Login
 

De betere winst

De betere winst

Van Obama naar Trump is een hele omschakeling. Met Trump heeft Amerika gekozen voor een grote stap terug in de tijd. Als het aan Trump ligt:

 • wordt de trend van vrijere handel stopgezet
 • mogen de banken, die juist aan banden zijn gelegd om een volgende kredietcrisis te voorkomen, weer doen wat ze willen
 • kan het streven naar een duurzamere wereld de prullenbak in

Kortzichtigheid en eigenbelang regeren. Toch is de kans klein dat Trump de klok kan stilzetten. De groep mensen, die een betere wereld koppelt aan een leuk rendement, is groot en groeit stormachtig.

Volgens een publicatie van de Rabobank van een half jaar geleden wordt inmiddels ruim een derde van het belegde vermogen wereldwijd duurzaam beheerd. “Europa is koploper als het gaat om duurzaam beleggen en Nederland speelt daarbinnen een belangrijke rol.”

Beleggingshuizen buitelen over elkaar heem om hun klanten duurzame beleggingsoplossingen aan te bieden. Lichtgroen is de norm. Wie wil, kan ook donkergroen krijgen.

Het vuile zwart dat Trump voorstaat, is nergens nog te krijgen, of het moet het beruchte Amerikaanse Vice Fund zijn dat enkel belegt in tabak, alcohol, gokkasten en wapens.

Tweestrijd

Maar levert duurzaam beleggen ook iets op? Tijd voor een proef op de som. Wat presteert beter: een duurzaam of een gewoon wereldwijd belegd aandelenfonds? Een goed presterend duurzaam wereldaandelenfonds van het eerste uur is het ASN Duurzaam Aandelenfonds.

ASN neemt geen halve maatregelen. Alleen bedrijven die rekening houden met mensenrechten, het klimaat en biodiversiteit komen door de strenge duurzaamheidsscreening. Drie beleggingssectoren worden geheel uitgesloten. Banken en verzekeraars, olie- en gasbedrijven en grondstoffendelvers doen niet mee.

Daarnaast spreek ASN bedrijven aan om het nog beter te doen. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds neemt het – hoe kan het anders - op tegen iShares MSCI World ETF, het indexfonds van IShares dat één-op-één de wereldaandelenindex van MSCI volgt en dat alle grote bedrijven van de wereld. vertegenwoordigt.

Fondsvergelijking

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: 5,9%
 • IShares MSCI World ETF: 3,7%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: 14,4%
 • IShares MSCI World ETF: 11,5%

Rendement 1 jaar

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: 4,4%
 • IShares MSCI World ETF: 17,5%

Kosten (per jaar)

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: 0,86%
 • IShares MSCI World ETF: 0,50%

Risico (standaarddeviatie)

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: 13,8
 • IShares MSCI World ETF: 12,3

Top-3 regio’s

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: Europa (62%), 26% (VS), Japan (11%)
 • IShares MSCI World ETF: VS (60%), Europa (23%), Japan (9%)

Top-3 sectoren

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: cyclische consumentengoederen (25%), tech (24%), gezondheid (18%)
 • IShares MSCI World ETF: financials (19%), tech (14%), gezondheid (12%)

Koerswinstverhouding portefeuille

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: 18,9
 • IShares MSCI World ETF: 17,2

Aantal posities

 • ASN Duurzaam Aandelenfonds: 125
 • IShares MSCI World ETF: 1588

Conclusies

De ETF van IShares, die de MSCI World volgt, heeft heel veel dingen voor op het duurzame fonds van ASN. De ETF is goedkoper (uiteraard), heeft meer aandelen in de portefeuille (tuurlijk), kent een lagere koerswinstverhouding en is ook iets minder risicovol.

Daarbij heeft het indexfonds in het afgelopen jaar geweldig goed gerendeerd. Het rendementsverschil met het duurzame fonds van ASN is groot. Dat verschil in rendement over de laatste twaalf maanden is geen toeval.

Juist de drie sectoren die ASN mijdt (banken, grondstoffen en energie) presteerden bovengemiddeld goed. Daarnaast is de ETF voor 60% in Amerikaanse aandelen belegd en die gingen als een trein. Het duurzame fonds van ASN mikt vooral op Europese aandelen.

Kijkt u verder terug in tijd, dan heeft het ASN Duurzaam Aandelenfonds het, ondanks de iets hogere kosten, zowel over de laatste vijf jaar als over de laatste tien jaar beter gedaan dan de IShares MSCI World. Ofwel, van een duurzame beleggingsinsteek hoeft niemand armer te worden.

Bron: Morningstar, peildatum: 3 februari 2017


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

duurzaam

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

fondsvergelijking

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASN Duurzaam Aandelenfonds

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

iShares MSCI World UCITS ETF (Dist)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
pjotr60
0
Er zijn MSCI Indexfondsen die veel beter scoren dan Ishares MSCI Index World ETF. Denk aan het Vanguard Global Stock Index Fund of het Meesman Index fonds aandelen wereldwijd. Het gemiddeld jaarlijks rendement van deze indexfondsen over de afgelopen 10 jaar was eveneens ca 5,9% bij een lager risico dan het ASN Aandelenfonds. Ik denk overigens dat het rendement van Ishares MSCI Index World van 3,7% niet juist wordt vermeld in Morningstar. Zou Morningstar het jaarlijks dividend niet meegenomen hebben in het jaarlijkse rendement?
pjotr60
1
Ik zie het al. Het rendement van Ishares MSCI Index World van 3,7% over de afgelopen 10 jaar is gemeten in US dollars. (Kijk op de website van Ishares:
www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
serieus
0
Hoe kan het dat mijn reactie op vorig artikel d.d.10 Februari, er nu weer onderstaat?
pjotr60
0
Beste heer Stallinga,
Het rendement van het ASN Duurzaam aandelenfonds van 5,9% per jaar is in euro's terwijl het rendement van het Ishares MSCI Index World ETF van 3,7% in US dollars wordt gemeten. Het rendement in euro's zou ook ca 5,9% zijn. Het rendement van beide fondsen over de afgelopen 10 jaar is ongeveer gelijk! Het lijkt me juist om uw artikel aan te passen.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente columns van Rob Stallinga

 1. 28 aug Home sweet home 6
 2. 21 aug Steengoede belegging 8
 3. 31 jul Het gevecht tussen oude en nieuw... 35
Gesponsorde links