Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Aegon zaait twijfel

Aegon zaait twijfel

De jaarcijfers van NN Group werden gisteren niet goed ontvangen. Hoewel dat uit de resultaten niet meteen bleek, was het mindere vierde kwartaal kennelijk de boosdoener. De verhoging van het dividend, de sterke kapitaalpositie en de hoge boekwaarde werden gemakshalve maar even vergeten. 

Aegon wordt beter ontvangen vandaag, al zakt de koers nu intraday behoorlijk weg. De keiharde cijfers laten dan ook een sterk vierde kwartaal zien. Analisten verwachtten een winst in KW4 van gemiddeld 416 miljoen euro, het werd 470 miljoen euro.

Vooral op gebied van kostenbesparingen boekte Aegon flinke vooruitgang en de doelstelling voor de totale besparingen werd opgevoerd naar 300 miljoen dollar. 

Solvencyratio valt licht tegen

Het probleem zit hem vandaag bij de solvency-ratio's. Die liep wel voorzichtig op van 156 naar 159%, maar dat viel weer tegen omdat er nog een stuk onzekerheid richting de toezichthouder zit. Straks meer daarover. 

Boven de 100% is in principe al genoeg, maar om tegenvallers op te vangen wil DNB dat haar verzekeraars nog veel hoger gaan zitten. Al te hoog betekent echter vooral dat er te veel geld werkloos aan de zijlijn staat. En dat gaat dan ten koste van het rendement op het eigen vermogen.

Vandaar dat NN ook heel graag Delta Lloyd erbij wil, zodat het een deel van dat kapitaaloverschot fatsoenlijk kan laten renderen. Overigens zei Aegon-CEO Wynaends vanochtend dat de overname van Delta Lloyd door NN ook voor Aegon goed nieuws is. 

Er is immers een partij minder straks, waardoor ook voor Aegon de bewegingsruimte wat groter wordt. Zo kun je het ook zien natuurlijk. 

De cijfers

Eerst maar eens naar de cijfers gekeken:

 

aegon cijfers
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De koers opende positief vanochtend, maar op het moment dat de conference call, waarin Aegon uitleg geeft aan, en vragen beantwoordt van analisten, begon de koers wat te schuiven. Soms komen er bij die webcasts dingen naar boven waardoor ineens duidelijk wordt waar de pijn nu precies zit.

Vandaag ging het voor de zoveelste keer vooral over de solvency-ratio's, en vooral over het het verliescompensatievermogen van uitgestelde belastingen, in rond Engels het LAC DT, oftewel de loss absorbing capacity of deferred taxes.

DNB zorgt voor onzekerheid

Hierover is onduidelijkheid in welke mate Aegon dit mag toepassen op haar kapitaalratio's. Men hoopt voor juli dit jaar meer te kunnen vertellen in welke mate dit de kapitaalratio's van de Nederlandse entiteit zal beinvloeden.

Tot die tijd wordt er geen dividend van de Nederlandse werkmaatschappij naar de holding overgeheveld. Komt dan het dividend voor aandeelhouders in gevaar? Nee, niet in het minst, want in de holding zit momenteel 1,5 miljard overtollig kapitaal, dus dat kunnen ze wel een poosje uitzingen. 

Focus op regelgeving 

Het probleem met banken en verzekeraars is dat toezichthouders wanhopig proberen de risico's onder controle te krijgen. Eigenlijk zou je het liefst willen dat door een enkel cijfertje, de SolvencyII-ratio in dit geval, je in één keer een idee hebt wie wel goed, en wie niet goed gekapitaliseerd is. 

De bedrijven zelf hebben echter ook te maken met hun verdienmodel. Je kan wel al je kapitaal opzij zetten voor a rainy day, maar dan verdien je niks. Geld moet aan het werk, en wie aan het werk is, loopt risico.

Omdat ook toezichthouders in 2008 niets in de gaten hadden, lijkt het nu dat de regelzucht aan het doorslaan is. Banken en verzekeraars maken enorme kosten om de toezichthouder een schijnveiligheid voor te houden. 

Het gevaar is dat je de focus weghaalt bij het verdienmodel. Men heeft de mond vol van die grote kapitaaloverschotten, omdat die het dividend garanderen, maar dat is kortetermijnpolitiek. Op lange termijn worden dividenden betaald uit het verdienvermogen, en niet uit het geld dat aan de zijlijn staat. 

Kostenbesparingen

Bij Aegon gingen de zaken in het vierde kwartaal redelijk goed. De nettowinst kwam een stuk hoger uit dan verwacht, wat vooral te maken had met flinke kostenbesparingen. Zowel in de VS als in Nederland loopt men voor op de doelstellingen. Hier ziet u dat Aegon qua verdiensten best een mooi kwartaal had:

 

aegon cijfers
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Bij Asset Management wordt natuurlijk Q3 2016 bedoeld onder het linkerstaafje. U ziet dat vooral de Amerikaanse tak serieus werk gemaakt heeft van de kostenbesparingen. 

