Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

BAM: meer uit minder

BAM: meer uit minder

 

Vanochtend kwam bouwer BAM met de jaarcijfers. De Bataafsche Aanneming Maatschappij, zoals de officiële naam van het bouwconcern luidt, heeft een prima jaar achter de rug. Ondanks een aantal flinke tegenvallers, zoals de daling van het Britse pond door Brexit, blijft er onder de streep een behoorlijk resultaat staan.

Beetje tegenvallend zijn de orderportefeuille en de omzet die toch iets achterblijft, maar bij BAM is het verhaal: meer uit minder. Kijk maar naar de cijfers zelf.

 

 

De orderportefeuille is gedaald, maar volgens de bouwer is de kwaliteit van de opdrachten verbeterd. De risico's zijn lager en er zijn hogere marges op de rekeningen. BAM zegt zelf over de orderportefeuille:

Van de gerapporteerde daling van de totale orderportefeuille houdt € 0,4 miljard verband met valutaeffecten en € 0,2 miljard met de annulering van een Belgisch infraproject in het eerste kwartaal 2016.

Andere factoren in de ontwikkeling van de orderportefeuille gedurende het jaar waren ongunstige marktomstandigheden in de Nederlandse utiliteitsbouw- en commercieel-vastgoedmarkt, Wallonië en de internationale olie- en gasmarkt.

Brexit heeft geen materiële impact gehad op de Britse orderportefeuille in de lokale munteenheid.

De algehele kwaliteit van de orderportefeuille verbeterde verder in de loop van 2016 als gevolg van de voortgezette tenderdiscipline. De voorraad oudere projecten was eind 2016 € 0,3 miljard (ultimo 2015: € 1,3 miljard) en ten aanzien van de projectkosten zijn de risico’s afgebouwd. De definitieve afrekeningen van de oude projecten worden momenteel afgewikkeld.

Het lijkt er op dat de echte ellende van een paar jaar geleden (grote projecten, te goedkoop aangenomen) nu echt tot het verleden behoort. De CEO van BAM zegt op BNR:

 

 

 

Toch zijn de cijfers weer niet zo sterk dat beleggers de aandelen per vrachtwagen komen afhalen op het Damrak. Sterker: de koers zakt na een aanvankelijke hogere opening zelf iets in. De overtuiging ontbreekt dus nog een beetje.

 

 

Het dividend werd tot slot nog flink verhoogd van 2 naar 9 cent per aandeel. Voor volgend jaar wordt er een winst per aandeel van 46 cent verwacht door de analisten die BAM volgen.

Als we dan het dividendbeleid (30 á 50% van de winst uitkeren) doortrekken betekent dat een dividend van 14 tot 26 cent per aandeel voor 2017. Bij een koers van 5 euro is dat 2,8% á 5,2%. 

Beleggen in bouw

Op de Nederlandse beurs heb je na de beursexit van Ballast Nedam nog twee bouwbedrijven over. Heijmans en BAM. Gisteren in dit filmpje gaven we al aan dat BAM ruim een jaar voorloopt op Heijmans als het gaat om pijnlijke maatregelen nemen en oude projecten.

Het is dus eigenlijk de vraag wat voor belegger u bent. Bent u meer iemand van de sterkere bedrijven, dividendje pakken en niet te veel stress of houdt u wel van een speculatief uitstapje? Heijmans is de speculatieve van de twee, want het bedrijf zit midden in het pijnlijke proces waarin het onderdelen moet verkopen en afschrijft op oude projecten.

In dat moeilijke proces moet Heijmans zich nog bewijzen. De koers is echter alweer 55% gestegen vanaf de low van Heijmans in november, dus wellicht zijn beleggers al wat op de muziek vooruit gelopen.

Bij BAM is de lastige fase bijna afgerond en als we de CEO mogen geloven dan komt de tijd van projecten aannemen onder de kostprijs niet meer terug. BAM heeft zich op dat vlak al bewezen en is de sterkere onderneming van de twee.

Guess who's back?

Maar... als we de berichten mogen geloven krijgen we er weer een derde bouwonderneming bij op het Damrak. Deze zomer zou VolkerWessels namelijk een beursgang willen maken. VolkerWessels is één van de gezondste bouwbedrijven van dit land als we de cijfers van dat concern bekijken.

Je hebt echter als kleine aandeelhouder niet veel te vertellen. Bij BAM is het als kleine aandeelhouder wellicht een voordeel dat je niet met één grote en machtige aandeelhouder te maken hebt. De grootste aandeelhouder in BAM, van Herk, bezit volgens Reuters 9,49% van de aandelen, dus heeft hij het niet alleen voor het zeggen.

VolkerWessels heeft nog niet bekend gemaakt waar de aandelen van het concern zitten en met welke percentages.Het laatste dat we weten is dat CVC Capital Partners haar resterende belang in VolkerWessels heeft verkocht aan Reggeborgh (inversteringmaatschappij van familie Wessels) in 2013.

De enige zekerheid bij VolkerWessels is dus dat de familie Wessels daar nog altijd met de scepter zwaait. Het is aan u of u dat voor het toekomstige aandeel een vloek of een zegen vindt. Voor wie dit een vloek is, is BAM een mooi alternatief. 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Column door: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente columns van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 22 februari 2017 07:20

  voor BAM lijkt de onderkant nu goed gesteund, het dividend geeft wachtgeld, met de vooruitzichten die beteren voor zowel de sector als het bedrijf is het voor mensen met een 2 jaar horizon een aandeel dat mogelijkerwijs van hier, net onder de 5 euro een koersaanwas naar 6,50/7 moet kunnen geven.
  Mooi rendement van ca 35% plus dividend voor 24 maand.
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Gerelateerde instrumenten

 1. BAM Groep Koninklijke 1,070 24 sep
  -0,002
  -0,19%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare