Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wakker worden, Wessanen

Wakker worden, Wessanen

 

Tegenvallende cijfers, koersafstraffing en gegoochel met het dividendbeleid: alsof Mac Zondervan nog CEO van Wessanen is, lijkt het wel vandaag... Da's overdreven, maar lieve help: het is wel even schrikken. Voor wie niet weet wie Zondervan is - of Zonderplan - google maar even #nuffsaid   

Twee punten springen er denk ik uit in deze rapportage, ofwel dat zijn de koers-triggers: tegenvallende omzetontwikkeling en de wijziging in het dividendbeleid. Om met het laatste te beginnen: het concern schakelt over van een vaste pay-out ratio van 35-40% naar... ja, wat eigenlijk? Volstrekte willekeur?

Als het even niet zo goed gaat, betaalt ze niet. Duh, dat doet toch ieder concern? Ik herinner me Randstad nog dat in 2009 de boel op hold zette, omdat ze even geen omzet maakte. Anno nu bekijkt Royal Dutch Shell per kwartaal of ze die 0,47 dollar per aandeel nog kan betalen. Kortom, duidelijke redenen.

Wessanen keert gewoon dividend uit - ze stelt 0,12 euro voor over 2016 - en waarom dan dit voorstel er bij? Zorgt alleeen maar voor extra onrust: wat weet Wessanen wat wij nog niet weten, of zoiets. En dat een bedrijf dividend passeert als het niet goed gaat, is zo logisch als een koe met zwartwitte vlekken.

Niemand hoeft een reden op een koop- of verkooporder te zetten. Ik kan niks bewijzen, maar kan me voorstellen dat mensen afscheid nemen van Wessanen, omdat het dividendrendement van zo'n 1% toch al niet om over naar huis te schrijven is. En als het bedrijf dan ook nog eens een slag om de arm houdt...       

 

 

Omzettegenvaller

Dan die omzet. Misschien is het mijn eigen verkeerde bias. In de Amsterdamse buurt waar ik woon - en ik ben mij als Groninger er goed bewust van dat dit niet de nationale norm is - zijn er intussen meer macrobiotische dan belwinkels. Ofwel, de omzetten in die handel moeten door het dak gaan.

Kassa voor Wessanen! Niet dus, weten we sinds vanochtend. De boel groeide in 2016 nog wel met bijna 10%, maar slechts 3% autonoom. Voor dit jaar wordt ruim 15% verwacht. Dat is niet slecht, maar - en dit is wellicht de koerstrigger - is te weinig voor een aandeel dat een groeiwaardering kent.

Want Wessanen kent een ASML-waardering: 30 keer de winst dit jaar, 25 keer die van volgend jaar bij een dividendrendementje van 1%. Dat wil u alleen betalen als u weet dat de omzet zeg minimaal 20% groeit, waardoor u ook een grotere kans maakt op koers-outperformance. Zie ASMl deel II.

Voor Wessanen gold dit ook jarenlang, maar die rapportage van vandaag gooit wat dat betreft wellicht roet in het eten. Verder nog iets? Lijkt me niet. Wessanen draait op zich goed, hoewel minder dan we hoopten en zeker hadden ingeprijsd. Die eenmalige kosten vergeven we het bedrijf maar.

Daarom gaat ook de vergelijking met de barre tijden onder Zondervan  niet op. Want dan waren die eenmalige kosten gierend uit de klauwen gelopen en uit de bocht gevlogen. Deze kosten helpen de kleine winstmarges van een schamele 5% echter niet omhoog. Die liggen bij de concurrentie hoger.

Wessies versus Unies?!

Zo heeft het bijna honderd maal zo grote Unilever een winstmarge van 10%. Wat, Unilever en Wessanen? Ja, waarom niet. Dat zit in het ASN Duurzaam Aandelenfonds, dus zal het wel net zo verantwoord zijn als Wessanen :-)  Om dit op te krikken, heeft Wessanen sterke omzetgroei nodig, Punt uit.

U mag zelf raden wie wie is. Hint: de een is dus honderd keer groter dan de ander:

 

 

 

No free lunch

Dat is dus allesbehalve gelukt in het zwakke KW4. Niet getreurd, de hoge marketingskosten laten zien dat het haar focus op omzetgroei niet verloren is. Wel is het opletten met Wessanen. Dit is de tweede opeenvolgende tegenvallende rapportage. De vorige is nog goed zichtbaar in de grafiek.

 

 

Dat liep gelukkig weer snel uit de koers. Ook nu is er geen man overboord, maar Wessanen moet wel bij de les blijven. De grote turnaround van traditionele vette hap naar nu gezond eten was in de roos, maar levert geen free lunch op. Al die nieuwe zaken in mijn buurt zie ik sinds vandaag ook heel anders.

Toenemende concurrentie. Ik hoop van harte dat Wessanen dit keer niet Zonderplan is.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Wessanen

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
BeursJunkie
0
Over gegoochel gesproken Arend Jan, google maar eens op Beneluxlaan 9 te Utrecht :D
Broer Konijn
0
Goed stuk met heldere analyse. En dan heb je nog niet eens de ellende in Duitsland genoemd.
Maar volgend jaar wordt alles beter......... oh ja, we naaien jullie ook nog even met het toch al lage dividend.........we willen namelijk nog veel meer kosten gaan maken en overnames in economisch wankele landen doen, we denken aan Turkije en Rusland.

Net als je denkt dat ze het op orde hebben komt de Zondervan en Koffrie ziekte weer terug. Delta + Kluiber + Jobson gruwelijk ingrijpen graag.
[verwijderd]
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 08:05 BeursVandaag: Trigger gezocht
  2. 24 jun Slot: Typische 2019 beursdag 5
  3. 24 jun Liveblog: Fastned, AMG, BAM en goud 10

Gesponsorde links