Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ordina alweer afgeserveerd

Ordina alweer afgeserveerd

De ICT-dienstverlener kreeg deze week een flinke tik neerwaarts te verwerken toen één van de twee analisten die het bedrijf nog volgen de moed op gaf. ING stelde na een klein half jaartje proberen al het koersdoel neerwaarts bij.

De meeste aandelen op het Damrak worden wel door een legertje analisten gevolgd maar Ordina komt er bekaaid vanaf. 

 

 

En dat terwijl ze toch braaf elk half jaar een volledige analistenpresentatie in elkaar draaien. Iets meer aandacht zou dus wel op zijn plaats zijn.

Van Kopen naar Houden 

Op 9 september vorig jaar kwam ING met een koopadvies voor Ordina. Het koersdoel ging met 125% omhoog van 1 euro naar 2,25 euro.

Reden daarvoor, ik citeer nu een bericht van deaandeelhouder.nl, was de twee opeenvolgende kwartalen met omzetgroei, een herstelde EBITDA-marge, de nagenoeg afgeronde herstructurering van het bedrijf en het onder controle hebben van de gevolgen van de Zembla-uitzending. 

Volgens de analist van dienst "suggereren de fundamentals van het bedrijf dat Ordina in de laatste fase zit van een omslag". Nu wordt er nogal fel gereageerd op een koop- dan wel verkoopadvies bij Ordina en de koersreactie daarop loog er dan ook niet om.

 

 

Ordina heeft jarenlang rond 1 euro gehandeld. In 2014 ging het even richting 2 euro maar na het Zembla-verhaal ging het rap weer naar beneden. Een koersdoelverhoging van 1 naar 2,25 euro is dan ook niet niks. U ziet in bovenstaande grafiek hoe het aandeel de maanden daarna opliep tot wel 2,48 euro eind oktober.

Uiteindelijk sloot Ordina het jaar af op 2,10 euro, een stijging van bijna 100% ten opzichte van de slotkoers (1,06 euro). De jaarcijfers over 2016 waren het volgende ijkpunt. Op 16 februari was het zover. 

Tegenvallers

Ondanks de positieve kop, "Ordina sluit 2016 winstgevend af en hervat dividendbetaling" moest men toch teleurstellende cijfers opbiechten. Qua winstgevendheid inderdaad een plus, maar de omzetontwikkeling baart zorgen.

Vergeleken met 2015 kwam de totale omzet in 2016 slechts licht lager uit, maar het venijn zat hem in de staart. Beter gezegd: in het tweede halfjaar. Nog beter gezegd: in het laatste kwartaal.

 

 

Gemeten over het jaar zien de percentages er nog acceptabel uit. Minnen bij overheid en financiele dienstverlening (banken) maar een mooi plusje in de Industrie en een aanzienlijke stijging bij Zorg, waar een grote opdracht van Johnson & Johnson in België de kar trok.  

 

 

Kijken we naar het laatste kwartaal, dan zien we waar de pijn zit. Verwacht werd dat Ordina de draai gemaakt had, maar het lijkt juist af te glijden.  Het kan eens een kwartaal tegenzitten, na de twee kwartalen groei, maar dit is wel behoorlijk extreem. 

En Ordina kan wel een aantal verzachtende omstandigheden (ontslagen bij banken, verkiezingen waardoor overheidsbudgetten vast blijven zitten) aanvoeren, maar deze omzetcijfers zien er gewoon niet goed uit. 

Omzet en winst 

Uiteindelijk draait het niet alleen om omzet, maar ook om winst. De Rebitda, de terugkerende (recurring) ebitda, is in 2016 wel een stuk verbeterd.    

 

 

De kostenbesparingen, al in 2015 ingezet, hebben het brutobedrijfsresultaat met ruim 10 miljoen euro doen verbeteren. Dat wordt dit jaar nog een schepje bovenop gedaan. Ordina moet alleen wel oppassen dat het niet het kind met het badwater weggooit. 

Het personeel 

Het personeel bijvoorbeeld gaat dan op zoek naar andere mogelijkheden. In een aantrekkende markt is er vooral voor ICT-ers voldoende te doen. Volgens de trendanalyse van de medewerkerbetrokkenheid doet de personeelsvereniging van Ordina goed werk.

Gemiddeld heeft men het uitstekend naar zijn zin. Geen reden om ergens anders te kijken, zou je zeggen. 

 

 

Toch is het verloop enorm. Dat was het in 2015 ook al met 18,1% maar 2016 spande de kroon. Maar liefst 23,6% van de werknemers (bijkans 1 op de 4) verliet de onderneming. Dat strookt niet helemaal met die stijgende medewerkerbetrokkenheid. Er is eerder sprake van een stijgende medewerkervertrokkenheid.  

Een kwart van de mensen die vertrokken, deden dat omdat het werk waarvoor ze ingehuurd waren ophield. In totaal nam Ordina 439 mensen aan, en verlieten 600 mensen het bedrijf.

Per saldo kalfde het werknemersbestand af met 160 personen. Als je dan op basis van uurtje factuurtje werkt schiet die omzet natuurlijk niet op. Het lijkt er daarmee op dat de huidige werknemers wél verder kijken op de arbeidsmarkt.

