  Thnks voor deze bijdrage.

  Beleggen is ook vooruit kijken en een gezonde durf hebben. Afhankelijk van ieders porto is het dus helemaal niet onverstandig om een stukje fugro op te nemen dan wel te bezitten.

  Ik zelf ben optimistisch vwb betreft de toekomst van een hogere koers vh aandeel Fugro.

  Ik ben long al heel wat jaren en heb deze ellende dus allemaal meegemaakt, ik schrijf opties op het aandeel en heb op lage niveau's bijgekocht.

  Fugro is zo n aandeel waar laatst iex een stukje overschreef 'houden van een aandeel'!

  Prachtig die schepen op die woelige baren en stoere mannen die daar werken, de ingenieurs, etc.
  Ja ook een beetje trots op zo een Hollands bedrijf. Is heel goed voor Nederland. Okay een stukje van je porto wat geld gekost heeft. Als andere delen vd porto dat maar weer ruimschoots goed maken asml bv.

  LZA
 4. forum rang 4 The Third Way... 26 februari 2017 17:35
  Euhhhh, niemand gezien dat de bejubelde nieuwe CFO wel erg creatief is in zijn presentatie?

  Allemaal wel technisch geoorloofd maarrrr:

  - debt/ebitda blijft gelijk bij schulddaling met 184 mln. Echter... dankzij sale&leaseback en CGG loan constructie ad 111 mln mln (die gebruikt is om wel meetellende schulden af te lossen). Daarnaast is er het uit de ebitda halen van "exceptional costs" en een KT schuldafbouw ad 84 mln dankzij verslechterde omzet. Ook gezien hoe er in deze context omgegaan is met de converteerbare lening van 190 mln?

  - de net zwarte ebit van 9 mln is dankzij niet meetellen van "exceptional items" ad... 227 mln. Trouwens, die 9 mln is niets vergeleken met de interestlast van 65 mln, wat mede verklaard waarom de totale schuld steeg, jazeker...;

  - de positieve CF van 186 mln is dankzij het meerekenen van dezelfde converteerbare lening (jazeker), 70 mln lagere capex, en nog eens een positieve contributie van een niet nader gedefinieerde investering van 13 mln (desinvestering waarschijnlijk). Verder is er 102 mln CF "gegenereerd" dankzij verminderde operationele activiteit. N.B.: de bijdrage van verbeterd WC beheer is daarin met berekend...18 mln (1% van WC) maar een miniscuul onderdeel. Om bovenaan die slide de titel "strong improvement in WC management" te plaatsen is dan net over het randje, of noemen we dit een alternative fact... Gezien de fors verslechterende positie het kwartaal eerder en de opmerking dat het vooral dankzij goede collectie eindejaar is, geef ik u op een blaadje dat ceteris paribus het vandaag al weer fors is verslechterd ("pressure on payment terms"). Maar de nog steeds fors afzwakkende omzet zal de CFO de kans bieden om dit bij de KW 1 presentatie weer in te pakken.

  In de hele presentatie wordt het netto-verlies ad 309 mln niet genoemd, knap ontweken. In het licht van dat netto-verlies en het creatief presenteren (we blijven beleefd) is het wel een overtreffende trap om (op p. 3) te stellen dat de financiele balans... verbeterd is.
  De presentatie is immers voor investeerders, niet de banken. De zwaar verslechterende buffers zullen Fugro in de weg zitten wanneer er weer gegroeid kan worden.

  Kortom, what you see is not what you get...

  P.S.: niemand opgevallen dat de CFO met al zijn gegoochel ook zichzelf om de tuin heeft geleid? Kijk mee: op slide 35 is de WC delta 89 mln, op de volgende slide 102 mln...

  Ook mooi is hoe op slide 26 het positieve FX effect niet exceptioneel is maar in de EBIT zit, terwijl op slide 33 de FX 'variances' onder de streep zitten...
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Volg @nicoinberg op Twitter

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 03 jul Pharming: Goedkeuring in Zwitser... 6
 2. 02 jul BAM: Winstwaarschuwing nr zoveel
 3. 01 jul Sligro: Aflossing geregeld

Gerelateerde instrumenten

 1. Boskalis Westminster Koninklijke 17,190 03 jul
  -0,220
  -1,26%
 2. Fugro 3,516 03 jul
  +0,016
  +0,46%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare