Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heijmans verkoopt tafelzilver

Heijmans verkoopt tafelzilver

Heijmans verkoopt haar Belgische onderdelen voor een netto-opbrengst van 40 miljoen euro. Onder druk van de banken wordt de schuldpositie sterk gereduceerd, opdat eventuele problemen bij de N23 opgevangen kunnen worden.

De vraag is nu of met het badwater het kind niet wordt weggegooid. De divisie in Belgie zorgde in 2015 voor een bedrijfsresultaat van 8 miljoen euro. Dat wordt nu van de hand gedaan voor 40 miljoen euro.

Met de verkoop van funderingsspecialist Franki voor 15 miljoen euro meegeteld staat de teller nu op 55 miljoen euro. Dat geeft een serieuze verlichting voor de schuldenlast, maar betekent tegelijkertijd dat de verdiencapaciteit aangetast wordt.

Onder druk van de banken heeft Heijmans echter weinig keus. De financiers hebben het voor het zeggen en willen geld op tafel zien. Dan komt het tafelzilver als eerste aan de beurt.

Ondertussen draait de bouw als een dolle. De goednieuwsshow qua nieuwe opdrachten gaat gewoon door. Kijkt u mee naar de score van de afgelopen weken:

 

heijmans nieuwe opdrachten
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Of Heijmans met deze verkoop een claimemissie kan vermijden lijkt mij nog niet zeker. De onzekerheid rond de West-Friese N23 in Noord-Holland blijft nog wel even hangen.

Voordat daar meer nieuws over komt, zijn we zo weer een half jaartje verder. Maar voorlopig kan de kachel weer even branden. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Goedekans 8 februari 2017 21:00
    Beste Nico,

    De maatregelen die Heijmans nu neemt zijn uitstekend.
    Je twijfels over een emissie zijn naar mijn mening meer stemmingmakerij dan doordacht. Men heeft voor nu in België 250 miljoen omzet verkocht met een rendement van zo'n 6,5%. Met de nieuw verkregen opdrachten moet het geen probleem zijn een dergelijk rendement te maken. Graag wat meer positieve inbreng en niet altijd dat vingertje dat er ook rampspoed kan komen. Dat is te makkelijk!!
  2. [verwijderd] 8 februari 2017 21:41

    Als je Nico negatief vindt,.....lees de dagelijkse collumn van Bas dan maar eens.
    Die zegt al vanaf december dat de ommekeer er is, en we een heftige correctie tegemoed gaan.

    3 maanden lang !!!!
    En het is nog steeds niet uitgekomen.

    Op de dag van de correctie kan je de volgende tekst ook nog van hem verwachten:
    "De door mij voorspelde correctie is dan nu een feit".

    Pfffffffffff
  3. forum rang 5 tradersonly 8 februari 2017 21:58
    De woningbouw Belgie - 95 miljoen omzet in 2015 - leverde een winst op van 1 miljoen. In H1 2016 nul euro. Niet bepaald tafelzilver. De infratak presteerde met een onderliggende marge van 6% zeker solide, maar juist hier voorzag Heijmans - zoals aangegeven tijdens jaaroverzicht '15 dat ze aan publieke zijde de nodige uitdagingen zagen.
    Al met al goede deal voor die 8% tafelzilver.
  4. forum rang 5 Daexter 8 februari 2017 22:34
    quote:

    regenboog schreef op 8 februari 2017 21:00:

    Beste Nico,

    De maatregelen die Heijmans nu neemt zijn uitstekend.
    Je twijfels over een emissie zijn naar mijn mening meer stemmingmakerij dan doordacht. Men heeft voor nu in België 250 miljoen omzet verkocht met een rendement van zo'n 6,5%. Met de nieuw verkregen opdrachten moet het geen probleem zijn een dergelijk rendement te maken. Graag wat meer positieve inbreng en niet altijd dat vingertje dat er ook rampspoed kan komen. Dat is te makkelijk!!
    Nico heeft verkeerd getimed met zijn long positie Heijmans (vorig jaar) en wil nu (nog) niet toegeven dat hij wat meer geduld had moeten hebben, maar stapt straks (over een jaar) als de n23 zaak voorbij is op een koers van boven de 10 euro weer in. het lijkt wel een beetje op de analyse van AM. Als er geen positie is, negatief gekleurde analyse en nu is AM het helemaal...terwijl je AM mijns inziens beter kunt inslaan als de door Bas voorspelde correctie halverwege is, dus als de aex rond het niveau van 465-470 staat.

