Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hanging man

Technische analyse AEX: Correctie uitgesteld?

Na een week van bijna dagelijkse verhogingen van de jaartop was er gisteren weer eens ruimte voor een rood gevulde candlestick die niet zorgde voor een verdere verhoging. Met deze candlestick brak de AEX ook weer onder de bovenkant van het sinds februari oplopende stijgende trendkanaal.

Begin dit jaar brak de AEX twee dagen boven deze toppenlijn ten tijde van de vorming van de top bij 489,90. Ditmaal bleef de AEX hier slechts één dag boven. Er is dus geen sprake van een structurele doorbraak.

Verder werd tijdens de doorbraak twee dagen geleden een toppatroon gevormd, een zogenoemde hanging man. Of hiermee de top al is gevormd bij 497,14 is nog niet te zeggen. Maar deze doorbraak was wel een valse beweging.

Stijgende bodemlijn

 

Het vervolg in de komende week is dan ook belangrijk of mijn visie van een corrigerende AEX doorgang zal vinden. Een belangrijk niveau om te breken is de sinds december stijgende bodemlijn van deze krachtige en forse opwaartse beweging tot op heden in iets meer dan twee maanden tijd.

Deze stijgende bodemlijn startte bij de 445,65-decemberbodem en loopt langs de recente bodem bij 476,70. Wekelijks loopt deze opgaande bodemlijn ongeveer 4 punten op. Vandaag ligt hij bij 485,60.

Opvallend is dat het 50-daags gemiddelde sinds begin dit jaar ongeveer gelijk ligt aan de dagelijkse stijgingen van deze stijgende bodemlijn. Pas een structurele doorbraak onder deze stijgende bodemlijn zal een verdere verzwakking vanuit de grafiek opleveren en het startsignaal kunnen zijn van de uitgestelde correctie.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Uitgestelde correctie

Ik geef hierboven aan dat het gaat om een uitgestelde correctie die ik verwacht. Deze correctieve beweging verwacht ik namelijk al enige tijd. Ongeveer een half jaar geleden gaf ik aan dat de AEX richting het einde van 2016 de zone 475 tot 485 kon testen en we dan alert moesten zijn op topvormingssignalen.

In de laatste dagen van 2016 testte de AEX de bovenkant van deze zone bij 484,40. In de eerste dagen van dit jaar verhoogde de AEX zijn jaartop naar 489,90. Dit bleef tot ongeveer een week geleden de top in de markt. Er was sprake van een zijwaartse smalle consolidatiefase tussen de 480,40 en 489,90.

Ondanks alle gevormde toppatronen en de neerwaartse doorbraak van 480,40 werd er geen verdere correctie ingezet. De markt besloot anders en vormde een bodem bij 476,70. Dit was het startpunt van een volgende krachtige opgaande beweging in de afgelopen weken van ruim 20 punten.

Geen afstel

 

Dit zien we vaker in een euforische markt, de eerste correctiesignalen worden opgeheven en de euforie neemt steeds verder toe. Toch zorgde deze nieuwe opwaartse draai niet voor een structurele verandering in mijn opinie.

Met de doorbraak door de 489,90 gaf ik aan dat de AEX ongeveer tot de 495 tot 496 kon oplopen. Mijn eerdere visie kwam niet uit, maar van afstel van de correctie is naar mijn mening geen sprake.

Een ander opvallend feit is de afstand van de AEX-stand tot aan het 200-daags gemiddelde. Dit gemiddelde loopt langzaam op, maar ligt pas rond de 455. Vaak zien we dat als de afstand tot aan dit gemiddelde rond de 10% ligt de kans op een forsere tegenreactie groot is.

Raakpunten

De laatste keer dat de AEX 10% of hoger boven dit gemiddelde stond was in de periode medio 2015 tot eind 2015. Verder is tijdens de opgaande beweging sinds begin december, de AEX vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal opgelopen naar de bovenkant.

 

In beide gevallen is te zien dat zowel de oplopende toppenlijn als de bodemlijn al vier keer werden getest.

  • De stijgende bodemlijn werd gestart in februari bij 378,50 en loopt langs de bodems van 410, 437,50 en 445,65.
  • De toppenlijn werd in de afgelopen anderhalve maand tweemaal kortstondig gebroken en meerdere keren getest. Vandaag ligt deze stijgende toppenlijn bij 496,70.

Te euforisch

Een kortere stijgende toppenlijn langs de toppen van september (466,20) en januari (489,90) ligt bij 499,20. Pas een structurele beweging boven vooral de eerste toppenlijn zou een verdere verbetering inhouden en een beweging mogelijk maken richting de 506 tot 510.

Zoals u weet acht ik de kans groter dat er eerst een forsere correctie plaatsvindt voordat de 510 wordt getest en gebroken. Deze beweging tot boven de 510 verwacht ik pas in de loop van het eerste halfjaar. Maar uitsluiten in een zeer euforische markt mogen we het niet.

De bovenkant van het trendkanaal is dus met succes getest (ondanks korte overshoot) waarbij een hanging man werd gevormd. Verder is er nog steeds sprake van negatieve divergentie in de RSI als we kijken over de afgelopen twee maanden.

