Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Euforisch

Technische analyse AEX: Euforische beleggers

Er komen nu een paar spannende dagen aan. Weten de aandelenbeurzen een versteiling in te zetten en de opwaartse weg voort te zetten? Of zijn dit de laatste bewegingen van de in december bij de bodem van 445,65 gestarte opgaande kortetermijntrend?

Ik blijf vooralsnog bij mijn mening dat een tijdelijke correctie een normale reactie zou zijn op de huidige zeer krachtige opgaande kortetermijnbeweging voordat de opwaartse weg naar 510 en hoger wordt vervolgd.

Opvallend is de enorme euforie onder beleggers en analisten. Een correctie zal volgens velen niet meer plaatsvinden in de komende tijd. Vanuit een contrair oogpunt zijn dit ook risicosignalen in de markt. Dit neemt niet weg dat de markt verder oploopt dan ik had verwacht.

Smalle consolidatie

Na de krachtige stijging vanaf de decemberbodem bij 445,65 tot ongeveer 484 was de bovenkant van mijn doelzone bereikt. Al een half jaar geleden gaf ik aan dat de markt richting het einde van 2016 de zone 475 tot 485 zou kunnen bereiken.

Destijds was de algemene opinie een stuk negatiever en zagen velen in 2016 en 2017 geen koersen boven de top van 458 (destijds een zware horizontale weerstand). Dezelfde beleggers en analisten zien momenteel geen enkele reden voor een correctieve beweging.

Begin januari werd de jaartop verder verhoogd naar 489,90. Sinds 20 december beweegt de AEX in een smalle consolidatie tussen de 480,40 en 489,90. Eind januari vond de neerwaartse doorbraak van 480,40 plaats. Dit zorgde er destijds voor dat alle signalen op rood stonden.

Opwaarts potentieel

Deze doorbraak kreeg echter geen vervolg en de markt vond zijn bodem bij 476,70. Hiermee werd twee weken geleden bijna de oude bekende weerstand van 475, de top van november 2015, getest en het oplopende 50-daags gemiddelde.

Toch besloot de markt anders en kroop weer binnen de grenzen van de smalle zijwaartse zone. Eind vorige week vond een verbetering aan de bovenkant plaats. De AEX brak door de 489,90 en dit zorgde voor meer opwaarts potentieel in het zeerkortetermijnbeeld.

De volgende richtpunten lagen echter een punt of 5 hoger en deze zone werd in de afgelopen twee dagen bereikt. Met een eerdere top net boven de 495 werd zowel een oude weerstand getest als de sinds juni 2016 stijgende toppenlijn.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

Versteiling op korte termijn?

In de afgelopen dagen werd deze stijgende toppenlijn opnieuw getest. Dit is inmiddels het vierde raakpunt sinds de start een jaar geleden. Deze stijgende toppenlijn ligt vandaag bij 496. Ook de stijgende bodemlijn in het middellangetermijnbeeld is inmiddels vier maal getest.

Er is overigens nog een stijgende toppenlijn te zien als we de toppen van september vorig jaar (466,20) en de top van januari dit jaar (489,90) verbinden. Deze lijn zou momenteel uitkomen op 498,50.

Kijkend naar deze opgaande toppenlijn is er dus eigenlijk een weerstandsgebied waar de AEX momenteel lijkt binnen te trekken. Toch zou een structurele slotbeweging van enkele dagen boven de huidige langere toppenlijn bij 496 al een versteiling kunnen starten in het kortetermijnbeeld van de AEX.

Lagere top

In dat scenario zal de druk op de zone 506 tot 510 kunnen gaan toenemen. De top tot op heden in AEX werd twee dagen geleden op de borden gezet bij 495,20. Vandaag lijkt de AEX met een opwaartse gap te openen, ook boven de sinds juni stijgende toppenlijn.