    Want ja Bas heeft altijd gelijk, dat men dat nou nog niet doorheeft, alleen de timing is niet altijd goed. Het is de vraag wanneer Bas met vakantie gaat, want dan komt de correctie meestal.

    Nico is dus wat mij betreft te vroeg uitgestapt bij Heijmans en te vroeg ingestapt bij Arcelor....maar beter te vroeg dan te laat...maar iets meer objectivisme mag best...zo lijkt Nico te veel op "ons" :)
  5. forum rang 5 Goedekans 8 februari 2017 22:58
    quote:

    pim f schreef op 8 februari 2017 22:51:

    Lees anders Bartjens eens in het FD van morgen:

    fd.nl/ondernemen/1186795/bitterzoet
    Nee, die onzin van mijnheer B. hoef ik niet te lezen.
    Die slaat zo vaak de plank mis.
    En dat geleuter van jou ook niet.
    Je zit zeker met een flinke shortpositie.
    Ja iets goed beoordelen en inschatten is blijkbaar
    voor enkelen erg moeilijk.

  6. forum rang 5 Goedekans 8 februari 2017 23:07
    Persoonlijk vind ik Bas een goede technisch analist.
    In de afgelopen jaren heeft hij het regelmatig bij het rechte eind gehad. Nu heb ik het niet zo op technische analyse en ben meer voor fundamentele analyse, maar Bas zijn benadering vind ik acceptabel.
    Dat er na een forse AEX stijging uiteindelijk een daling komt kan een kind voorspellen, maar het gaat om de timing. En die is bij Bas vaak juist gebleken. Dit keer loopt het inderdaad anders qua tijd. Maar de correctie die komt er aan. We eten alleen niet precies wanneer en Bas blijkbaar dit keer ook niet.
  7. Bonost 9 februari 2017 02:16
    Mhhh, tweede keer dat Bas in de timing niet goed zit. Want de stijging bleef ook langer uit dan hij had verwacht. Er zit ergens een rem op die de beurs zijn richting niet laat kiezen. Je ziet ook dat de omzet laag is, hoewel hij vandaag voor het eerst sinds lang weer iets is aangetrokken. Maar de markt treuzelt nog steeds.
    Er zijn ook heel veel zaakjes die invloed hebben en 1 ervan is natuurlijk QE. Die laat de beurzen echt anders dan normaal reageren.
  8. totoo 9 februari 2017 08:21
    quote:

    Winstbejag schreef op 9 februari 2017 07:58:

    Je mag er van mij een week,.....vooruit 2 weken naast zitten als je je nek uitsteekt op een openbaar forum.

    Maar meer dan 2 weken ernaast,...wat zeg ik enkele maanden !!! dan neem ik je echt niet meer serieus.
    Het gaat om geld,......niet om snoepjes.

    Uuh ? Ikke niet begrijpen

  9. Brulboei 9 februari 2017 09:35
    Die N23 ofwel Westfrisiaweg kwestie zal voorlopig nog wel een molensteen om de nek van Heijmans blijven. Dit is een eigen fout van Heijmans: je weet dat het merendeel van Noord Holland "papgrond" is en dat je daar als bouwer terdege rekening mee moet houden. Dat hebben onze Brabos te weinig gedaan. En dan is er nog de sluis in Zaandam. Dat ligt ook al geruime tijd stil. Al met al nog genoeg problemen in Rosmalen.
  10. forum rang 4 nb 9 februari 2017 17:57
    [quote alias=regenboog id=9871730 date=201702082258]
    [...]

    Nee, die onzin van mijnheer B. hoef ik niet te lezen.
    Die slaat zo vaak de plank mis.
    En dat geleuter van jou ook niet.
    Je zit zeker met een flinke shortpositie.
    Ja iets goed beoordelen en inschatten is blijkbaar
    voor enkelen erg moeilijk.

    Kijk eens in de spiegel, ik zie nergens een pot goud.Jij?
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links