Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De winnaar van de cloud

Welk cloudaandeel is interessant?

Het is een aantal jaar geleden dat er een flinke overnamestrijd gaande was op de cloud computing-markt. Diverse grote bedrijven gaven miljarden uit om de juiste technologie in huis te halen en deze markt te veroveren. Na deze grote investeringen begint bij sommige bedrijven de kassa inmiddels te rinkelen.

Welk cloudaandeel is voor u interessant?

Ik ga er vanuit dat inmiddels iedereen wel eens van the cloud heeft gehoord. Heel kort gezegd is cloud computing het opslaan van data en programma’s op het internet in plaats van op uw eigen computer. Bedrijven hoeven geen eigen dure servers meer, maar kunnen tegen betaling dit door een cloud server provider laten regelen. 

Een aantal bekende namen domineert de cloudmarkt momenteel, namelijk: Amazon, Microsoft, Google en IBM. De afgelopen kwartaalcijfers geven een mooi moment om te kijken wie hier de grootste slag weet te slaan.

Amazon 

De cloud business van Amazon, ook wel bekend als Amazon Web Services (AWS), is de laatste jaren een van de meest belangrijke drivers geweest voor de groei van het bedrijf.

Het e-commercebedrijf weet al jaren miljarden omzet te generen, maar de winstmarge was altijd een pijnpunt. De marges die het bedrijf wist te behalen, waren flinterdun. 

Sinds de komst van AWS is dit beeld veranderd. Vooral nu deze tak binnen een paar jaar flink op stoom is gekomen. Het afgelopen jaar was ruim 9% van de omzet, oftewel ruim 12 miljard, afkomstig uit AWS.

 

Omzet Amazon
Grafiek aandeel Amazon
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Maar nog veel belangrijker is de winstmarge dat Amazon op deze tak weet te behalen. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar lag de winstmarge voor AWS op 31,3%, terwijl dat de rest van het bedrijf een marge weet te behalen van 2 tot 5%.

Wat betekent dat uitgedrukt in dollars? Over 2016 was 3,1 van de 4,2 miljard aan operating income afkomstig van AWS. 

Volgens onderzoek van Canalys, een bedrijf dat analyses maakt van de technologiemarkt, heeft Amazon momenteel een marktaandeel van 33,8% van de totale cloudinfrastructuurmarkt. Geen wonder dat het aandeel zo heeft gepresteerd ten opzichte van de S&P 500. 

 

Grafiek Amazon versus S&P 500
Grafiek aandeel Amazon
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Waarom heeft Amazon zo’n dominante positie in deze markt? Dat heeft er mee te maken dat zij zich vanaf het begin als een redelijke onafhankelijke vendor hebben opgesteld. Anders dan de bedrijven die nog volgen, die graag hun eigen services aan de man brengen.

De concurrenten van Amazon zitten niet stil en zijn op jacht naar meer marktaandeel in deze miljardenmarkt. 

Microsoft

Vooral Microsoft is bezig met een grote inhaalslag. Eerder dit jaar maakte Microsoft bekend dat het voor 2 miljard euro een enorm datacentrum voor clouddiensten in Nederland laat bouwen. Vergelijkbare centra zijn over de hele wereld opgezet. Verdient Microsoft al iets aan deze investeringen?

De cijfers van Microsoft worden opgedeeld in drie segmenten: 

 • More Personal Computing (bekend van Windows, Xbox, telefoons en Surface)
 • Productivity & Business Processes (Office en andere software)
 • Intelligent Cloud (Windows server product, services en Azure) 

Microsoft behaalt zo’n 30% van de omzet uit de Intelligent Cloud, waar de winstmarge tevens op 30%. Toch moeten we kijken naar een specifiek onderdeel binnen dit segment om een vergelijking met Amazon te kunnen maken.

De echte cloudservice van Microsoft heet Azure, helaas rapporteert Microsoft hiervan geen losse cijfers. Desondanks noemt het bedrijf de groeicijfers wel altijd netjes in de rapportage. De omzet van Azure groeide met 93% over het afgelopen jaar. Daarmee overtreft Microsoft de groei van 69% van Amazon.

Alphabet 

Alphabet, moederbedrijf van Google, mengt zich uiteraard ook in de strijd. Net als Microsoft maakt het bedrijf geen exacte cijfers bekend over de cloudtak, die staan onder Other Revenue. 

Google’s Other Revenue bevat tevens de zelfrijdende auto’s, Nest en Google Fiber. De omzet van de tak groeide in het vierde kwartaal met 62% naar 3,4 miljard dollar. Desondanks is dus onduidelijk hoeveel afkomstig is van de cloudservices, toch zou ik Alphabet zeker niet uitsluiten in deze strijd.  

IBM

Ook IBM strijd nog mee om de miljarden van de cloud. De afgelopen kwartalen gaat er veel aandacht naar de groei van deze tak, waar de groei in andere takken terugloopt (of krimpt). Afgelopen kwartaal groeide de cloudomzet met 33%.

Verder is het een voordeel dat IBM de hardware en services in huis heeft om een volledige cloudservicesprovider te zijn.  

Desondanks heeft het bedrijf beleggers de laatste jaren vaak teleurgesteld, vanwege de alsmaar teruglopende omzet. Gaat de cloud hier verandering in brengen? Het aandeel weet in ieder geval inmiddels de weg naar boven weer te vinden.    

Grafiek IBM
Grafiek aandeel IBM
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Waarschijnlijk zijn er genoeg IEX-lezers die redelijk in deze markt thuis zijn. Diegene kan geheel terecht opmerken dat ik nu wel heel makkelijk alles over een kam scheer. Er zijn meerdere vormen van services, maar Amazon heeft een dominante positie in meerdere segmenten.   


Grafiek cloud
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nog niet alles

Zijn dit alle bedrijven waar u rekening mee moet houden? Zeker niet, er zijn nog tal van bedrijven die allemaal op hun eigen manier de miljarden van de cloud proberen aan te boren.  

Als belegger richt ik mij persoonlijk op Amazon, Alphabet en Microsoft. Grote namen, die inmiddels een solide positie hebben opgebouwd. Toch blijf ik ook de ontwikkeling van de concurrenten in de aankomende kwartalen in de gaten houden. 

 


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

 1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
 2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
 3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Bowski 2 maart 2017 10:37
  Die stijging van Amazon is inderdaad indrukwekkend.
  Maar nu deze finance.yahoo.com/quote/AMZN/analysts...

  Analisten verwachten 'current year estimate' EPS van $7,25. Terwijl de koers $853 is. Een koerswinstverhouding van 117.

  De winst moet nog heel wat jaren progressief stijgen wil het de investering rechtvaardigen.
  Meedoen met de hype is een spelletje stoelendans..., dus snel er in en snel er uit.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Alphabet 2.244,620 12 apr
  -26,050
  -1,15%
 2. Amazon.com 3.379,390 12 apr
  +7,190
  +0,21%
 3. International Business Machines Corp 134,590 12 apr
  -1,140
  -0,84%
 4. Microsoft Corporation 256,900 12 apr
  +2,800
  +1,10%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare