Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Prijs is wat u betaalt, waarde is wat u krijgt

Prijs is wat u betaalt, waarde is wat u krijgt

Binnen de wereld van aandelenbeleggen bestaat een richtingenstrijd.

 • Een deel van de beleggers zweert bij aandelen met een lage koerswinstverhouding, die een relatief hoof dividend uitkeren.

 • Andere beleggers geloven meer in aandelen van bedrijven die hard groeien, maar daardoor hoog gewaardeerd zijn en de inkomsten liever gebruiken voor extra investeringen dan de aandeelhouders blij te maken met een winstuitkering in de vorm van dividend.

Welke aanpak is beter? Waardebeleggers zullen zeggen, en dat wordt ook gestaafd door menig onderzoek, dat de waardeaanpak op den duur de beste resultaten oplevert.

Een bekend waardebelegger is Warren Buffett. Hij heeft in de vele jaren dat hij actief is laten zien dat zijn keuzes het nodige rendement hebben opgeleverd. Zijn motto: “Prijs is wat je betaalt. Waarde is wat je krijgt.”

Avontuurlijker aanpak

Daar tegenover staat de avontuurlijkere weg van het vinden van bedrijven die in potentie explosief kunnen groeien. Beleggers die er vroeg bij waren om bijvoorbeeld de aandelen Google of Apple te kopen, hebben astronomische rendementen geboekt.

Probleem is dat je nooit weet of een veelbelovend bedrijf daadwerkelijk succesvol wordt. Terwijl groeiaandelen in de laatste jaren prima rendeerden bleven waardeaandelen achter. Die trend is vorig jaar omgeslagen.

Dat heeft er onder meer toe geleid dat waardebeleggers, die lange tijd weinig van zich lieten horen, inmiddels weer naar buiten treden met optimistische vergezichten. Zo publiceerde JP Morgan AM onlangs een rapport waarin waardeaandelen nadrukkelijk werden aangeprezen.

Nog niet te laat

Volgens het Amerikaanse beleggingshuis verkeerden waardeaandelen tien jaar lang in de wildernis, maar schijnt sinds zes maanden weer de zon. Volgens JP Morgan is het nog niet te laat om te profiteren van de waardetrend.

Het beleggingshuis heeft namelijk berekend dat waardeaandelen, vanaf het moment dat ze beginnen te outperformen, gemiddeld 28 maanden lang een bovengemiddelde koersstijging laten zien. Daarvoor is teruggegaan tot het jaar 1975.

De langste periode van bovengemiddelde groei voor waardeaandelen bedroeg tachtig maanden, bijna zeven jaar.

Fondskansen

Wie wil waardebeleggen heeft genoeg keuze in fondsenland. Vier fondsen die bewezen hebben het beleggingskunstje goed te beheersen zijn:

 1. DWS Top Dividende
 2. Fidelity Global Dividend Fund
 3. Kempen Global High Dividend Fund
 4. NN Hoog Dividend Aandelenfonds

Al deze fondsen beleggen wereldwijd in grote bedrijven met een relatief lage waardering die bovendien een stevig dividend uitbetalen. Twee worden gerund in Nederland, twee in het buitenland.

Wat zijn de andere belangrijke verschillen?

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • DWS Top Dividende: 12,5%
 • Fidelity Global Dividend: 11,9%
 • Kempen Global High Dividend: 12,2%
 • NN Hoog Dividend Aandelen: 13,2%

Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar)

 • DWS Top Dividende: 13,9%
 • Fidelity Global Dividend: 8,4%
 • Kempen Global High Dividend: 14,0%
 • NN Hoog Dividend Aandelen: 13,9%

Rendement 1 jaar

 • DWS Top Dividende: 19,6%
 • Fidelity Global Dividend: 14,7%
 • Kempen Global High Dividend: 35,5%
 • NN Hoog Dividend Aandelen: 36,1%

Beleggers in alle vier de fondsen hebben over rendement geen klagen. Over de laatste vijf jaar behaalden alle een bovengemiddeld aandelenrendement. Opvallend is de rendementsexplosie van de twee Nederlandse dividendfondsen over de laatste twaalf maanden.

Dividend

 • DWS Top Dividende: 2,55%
 • Fidelity Global Dividend: geen
 • Kempen Global High Dividend: 5,47%
 • NN Hoog Dividend Aandelen: 3,65%

Kosten

 • DWS Top Dividende: 0,90%
 • Fidelity Global Dividend: 1,05%
 • Kempen Global High Dividend: 0,73%
 • NN Hoog Dividend Aandelen: 0,83%

Wie graag inkomen uit zijn beleggingen haalt, zal blij zijn met de dividendbetalingen van drie van de vier fondsen. Vooral het dividendrendement van het Kempenfonds is vorstelijk.