Dat moet de marketingafdeling van Ordina geinspireerd hebben tot het lumineuze idee voor onderstaande campage. 

 

 

Kijkt u verder? Kijk dan niet verder. Maar kom naar Ordina.  Nu ik twee keer op hun website heb gekeken, denken de advertentieverkopers van Google dat ik ook in de doelgroep val. Zo verdienen die goochemerds miljarden aan clicks waar niemand wat aan heeft. 

 

    

Verzachtende omstandigheden 

We kunnen er niet omheen dat de omzetcijfers gewoonweg knudde zijn. Maar....daar staat tegenover dat er wel een aantal verzachtende omstandigheden zijn.

Dat er een dividendje uitbetaald wordt, is op zichzelf niet positief, maar geeft aan dat de financiele situatie op orde is. Daarnaast zijn de marges weer een stuk beter, door de focus die op de kosten is gelegd.

Negatief is wel dat de huidige CEO vertrekt. Breedveld stond goed bekend bij analisten, en zijn vertrek zorgt voor een stuk onzekerheid. Anderzijds is de nieuwe man tot nu toe verantwoordelijk geweest voor Belgie en Luxemburg, waar de omzet nu juist wél groeit.

De marktomstandigheden zouden nu mee moeten zitten, ware het niet dat Ordina er nogal dik in zit bij het bankwezen en de overheid. Bij het bankwezen vallen bijna wekelijks ontslagen, zodat daar de spoeling wat dunner wordt.

Maar...die ontslagen vallen juist omdat er meer geinvesteerd gaat worden in ICT. Alle banken willen fintechje spelen. Dat zou dus eigenlijk een kans moeten zijn.

De overheid als grootste klant

Bij de overheid zijn afgelopen kwartaal 11 raamovereenkomsten gesloten waar men zich nu aan vast houdt. In zijn algemeenheid is het wel zo dat de nakende verkiezingen de budgetten bij Vadertje Staat nog even op hold kunnen houden.

 

 

Het laat wel zien dat Ordina zijn voet weer aardig tussen de deur heeft bij de vele ministeries waarvoor men werkt. Anderzijds staan er zes ministeries bij de tien grootste klanten. Iets minder afhankelijk van de overheid zou geen sinecure zijn.

Daarom mogen we wel stellen dat Sombermans het aandeel wel heel snel weer afwaardeert, of moet ik zeggen, afserveert? Iets meer vertrouwen was op zijn plaats geweest, zeker gezien het eerder ingenomen standpunt.

Dat neemt niet weg dat Ordina nu onder een vergrootglas ligt. Alles moet er nu opgericht zijn de krimp om te keren naar groei. Voor de nieuwe CEO Jo Maes valt er dan ook een wereld te winnen. 

Inberg heeft geen positie in Ordina. 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Ordina

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Kompas
0
quote:

Kompas schreef op 22 feb 2017 om 10:57:


Goed artikel Nico!
En ik deel je conclusie dat ondanks de omzetdaling iets meer vertrouwen op zijn plaats zou zijn geweest!

Wat is jouw persoonlijke verwachting in hoeverre die 11 raamovereenkomsten een positief verschil kunnen gaan maken bij De Overheid?

@Nico
Ik moet na elke column van je vragen of ik nog een reactie op mijn vraag krijg ;-)
NicoInberg
0
quote:

Kompas schreef op 22 feb 2017 om 17:29:


[...]
@Nico
Ik moet na elke column van je vragen of ik nog een reactie op mijn vraag krijg ;-)


Excuses Kompas, ik ben druk als een klein baasje. Die raamcontracten zijn geen garantie voor omzet, maar het maakt het de ambtenaren wel gemakkelijk om ordina in te huren. Prijs etc. liggen immers al vast.

Eerlijk gezegd kan ik er verder weinig zinnigs over zeggen, ik ken de budgetten van de diverse ministeries niet en hun noden ook niet. We moeten er maar het beste van hopen.
holenbeer
0
quote:

Kompas schreef op 22 feb 2017 om 17:29:


[...]
@Nico
Ik moet na elke column van je vragen of ik nog een reactie op mijn vraag krijg ;-)

Stuur Nico gewoon een mailtje. Je kan toch niet verwachten dat hij de hele dag de reacties op zijn artikelen gaat lezen? Ik heb liever dat hij doorgaat met zijn hoge en hoogstaande productie.
Bernardo
0
[quote alias=NicoInberg id=9900470 date=201702221837]
[...]

Excuses Kompas, ik ben druk als een klein baasje. Die raamcontracten zijn geen garantie voor omzet, maar het maakt het de ambtenaren wel gemakkelijk om ordina in te huren. Prijs etc. liggen immers al vast.

Eerlijk gezegd kan ik er verder weinig zinnigs over zeggen, ik ken de budgetten van de diverse ministeries niet en hun noden ook niet. We moeten er maar het beste van hopen.
[/quote Beste Nico, in het bedrijfsleven kun je op je knieën al smeken of de ICT nerd langs wil komen. Ordina gaat voor je het weet ook door het dak weer.
24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 17 okt NSI: Winstverwachting omhoog 1
  2. 17 okt Sligro: Oog op lange termijn 2
  3. 16 okt D'Ieteren: Winst nog verder omhoog

Gesponsorde links