Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoera Randstad en nu?

Hoera Randstad en nu?

Wie kan beter bevestigen dat het beter gaat met de economie en winsten dan een vroegcyclische uitzender? Eerst daarom de outlook van het aandeel Randstad en die is een beetje korte termijnerig:

  • Revenue grew by 6.6% in Q4. In January, revenue grew by 5%−6%. Volumes in early February indicate a continuation of the trend.
  • Gross margin in Q1 2017 is expected to decline slightly year-on-year (on an organic basis).
  • For Q1 2017, we expect largely stable underlying operating expenses sequentially (on an organic basis).
  • There will be a 1.5 favorable working day impact in Q1, as Easter falls in April this year, whereas last year it fell in March

Het is u niet ontgaan, meer dan keurige KW4-cijfers zijn er vandaag van Randstad. Beetje ongelukkig woord bij deze beroepsgroep, maar de analisten struikelen al over elkaar heen om hoera te roepen. Wellicht door Valentijnsdag, maar ING grijpt zelfs naar de tissues:

Dit heb ik lang niet gezien. Vooral de omzettrend in januari van een groei met 5 tot 6% is zeer sterk. Als Randstad dat nu al laat zien, terwijl de consensus voor het hele jaar daar duidelijk onder zat, dan is dat zeer sterk.

Het is bijna voelbaar hoe deze analist overmand door emoties wordt ondersteund door zijn collega's. Dat hij dit nog mag meemaken... Enfin, van Noord-Amerika, VK en Nederland komt het niet zozeer, als wel van Duitsland, België, Frankrijk en de rest. Double digits zelfs, waar zien we die tegenwoordig nog?

 

 

Cyclisch

Cyclische business of niet, Randstad laat u volop meeprofiteren van de winst: het dividend gaat met 13% omhoog:

We will therefore propose to our shareholders an all-cash dividend of € 1.89 per ordinary share (2015: € 1.68), based on a payout ratio of 50% of the basic underlying EPS.

Want cyclisch is deze business! Overigens zijn de aandeelhouders de eigenaar van en dus de baas bij Randstad, NOS: 

 

 

Hoe cyclisch Randstad is liet ik zondag nog in mijn vooruitblik op deze beursweek zien. Intussen weten we meer. Dat blauwe lijntje (winst per aandeel) gaat een gaatje in het plafond boren, het gele (koers-) en groene (dividend)lijntje knikken ook naar boven, terwijl de paarse (koerswinstverhouding) meer blijft liggen.


Randstad

 

Ondanks dat u wilde ritten maakt met het aandeel springt u er per saldo goed uit. Om maar even vanaf twee bekende belmomentjes te meten:

  • Sinds de top van de internetbubbel in 2000 deed Randstad +84,3%, waar de AEX op -29,6% staat
  • Sinds de huidige bullmarket startte in 2009 deed het fonds +474,7%, waar de index +148,0% aandikte

Internationaal gezien is Randstad een middenmoter, een beetje het FC Groningen van de uitzendwereld. Full disclosure: ik ben een stadjer, dus ik mag dat zeggen, begrepen? :-) 

 

Randstad

 

Buy, hold of sell

Terug naar de cijfers van vandaag, of beter die outlook. Die gaat niet verder dan KW1. Juist daar ben ik zelf zo nieuwgierig naar, want wat is er vroegcyclischer dan een uitzender? Nu staan alle seinen op groen, is het hosanna en draagt iedereen een roze bril door ons BBP-cijfer en arbeidsmarktontwikkelingen

Improving momentum in Europe luidt de zelfgekozen titel boven de jaarrapportage van Randstad. Dit suggereert dat we aan het begin staan van betere tijden? Als dat zo is, had Randstad misschien wel een zelfbewuste voorspelling voor heel 2017 kunnen afgeven, maar dat is wellicht niet de gewoonte.

Ben ik zo cynisch? Het kan ook zijn dat met deze prachtrapportage en gejuich de top van de cyclus is bereikt. Wie Randstad niet als buy & hold-aandeel heeft en het worst is wat de koers doet, moet misschien eens om zich heen gaan kijken. Want Randstad is een leuk aandeel als het stijgt, maar naar als het daalt.

Of ben ik helemaal abuis en staan we nog maar aan het begin? Het waren niet bepaald vette jaren de afgelopen tijd en juist nu trekken economische groei en winsten weer aan.

 

 

 

Best een lastige, want als het economisch goed blijft gaan, is Randstad een lekker aandeeltje om in portefeuille te hebben. Gaan we voor de zoveelste keer sinds de kredietcrisis na de eerste beste green shoot weer de bietenbrug op, dan zijn er veiliger havens denkbaar. Ach ja, dit heet ook wel risico.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

RANDSTAD NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ffff
0
Arend Jan,
Voor de zoveelste keer weer enorm bedankt voor het ver uitgewerkte, diepgaande overzichtsartikel. Wel mooi, hoe u zelf 10 jaar in de tijd teruggaat met die grafieken. In mijn portefeuilles zelfs zo'n dertig jaar met Randstad en het overgenomen andere uitzendbureau.
Dan die vraag houden, verkopen, bijkopen....? Weet je , Arend Jan, Randstad bleek in ieder geval de afgelopen decennia, want daar spreek ik over, een prima aandeel voor een vermogensbeheerder. Voor een trader natuurlijk nog interessanter, maar het is zo verdomde moeilijk om er afscheid van te nemen, juist nu het beter lijkt te gaan met de werkgelegenheid in de landen waar Randstad actief is. Opvallend de veel betere cijfers van Randstad in Frankrijk, Duitsland, Spanje, België en Luxemburg vergeleken met Nederland. Ik houd het dus momenteel op " vasthouden", mar onderschrijf wel jouw scepsis. Bij mij komt dan altijd de vraag boven: Wat er dan voor in de plaats, wat betere uitzichten zou hebben?

Peter
marique
0
quote:

ffff schreef op 14 feb 2017 om 12:37:


(...)
Ik houd het dus momenteel op " vasthouden", mar onderschrijf wel jouw scepsis. Bij mij komt dan altijd de vraag boven: Wat er dan voor in de plaats, wat betere uitzichten zou hebben?


Peter,
Altijd lastig die vraag 'houden of verkopen'.
Je moet terug naar '07 voor vergelijkbare winstcijfers. Het heeft dus 9 jaren geduurd voordat Vedior eindelijk is doorgeslikt.
Ondanks de mooie winstcijfers toch een paar opkomende donkere wolkjes aan de horizon:
- fors hogere leningen (dat kost straks wat meer rente) dan '15;
- Q16-4 is de winst lager dan Q15-4 (eenmalige kosten, ja dat geloof ik wel);

Kijk je naar de groei van het eigen vermogen (alternatieve manier om de wpa vast te stellen) dan is die 1,52 p/a versus 3,00 in 2015.

1,52 wpa aan de winstreserve toegevoegd. Dat is toch wel wat minder dan de gerapporteerde wpa van 3,15. Rara waar zit het gat?

NB
Mooie rit gemaakt op Randstad. Bouw morgen zeker iets af. Voor wat overblijft hoop ik nog op een stijging naar >60.3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 14:40 Liveblog: Kiadis gehalveerd en P... 6
  2. 08:05 BeursVandaag: Mineur 1
  3. 17 okt Liveblog: Netflix, Unies, Sligro... 5

Gesponsorde links