Het fonds van Fidelity keert als enige het dividend niet uit, maar houdt het binnen het fonds. Voor het rendement maakt dat niet uit. Wat betreft kosten zijn de Nederlandse fondsen goedkoper dan de twee uit het buitenland. Fidelity heeft wel wat uit te leggen.

Koerswinstverhouding portefeuille

 • DWS Top Dividende: 15,9%
 • Fidelity Global Dividend: 16,6%
 • Kempen Global High Dividend: 14,2%
 • NN Hoog Dividend Aandelen: 15,0%

Risico (standaarddeviatie)

 • DWS Top Dividende: 10,0%
 • Fidelity Global Dividend: 8,8%
 • Kempen Global High Dividend: 13,0%
 • NN Hoog Dividend Aandelen: 14,3%

Dat aandelen tegenwoordig aan de prijs zijn, is te zien aan de koerswinstverhoudingen van de vier fondsportefeuilles. Die lopen overigens weinig uiteen.

Groter zijn de verschillen in beweeglijkheid. De twee buitenlandse fondsen stuiteren minder hard op en neer dan de Nederlandse concurrentie. Voor beleggers die niet al te veel aandelenrisico willen lopen, is dat natuurlijk een voordeel.

Sectorkeuzes

 • DWS Top Dividende: defensieve consumptiegoederen (27%), telecom (15%), gezondheid (13%)
 • Fidelity Global Dividend: cyclische consumptiegoederen (17%), defensieve consumptiegoederen (16%), gezondheid (14%)
 • Kempen Global High Dividend: financials (24%), telecom (11%), grondstoffen (9,4%)
 • NN Hoog Dividend Aandelen: financials (21%), gezondheid (13%), tech (13%)

De geweldige performance van de Nederlandse dividendfondsen over het laatste jaar komt niet uit de lucht vallen. Beide fondsen zijn zwaar belegd in financials en laten die het juist de laatste tijd geweldig hebben gedaan.

Het fonds van Kempen profiteert bovendien van de recente inhaalslag van de grondstoffenbedrijven, terwijl NN juist goed heeft geboerd met zijn overweging in techbedrijven.

Conclusies

Beleggers die voor dividend gaan en niet al te veel risico willen lopen, hebben met het dividendfonds van Deutsche Bank iets goeds in handen. Thomas Schüssler en zijn team kiezen vooral voor degelijk.

Ook Morningstar kan dat waarderen. De fondsenanalist heeft DWS Top Dividende niet voor niets het maximale aantal van vijf sterren toegekend. Risicovoller is de aanpak van de twee Nederlandse fondsen. Van de twee heeft het dividendfonds van Kempen de beste papieren.

Het fonds, dat geleid wordt door Jorik van den Bos – de man die dividendbeleggen in Nederland heeft geïntroduceerd – is niet alleen het goedkoopste van de twee maar keert ook het meeste dividend uit.

De onderliggende aandelen van het Kempenfonds zijn tevens iets goedkoper gewaardeerd en iets minder beweeglijk dan die van het fonds van NN.

Bron: Morningstar, peildatum: 15 februari 2017


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

fondsvergelijking

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

waardeaandelen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NN Hoog Dividend Aandelen Fonds

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Kempen Global High Dividend Fund

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fidelity Funds Global Dividend Fund A-Euro

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DWS Top Dividende FD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
bearishbull
0
scuba1
0
interessant artikel! er zijn 2 DWS Dividende in omloop
1 met toevoeging LD de ander met toevoeging FD... welke geldt voor de recensie?
JosTM
0
De vergelijking met representatieve index(en) is inderdaad heel belangrijk.
Dan blijkt dat de verschillen erg klein zijn en dat vrijwel geen fonds zijn index verslaat (uitgezonderd emerging market fondsen).

Ik haal indexcijfers van MSCI en fondsencijfers van Morningstar en vergelijk ze hier: www.vanwent.nl
objectief
0
quote:

scuba1 schreef op 23 feb 2017 om 15:16:


interessant artikel! er zijn 2 DWS Dividende in omloop
1 met toevoeging LD de ander met toevoeging FD... welke geldt voor de recensie?


De FD met een koers van 136,25.
[verwijderd]
0
Volgens mij zijn de door de auteur aangegeven rendementen van het Fidelity Global Dividend fonds niet juist. De aangegeven rendementen zijn in US dollars. De rendementen in euro zijn een stuk hoger (over 5 jr gemiddeld ca 14% per jaar). Kijk voor de juiste rendementen op morningstar.nl. Hiermee biedt het Fidelity Global Dividend Fonds het hoogste rendement over 5 jaar!
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. aug '17 Steengoede belegging 8

Gesponsorde links