Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Frontier markets gaan eigen gang

Frontier markets gaan eigen gang

U zou het niet zeggen als u de beurspagina’s openslaat, maar er is echt meer dan Wall Street en Beursplein 5. Bij Trustus Capital management (TCM), het voormalige Intereffekt, in Joure, Friesland weten zij dat als geen ander.

De laatste tijd merken de Friezen een toenemende belangstelling van vermogensbeheerders voor aandelen in de frontier markets. Deze landen kennen wel een aandelenbeurs, maar de ontwikkeling van de economie en de regelgeving loopt nog zo ver achter dat ze nog niet tot de opkomende markten worden gerekend.

Dan moet worden gedacht aan bijvoorbeeld Argentinië, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Kenia, Roemenië en Koeweit. Reden van de extra belangstelling om juist in deze achtergebleven landen te beleggen is volgens Marco Balk risicospreiding.

“Beleggen in de frontier markets komt de risicorendementsverhouding van een portefeuille ten goede. Er is namelijk amper correlatie tussen aandelen in de volwassen markten en die van de frontier markets.”

Ofwel, als de Amerikaanse beurs corrigeert, en Europa doet dan natuurlijk vrolijk mee, dan kunnen de achterafbeursjes in de frontier markets nog altijd omhoog koersen.

Niet gezien, dus goedkoop

Nu is Marco Balk niet helemaal objectief. Sinds de lancering in 2012 beheert hij samen met Wytze Riemersma het TCM Global Frontier High Dividend Equity. Dit fonds belegt vooral in kleinere bedrijven die riante dividenden uitkeren.

“Onze voorkeur gaat uit naar landen met gunstige demografische ontwikkelingen. Landen waar uit een grote jonge beroepsbevolking een nieuwe middenklasse ontstaat, kunnen enorm groeien, zoals bijvoorbeeld Vietnam en Pakistan laten zien.”

Daarnaast zijn aandelen uit frontier markets lager gewaardeerd dan die uit de andere markten, zowel volwassen als opkomend. Balk: “Dat komt vooral omdat de frontier markets worden geassocieerd met onrust.”

Leest u de kranten, dan moet Pakistan inderdaad levensgevaarlijk zijn. Maar Balk zegt dat het land volgens Pakistani nu stabieler is dan ooit. Wat aandelen uit de frontier markets ook zo goedkoop maakt, is de onbekendheid ervan.

Maar weinig analisten kijken er naar om, waardoor maar weinig internationale investeerders erin beleggen. Dat geldt in het bijzonder voor de kleinere dividendaandelen waarin TCM belegt. Balk: “Die zijn nog goedkoper.”

Risicobeheer

Risico’s zijn er ook. De landen die behoren tot de frontier markets blinken niet uit in goed bestuur. Ook zijn ze vaak sterk afhankelijk van grondstoffen. Om de risico’s te beperken belegt Balk in een brede mix aandelen die alle een gelijk gewicht hebben in de portefeuille.

Alle aandelen moeten minimaal 4% rendement geven. Daarnaast, en dat is uniek, belegt TCM alleen in bedrijven die van het gerenommeerde Sustainalytics een duurzaamheidsstempel krijgen. Bedrijven die kinderen inschakelen en het milieu vervuilen zijn uitgesloten.

Vorig jaar beleefden aandelen frontier markets niet hun beste jaar. Dalende grondstoffenprijzen en de valuta-oorlog deden internationale beleggers wegvluchten. Het maakt de toekomstige kansen er volgens Balk alleen maar beter op.

Zeker als een aantal landen met frontier-status opschuiven naar de groep opkomende markten. “Voorafgaand kunnen beurzen hard stijgen.”

Fondsvergelijking

Maar er zijn meer fondsen die in de frontier markets beleggen dan TCM Global Frontier High Dividend Equity. Een beroemd fonds is het Templeton Frontier Markets Fund, dat met Mark Mobius een legendarische belegger aan het roer heeft staan. Wat zijn de verschillen?

Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar):

 • TCM Frontier High Dividend: 10,3%
 • Templeton Frontier Markets: 7,7%

Rendement 1 jaar:

 • TCM Frontier High Dividend: 21,1%
 • Templeton Frontier Markets: 29,0%

Kosten:

 • TCM Frontier High Dividend: 1,70% per jaar
 • Templeton Frontier Markets: 1,71% per jaar

Dividend:

 • TCM Frontier High Dividend: 5,59% per jaar
 • Templeton Frontier Markets: geen

Risico (op basis van koersbeweeglijkheid):

 • TCM Frontier High Dividend: 12,0
 • Templeton Frontier Markets: 11,9

Aantal posities:

 • TCM Frontier High Dividend: 86 (gelijk gewogen)
 • Templeton Frontier Markets: 51

Top 3 regio’s

 • TCM Frontier High Dividend: Azië (54%), Afrika (19%), Midden-Oosten (13,5%)
 • Templeton Frontier Markets: Azië (38%), Midden-Oosten (26%), Afrika (24%)

Top 3 sectoren

 • TCM Frontier High Dividend: financials (30%), grondstoffen (16%), industrie (10%)
 • Templeton Frontier Markets: financials (39%), telecom (16%), cyclische consumptiegoederen (14%)

Beleggingsstijl:

 • TCM Frontier High Dividend: waarde, veelal smallcaps
 • Templeton Frontier Markets: waarde, veelal midcaps

Waardering (koerwsinstverhouding portefeuille):

 • TCM Frontier High Dividend: 8,3
 • Templeton Frontier Markets: 11,0

Rating Morningstar:

 • TCM Frontier High Dividend: vier sterren
 • Templeton Frontier Markets: drie sterren

Conclusies

Toch knap hoe een beleggingshuisje in Friesland beter weet te beleggen in aandelen frontier markets dan het roemrijke Templeton dat met Mark Mobius een schat aan ervaring heeft. Maar op de langere termijn heeft het fonds van TCM het gewoon beter gedaan.

Ook is de Friese fondsportefeuille beter gespreid en lager gewaardeerd. Morningstar heeft dat ook in de gaten en heeft het Friese fonds met meer sterren bedeeld. Dat TCM Global Frontier High Dividend Equity veel dividend uitkeert, zal de belegger, die inkomen zoekt, zeker aanspreken.

Met de risico’s valt het wel mee. De beweeglijkheid van beide fondsen is minder dan van een gewoon wereldwijd aandelenfonds. Dat de beurzen in de frontier markets niet al te veel aantrekken van de financiële markten in de rest van de wereld is een groot voordeel.

Zelf heb ik mijn broker opdracht vorige week gegeven een positie te nemen in het Friese fonds. Al is het maar om ook belegd te zijn in Karachi, Dhaka, Kuala Lumpur en Buenos Aires.

Bron: Morningstar, peildatum: 11 februari 2017


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

fondsvergelijking

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

frontier markets

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Franklin Templeton Investment Funds Templeton Frontier Markets Fund W (acc) EUR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TCM Global Frontier High Dividend Equity

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. aug '17 Steengoede belegging 8
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare