Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Net Niet Group

Net Niet Group

We kunnen het weer niet laten om een lijntje door de grafiek te kegelen. Is NN een technische koop?

 

 

Volgende plaatje: NN sinds de beursgang begin juli 2014 versus Aegon, Allianz, AXA (om een grote Duitser en Fransman er bij te nemen) en de Europese bankenindex: 

 

 

NN of Aegon?

Misschien ligt in deze grafiek de spectaculaire daling van NN vandaag besloten. Want om heel eerlijk te zijn zitten wij hier bij IEX elkaar een beetje glazig aan te kijken. Zo beroerd zijn die KW4's van vanochtend toch niet? OK, de verwachtingen zijn niet gehaald, maar het zijn geen slechte cijfers.

Niet goed genoeg, dat zeker en wellicht is dat het probleem bij NN. Het is het bedrijf en de koers steeds voor de wind gegaan, daarbij flink gesteund door de formidabele solvabiliteitsratio's van de verzekeraar. Ik durf niet meer te zeggen beste solvabiliteitsratio's. Misschien wel veel te hoge.

Ik ben in de afgelopen jaren door diverse verzekeringsmensen aangesproken van concurrenten A. en DL, om het maar even discreet te brengen :-) Hun boodschap: het is bij die rato's niet een kwestie van goed, beter en best, maar van heel hoog, nog veel hoger en idioot hoog. Met de groeten van DNB!

Misschien is dat behalve dat NN zich met haar fraaie koersprestatie gewoon geen tegenvallertje kan veroorloven ook een reden dat die cijfers er zo hard inhakken. We beoordelen verzekeraars weer echt op hun bedrijfsprestaties en niet alleen op hun financiële ratio's. Zeker nu de rentes weer iets normaliseren.

Wat dat betreft lijkt me er weinig aan de hand bij NN. Misschien dat het aandeel technisch een koop is, maar fundamenteel is dat wellicht net zo. Prima cijfers toch? Dik dividend ook nog. Laat u niet verblinden door die optisch lage koerswinstverhouding. Voor verzekeraars is dit een nomale waardering.

Verder feliciteren wij NN met het weer een beetje meer volwassen worden. Dat het zo lekker ging in de afgelopen jarren is heel leuk, maar eens een keer out of the blue bij je enkels afgezaagd worden hoort er ook bij. Morgen trouwens KW4's Aegon! Nico maakt een stuk of u NN of Aegon moet hebben.             

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 12:00 Huiver! Het wat-als-bitcoin-en-crypto-naar-nul-crashen-scenario 18
 2. 08:10 Wisselende koersen, met hier en daar nodige ups & downs 2
 3. 02 aug S&P 500 tekent 2000% aan over laatste dertig jaar

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Roel de Boer 16 februari 2017 17:06
  Vandaag weer mooi het putje ingegaan in ieder geval. Elke redelijkheid van de cijfers is immens ver te zoeken. Ik begrijp er niks meer van. Heijmans maakt 5,40 (!) per aandeel verlies, en daalt "slechts" 5 procent. NN maakt winst en gaat 7,5% door het putje. Sommigen noemen het een casino, zo heb ik het nooit willen noemen, maar vandaag komt het dichtbij...
 2. FrancisFox 16 februari 2017 17:22
  Nee, Heijmans is al heel veel verloren, en begint nu langzaam orde op zaken te stellen. Ja, de cijfers zijn brak, maar er is al veel ellende ingeprijsd. NN daarintegen 'zou goed moeten gaan', en doet het minder dan verwacht. Ergo gaan ze flink omlaag. Het lijkt er echter wel op dat de Nederlandse verzekeraars harder omlaag gaan dan hun internationale soortgenoten.
 3. [verwijderd] 16 februari 2017 18:01
  Neem je overname Delta Lloyd mee, dan is deze correctie echt vreemd. Gezien de solvabiliteit en de cijfers waren toch echter zoals verwacht. Bijna precies hetzelfde als de meeste analisten. En zelfs 13% hogere Q4 cijfers vergeleken met vederjaar. NN Group had ook afschrijvingen van 2015 nog en eenmalige kosten betreft verkoop takken. Aankomende dagen weer up.
 4. [verwijderd] 16 februari 2017 21:01
  quote:

  Slnc schreef op 16 februari 2017 20:51:


  cijfers laatste kwartaal zijn gewoon erg slecht

  1e kwartaal wpa van 0.8
  2e kwartaal 1.0
  3e kwartaal 1.31
  4e kwartaal 0.45

  logisch dan toch dat het zakt


  Vraag niet waardoor dat komt winst 4e kwartaal was 13% hoger dan vederjaar 2015. Alleen nu kwamen er nog kosten van toen en tegenvallers in desinvesteringen, etc. Verder prima cijfers, zoals de verwachtingen. Vandaag is echt opgeblazen de instappers zullen morgen en volgende week beloond worden. Met sovabiliteit t en rentes, maar ook Delta Lloyd een langer termijn aandeel.

  Koersdoel KBC Securities vandaag om 19:00 uur zie koersdoelen NN Group is niet voor niks 41 euro.
 5. Slnc 16 februari 2017 21:37
  De nettowinst daalde met ruim de helft van 360 miljoen euro naar 148 miljoen euro, door een negatief resultaat op een verkocht onderdeel in Ierland. De jaarwinst daalde ook, van 1,565 miljard in 2015 tot 1,189 miljard euro.

  dat negatief resultaat is iets van 55 miljoen dus ze hebben het gewoon erg slecht gedaan het 4e kwartaal terwijl de beurs en rente juist omhoog gingen
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: AXA

Gerelateerde instrumenten

 1. Aegon 3,634 17:36
  +0,023
  +0,64%
 2. ALLIANZ SE 193,700 02 aug
  -16,750
  -7,96%
 3. NN Group 41,990 17:35
  +0,190
  +0,45%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links