Pensioenonzekerheid

Dan heeft Aegon een eigen index in het leven geroepen. De ARRI, de Aegon Retirement Readiness Index. Deze index geeft aan in welke mate mensen voorbereid zijn op hun pensioen straks.

Aangezien we straks allemaal 80-90-100 jaar worden, en de gezondheidskosten met de jaren oplopen, is het zaak voldoende appeltjes voor de dorst opzij te zetten. Aegon ziet voor zichzelf natuurlijk een schone taak weggelegd om dat voor ons te regelen, tegen een kleine vergoeding uiteraard.

De index meet de mate waarin mensen werk hebben gemaakt van hun pensioenopbouw, op een schaal van 1 tot 10.  

aegon cijfers
Klik op het plaatje voor een grote versie

Die index is de afgelopen tijd nauwelijks van zijn plaats gekomen. Nu de economie wat beter gaat zouden vooral de miljoen ZZP-ers onder ons eens kunnen denken aan het opbouwen van een pensioentje, in plaats van door middel van lage prijzen marktaandeel te verwerven.

Om dat pensioen op te bouwen kunt u Aegon inschakelen, maar u kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Aandelen lijken een mooie kans van slagen te hebben voor de lange termijn, maar dan moet het niet zo wild bewegen. De afgelopen vijf jaar had u wat dat betreft beter niet in Aegon kunnen zitten. 

 

aegon cijfers
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Alhoewel de uitgekeerde dividenden een oase van rust lijken te suggereren: 

 

aegon cijfers
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het afgelopen jaar heeft het aandeel een mooie slinger gekregen. De hogere rentes, en het feit dat NN Group Delta Lloyd overnam, gaf aan dat de verzekeraars nog niet helemaal dood en begraven waren.

 

aegon cijfers
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Momenteel heeft het aandeel wat moeite om de volgende horde te nemen. De business gaat inmiddels inderdaad beter, maar onzekerheid inzake de kapitaalratio's zullen de komende maanden het aandeel waarschijnlijk weerhouden van veel opwaarts koerspotentieel.

Wie het aandeel een beetje volgt heeft kunnen merken dat Aegon vooral onder Amerikaanse beleggers weer wat populairder wordt. Standaard de laatste maanden is dat de slotkoers in de VS 's avonds vaak een half of heel procentje hoger is dan in Nederland. 

Uiteindelijk komt ook het grootste gedeelte van de winst uit Amerika. Terwijl op holdingniveau men nog steeds met DNB in conclaaf is, gaat in de VS het gewone geldverdienen mooi door. Wel zo geruststellend. 

Inberg heeft een longpositie in Aegon


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Aegon

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NN Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
100%Marc
1
Aegon en NN zijn beide weer zeer koopwaardig. Gaat weer goed dus snap koersdalingen totaal niet. De solva zal iig verbeteren dus kopen
bom dia
0
Aegon zaait geen twijfel. Het is de toezichthouder DNB die geen duidelijke richtlijnen kenbaar maakt en daardoor twijfel zaait. Het wordt tijd er duidelijkheid gegeven wordt over de solvabiliteits eisen. Aegon is goed op weg met kostenbesparing en rentestijging en sterke dollar maken het aandeel extra interessant.
relpinda
0
@ Nico, wederom weer een goed stuk. Je bent een topper.

"Nu de economie wat beter gaat zouden vooral de miljoen ZZP-ers onder ons eens kunnen denken aan het opbouwen van een pensioentje, in plaats van door middel van lage prijzen marktaandeel te verwerven."

Maar weet je dat 50% gedwongen ZZP'rs. en dus vallen onder de categorie VALSE ZZP'rs.
Hiervoor was juist de wet DBA voor bedoeld.

Heel veel bedrijven ook Beurs genoteerd maken zich hier schuldig aan en denken zo 'Verantwoord Maatschappelijk te Ondernemen'!
Neen dus.
Aegon en NN zouden eigenlijk het voortouw kunnen nemen om bij de Politiek en VNO/NCW keihard op de deur te slaan.

Er is nog veel werk te verzetten om deze onwenselijke gedragingen van de bedrijven uit te roeien.

LZA
JohnCrab
0
Ik zie eigenlijk niet waar het toekomstige verdienmodel moet zitten. Schade is verliesgevend, en leven is dood!
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 24 jun Fastned: Wachten op aanbod
  2. 21 jun Fastned: Mismatch 1
  3. 21 jun Fastned: The day After 1

Gesponsorde links