Wordt dit een laatste opleving voor de komende dagen, of de start van een versteiling richting 506 tot 510? Ik blijf vooralsnog bij mijn visie dat de markt rijp is voor een top en start van een correctieve beweging die forser kan uitpakken doordat de index een stuk verder is opgelopen dan mijn eerdere verwachtingen.

Ook de technische indicatoren gaven in het zeerkortetermijnbeeld enkele dagen geleden een verbetering aan, maar die passen nog prima in een visie van de vorming van een lagere top over de afgelopen paar maanden.

Exhausting gap

Divergentie is er overigens ook nog steeds te zien vanuit de Dow Theorie (DJ Industrials tegenover DJ Transport). We moeten dan ook alert blijven op de vorming van toppatronen en een plotseling omkeer in de markt.

Zodra de AEX vandaag met een gap opent en die uiteindelijk weer weet te sluiten (beweging tot onder de 495,20), dan lijkt een eerste prille signaal te worden gegeven. In dat scenario lijkt er sprake te zijn geweest van een overshoot en een exhausting openingsgap.

Toch moet een beweging onder de steile opgaande bodemlijn langs de bodems van 445,65 (december) en 476,70 (januari) plaatsvinden om de huidige euforie neerwaarts af te ronden. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 484,20.

Eindfase stijging

Achteraf was ik te vroeg met mijn neerwaartse gerichte visie en is de markt in het zeerkortetermijnbeeld aanzienlijk krachtiger. Toch zijn lang niet alle signalen overtuigend voor een verder opgaand verloop en blijft dit een markt die voor de komende tijd in zijn eindfase zit voor een verdere stijging.

Pas na een normale correctieve beweging acht ik de kans reëel op een test en doorbraak van de 510-top. Boven de stijgende toppenlijn van 496, ligt dus nog weerstand bij:

  • de horizontale lijn van 497,30 (uit 2015)
  • de kortere stijgende toppenlijn sinds september bij 498,50

Voor vandaag en morgen moeten we dus bezien of er een structurele doorbraak plaatsvindt boven de langere stijgende toppenlijn. Hierboven kan een volgende versteiling tot boven de 500 plaatsvinden.

Maar wees zeer alert op een plotselinge omkeer en de vorming van toppatronen. Dit blijft naar mijn mening het meest reële scenario.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

223 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. StephanO 15 februari 2017 09:04
    quote:

    Pomper schreef op 15 februari 2017 08:56:

    Ja Bas jij zegt de hele tijd , correctie correctie , maar we gaan up , na de tight flag.

    feit is dat je er 80% naast zit sinds begin 2016.

    uiteindelijk corrigeren we weer en krijg je natuurlijk gelijk
    Keurig dat Bas dit toegeeft. Ik had dit ook niet zien aankomen net als velen onder ons
  2. [verwijderd] 15 februari 2017 09:10
    quote:

    hansfl schreef op 15 februari 2017 09:08:

    Iets toegeeft? Die geeft niks toe.. Iemand is al high blijkbaar.

    En euforie zie ik echt nergens.
    Eens Hans, welke euforie? Misschien heeft Bas veel Amerikaanse vrienden? In Europa is het nog altijd een flutstijging als je het tegen de waardedaling van de Euro afzet.

    Wel eerlijke revival van Credit Agricole. Nog eventjes geduld en dan gaan we bank dividenden harken. Ik heb er al zin in.
  3. [verwijderd] 15 februari 2017 09:39
    Ja hoor, en weer de kreten "euforisch" en "correctie". Het spreekwoord luidt echter: "beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald".
    De 12K DAX trekt, en de 500 bij de AEX.
    Er zitten grote marktpartijen die geen correctie voorstaan.
    Maar als je al zo scheef zit met je voorspellingen dan moet je wel vasthouden aan je tunnelvisie. Voor een columnist is het in de regel toch maar "virtueel" geld wat vergokt wordt (mag ik hopen, anders is het wel een dure hobby).
223 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links