Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend Boskalis rond 1,05 euro

Dividend Boskalis rond 1,05 euro

De schade valt voorlopig mee bij Boskalis, dat met een koers van rond de 33 euro de ochtend doorkomt. Vrijdag nabeurs kwam Boskalis met wat zij noemde een businessupdate. 

Reality Check

De baggeraar voerde een reality check uit en paste de waarderingen van de activa aan aan de werkelijkheid. Die is somber, omdat vooral de onderkant van de offshore energy-wereld te kampen heeft met overcapaciteit. 

Het gaat voornamelijk om het zware zeetransport, waar vraag en aanbod uit balans zijn. Dat zet de bezetting en de marges onder druk waardoor Boskalis 840 miljoen euro gaat afschrijven:

  • 365 miljoen euro op de vloot met schepen (Boskalis heeft meer dan duizend schepen)
  • 380 miljoen euro op de post Goodwill
  • 90 miljoen euro op Smit Lamnalco

Dockwise 

Gehakt wordt er vooral bij Dockwise, dat Boskalis in 2013 van de beurs plukte toen de beurskoers daar even tegen zat. Boskalis sloeg toe toen het aandeel ongeveer een tientje deed en haalde het uiteindelijk, na een felle strijd, voor 18,50 euro van de beurs. 

 

 

Hetzelfde scenario had het in gedachten bij Fugro maar dat bleek een brug te ver. In totaal wordt er op de acquisitie van Dockwise nu 550 miljoen afgeschreven, een deel goodwill en een deel waardevermindering van de schepen. 

 

 

Dan is er nog Smit Lamnalco. Dit onderdeel ontstond al in 1965 en levert met 3000 man en 225 schepen havendiensten over de hele wereld. Ook hier gaat men met de stofkam door.

Beursreactie valt mee 

De impact op de beurskoers is vooralsnog gering. Ik had een grotere koersval verwacht maar voorlopig blijft de koers steken rond de 33 euro. 

 

 

Er zijn ook wel wat verzachtende omstandigheden.  De onderliggende winst over 2016 blijft als voorspeld, het dividend komt niet in gevaar en daarbij is er geen nettoschuld. Dat wil niet zeggen dat er geen schulden zijn, maar de kaspositie is met 900 miljoen euro hoger.

Dat zal begin maart nog wat aangedikt kunnen worden met de verkoop van het resterende belang in Fugro. Boskalis bezit nog 7,9 miljoen aandelen (9,38%) en dat is momenteel zo'n 115 miljoen euro waard. 

Daarnaast wodt het dividendbeleid gehandhaafd. Over 2015 werd 1,60 euro aan dividend uitgekeerd Uit het persbericht: 

 

Deze impairmentlast heeft geen invloed op de bepaling van de hoogte van het dividend over 2016. Het dividend zal worden gebaseerd op de onderliggende nettowinst, gecorrigeerd voor deze impairmentlast.

Boskalis handhaaft zijn verwachting van de onderliggende nettowinst zoals uitgesproken bij de berichtgeving over het derde kwartaal 2016. Conform beleid zal het dividend 40-50% van de nettowinst bedragen en naar keuze worden uitgekeerd in contanten of gewone aandelen.

Het aantal aandelen dat als dividend wordt uitgekeerd zal daarna worden ingekocht om verwatering te voorkomen.

 

Afgaande op deze informatie zou het dividend over 2016 ergens uitkomen tussen de 0,93 en 1,17 euro per aandeel. Dat is een forse vermindering ten opzichte van het dividend over 2015 (1,60 euro) maar de verdiensten zijn dan ook een stuk minder dan in dat topjaar.

Op 8 maart 2017 komt Boskalis met de jaarcijfers 2016 en dan maakt het ook een strategie-update voor de komende drie jaar bekend. Boskalis sluit het persbericht hoopvol af:

Bij deze update zal onder andere worden stilgestaan bij de interessante mogelijkheden die Boskalis ziet in het high-end deel van de offshore energy markt.

Hoop doet leven, nietwaar? We gaan het zien over drie weekjes. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Businessstudent 20 februari 2017 18:18
    Mr market liegt niet! 33 zal wel de fair value zijn op het moment. zie Boskalis eind 2017 wel richting de 40 gaan! Toch toont dit ook wel spierballen. niet bang om voorzichtigheidsbeginsel toe te passen door deze impairments.(verliezen nemen bij voldoende zeker) En dit toont aan dat Boskalis zijn/haar zaakjes op orde heeft/wil hebben.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links