Top gezet?

Ik zag overigens ook divergentie in de VIX (volatiliteitsindex). Ondanks dat Fred Optie het er niet mee eens is, is dit ook een risicosignaal. Er zijn al hogere bodems in de VIX te zien ten opzichte van de hogere toppen in de S&P 500. Een aanzienlijk risicosignaal.

Weerstand in de AEX ligt dus bij 496,70 en 497,10. De eerste steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij de eerdere kleine gap tot 490,90 en de oude top bij 489,90.

Toch zal de neerwaartse druk op de sinds december stijgende bodemlijn bij nu 485,60 moeten toenemen en uiteindelijk worden gebroken als signaal dat de markt waarschijnlijk zijn top heeft gezet voor de komende tijd. Maar de risicosignalen in deze te euforische markt blijven dus aanwezig.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

643 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. diepvrieskip 17 februari 2017 09:14
    Slecht nieuws, mijn goede vriend the hanging man is vannacht uit de boom gevallen. Hij heeft de klap helaas niet overleefd. We hebben hem bijgezet in de graveyard doji bij zijn waardeloze vriendjes, Kolletje en Poetje. We zullen nog wel een mooie hammer voor hem neerzetten met daarop de tekst: ‘TA was zijn doel, hier ging hij op zijn smoel’. Ben er kapot van, denk dat ik maar de hele dag in mijn dark cloud koffer duik. Wil nog wel meneer Fibonacci bedanken voor de steun en wijze woorden.
  2. [verwijderd] 17 februari 2017 09:15
    Het wachten is op een onverwachte ecomische tegenvaller, bijvoorbeeld heel slecht groeicijfer in China. Eerder gaan we denk ik niet veel omlaag.
    Vorig jaar zijn alle grote partijen aan de zijlijn blijven staan vanwege Brexit en verkiezingen in USA, en hadden dientengevolge grote cashposities opgebouwd. Na Trumps verkiezing zijn ze begonnen met afbouwen van cash richting aandelenbeurzen.
  3. [verwijderd] 17 februari 2017 09:30
    quote:

    Kukuruza schreef op 17 februari 2017 09:15:

    Het wachten is op een onverwachte ecomische tegenvaller, bijvoorbeeld heel slecht groeicijfer in China. Eerder gaan we denk ik niet veel omlaag.
    Vorig jaar zijn alle grote partijen aan de zijlijn blijven staan vanwege Brexit en verkiezingen in USA, en hadden dientengevolge grote cashposities opgebouwd. Na Trumps verkiezing zijn ze begonnen met afbouwen van cash richting aandelenbeurzen.
    politieke clash met china is ook nog een mogelijkheid, verwacht dat de spanning aardig kan gaan oplopen ook gezien hun gedrag in de regio. Wat is overigens herkomst van het inzicht dat vermogen van cash naar aandelen stroomt? Las laatst namelijk omgekeerde, dat vertrouwen in aandelen door grote fondsen erg laag is, grote tegenstelling tot 'dumb money'
  4. [verwijderd] 17 februari 2017 09:37
    quote:

    Baudolino schreef op 17 februari 2017 09:30:

    [...]
    politieke clash met china is ook nog een mogelijkheid, verwacht dat de spanning aardig kan gaan oplopen ook gezien hun gedrag in de regio. Wat is overigens herkomst van het inzicht dat vermogen van cash naar aandelen stroomt? Las laatst namelijk omgekeerde, dat vertrouwen in aandelen door grote fondsen erg laag is, grote tegenstelling tot 'dumb money'
    Met name de aanwezigheid en inmenging van de VS met betrekking tot de eilanden in de "South China Sea" zouden nog wel eens gedoe kunnen geven. Beijing is daar tot op heden zeer on-Chinees diplomatiek in geweest richting de VS. Toen die lieten weten bereid te zijn gewapend de "vrijheid" van alle betrokken landen (die er niet om vragen) te verdedigen en te zullen ingrijpen als China door gaat met de annexatie van deze eilanden, kwam er enkel een boodschap dat China niet begreep waar de VS zich mee bemoeide aangezien dit geen internationale wateren zijn en ze er geen belangen of zeggenschap hebben. De verkapte boodschap is uiteraard "opflikkeren". De VS heeft sindsdien een paar bootjes en bommenwerpers die kant op gestuurd en roept "wij zijn de sterkste". Het mag zo zijn dat hun vloot veel groter en moderner is dan die van China, maar ze onderschatten hoe China zal reageren als ze ook maar een vinger uitsteken naar een Chinees schip of op een andere wijze concreet actie ondernemen. China heeft enkel een excuus nodig om zich te profileren en positioneren als de grootmacht van de 21e eeuw... Alas, eens kijken hoe dom die yanks echt zijn...
  5. Hendrik Jan 17 februari 2017 09:59
    Geweldig verhaal Bas mijn complimenten. Als je altijd maar voorspeld het wordt 30 Gr krijg je echt wel een keer gelijk. Ik krijg echter nu ook een gevoel van hoogtevrees . Kom natuurlijk dat mijn poen erin zit. Ik ga over naar puts en gooi aandelen zonder div. er uit!!!!!!!!????
643 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links