Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursrally verhult Binckproblemen

Beursrally verhult Binckproblemen

Afgelopen vrijdag publiceerde grote concurrent DeGiro al haar kwartaalcijfers. DeGiro is niet beursgenoteerd, maar wie zulke groeicijfers heeft wil daar natuurlijk kond van doen.

Het vierde kwartaal presteerde de inmiddels grootste broker qua transacties uitstekend: liefst 18.000 nieuwe accounts werden geopend en het aantal transacties steeg met 71% tot 3,1 miljoen.

Binck moest het doen met een saldo van 969 nieuwe rekeninghouders, onder andere te wijten aan de uitstroom bij Alex vermogensbeheer. Hier ziet u het klantenoverzicht (bron: www.binck.com)

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Nu zag ik vorige week de koers van Binck nauwelijks omlaag gaan op de cijfers van DeGiro. Kennelijk zijn er andere factoren die meewegen. Bijvoorbeeld dat DeGiro's groei voornamelijk plaatsvindt in het buitenland (ze is actief in achttien landen) en dat de aantrekkende beurs eind vorig jaar voor álle brokers goed geweest is. 

Binck, als grootste broker qua rekeninghouders, laat zien dat het inderdaad bij alle brokers goed gegaan is in het laatste kwartaal van 2016.

Nadat de stofwolken rond Trump's verkiezing waren opgetrokken togen (aspirant-)beleggers massaal naar de beurs en dat resulteerde in hogere omzetten, ook bij Binck. Het aantal gefaciliteerde transacties kwam uit op 1,99 miljoen, en dat redde het jaar. 

De koers reageert ook vandaag niet negatief, ondanks dat het jaar 2017, getuige de omzetcijfers die Euronext vanochtend bekendmaakte over januari, veel rustiger begon dan dat 2016 eindigde. 

Het laatste kwartaal van vorig jaar mag dan goed geweest zijn, het camoufleert wel de huidige staat waarin het bedrijf zich bevindt. Anderhalf jaar geleden, in november 2015, kwam Binck met een strategische update.

Binck lanceerde daar een aantal doelen richting 2018. Vandaag bekent het schoorvoetend dat die doelen nog behoorlijk ver uit zicht zijn. Of misschien wel helemaal uit zicht.  

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het enige doel dat bereikt is, is de assets under administration, dat inmiddels op 22,8 miljard euro staat. Daar zit groei in, dat is goed. De kostenbasis liep echter juist op als gevolg van investeringen in nieuwe kansen. Dat is ze vergeven.

En bij Alex gaat het helemaal mis, getuige het tweede slechte jaar in drie jaar tijd. Verder gaat het aantal gewenste transacties, 11 miljoen per jaar, alleen lukken als we keihard naar AEX 600 knallen. Zeg niet dat het niet kan, het is eerder gebeurd, maar....  

Twee pijlers 

De strategische update van november 2015 bestond uit twee pijlers:

  • het versterken van het huidige businessmodel
  • het disrupten van de financiële industrie onder de geuzennaam Rethink Binck.

Versterken huidige business

Natuurlijk gooi je je oude schoenen niet weg als je nog geen nieuwe hebt, dus het bestaande businessmodel werd nog eens goed onder de loep genomen. 

Met strenghtening the core wordt onder andere bedoeld het versimpelen van de IT-systemen (kostenstructuur moet omlaag!), meer rendement maken op de investmentportfolio van 2 miljard euro (via hypotheken) en het beperken van de (reputatie)schade van Alex Vermogensbeheer. 

Enfin, daar is al genoeg over gezegd en geschreven. De superieure handelsapplicatie rechtvaardigt in Binck's ogen het stoïcijns vasthouden aan de hogere tarieven. Dat is een drogreden, want de échte reden voor de hogere prijsstelling is dat de kostenstructuur vele malen hoger is dan bij de concurrentie. 

De tarieven kúnnen dus niet eens omlaag. Gelukkig zijn veel luie beleggers (mijzelf incluis) simpelweg te beroerd om over te stappen omdat ze gewend zijn aan het handelssysteem van Binck, maar Binck kan het lot natuurlijk niet blijven tarten. 

Niet voor niets dankt CEO Germyns zijn loyale klantenbasis voor het vertrouwen in zijn voorwoord: 

"Firstly, I would like to start by thanking our clients for their loyalty. This past year, we were once again privileged with a broad and loyal client base, and we also had the pleasure of welcoming a many new clients."

Het heetste hangijzer is natuurlijk het afkalvende vermogen onder beheer bij Alex. Dat leek zo'n mooi verdienmodel: 1% aan fees per jaar, en 10% van de winst.

Helaas ging zowel in 2014 als het afgelopen jaar de boel helemaal de mist in. Het tradingmodel handelde tegen de stroom in. De ellende uit 2014 is eind vorig jaar geschikt, en dan heb ik het vooral over de manier van reclame maken. 

Voor een resterende 2,75 miljoen euro extra is die ellende uit de boeken, maar begin dit jaar moest de vermogensbeheerder opbiechten dat in 2016 het syteem opnieuw de bietenbrug op ging.

 

 

Ja, onze inmiddels ongemaskerde Amsterdamtrader legt graag de vinger op de zere plek. In weerwil van een 9% hogere AEX vorig jaar (plus nog circa 3,5% dividend) raakten veel mensen die net weer een beetje bekomen waren van de schrik opnieuw een deel van hun vermogen kwijt. 

Dit zal opnieuw een forse uitstroom van klanten tot gevolg hebben. Het doel voor 2018 inzake Alex, 3,5 miljard euro onder beheer, raakt zo verder en verder uit beeld.

Binck Laten Beleggen

Inmiddels heeft Binck in België al voor een ander model gekozen. Laten Beleggen heet dat, en dat ging eind december van start onder de naam van Binck, niet die van Alex.

Het versterken van de eigen  kernactiviteiten is dus nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Daarom moet veeleer gedacht worden aan de nieuwe tak die Binck in november 2015 introduceerde: het Nieuwe Binck, oftewel, Rethink Binck.

Rethink Binck

Hiervoor is een mooi schema ontworpen, het 9-grid, dat er als volgt uitziet: 

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Langzaam maar zeker wordt het model de komende jaren ingevuld. Op zich is de matrix logisch. Mensen hebben, nu de grote banken de retailbeleggers min of meer in de steek laten de afgelopen jaren, behoefte aan een leidende hand. 

Helaas voor partijen als Binck betekent Fintech ook dat het vooral disruptend is op het kostenvlak. De torenhoge fees die beleggingsfondsen vroeger incasseerden, zijn volledig uit de tijd en zelfs aspirant-beleggers laten zich niet meer voor het 1,5%-kostenkarretje spannen. 

Ik ben benieuwd hoe dit in de komende jaren ingevuld wordt. Voorlopig heeft een mooie eindejaarsrally de boel nog een beetje kunnen camoufleren, maar januari was, getuige de standstill op de beurzen en de omzetcijfers van Euronext, wederom knudde.

Conclusie

De eindejaarsrally en de daarmee gepaard gaande hogere omzet heeft de meubelen voorlopig gered, maar structureel gaat Binck het afleggen tegen de horzels die op haar klantenbestand jagen. Binck mag dan volgens de Belgische bank KBC aantrekkelijk gewaardeerd zijn, het businessmodel ziet er wat dat betreft gewoon niet goed uit. 

Ik zag tot mijn eigen verbazing dat er nog een paar februari en maart-calls in Binck in mijn portefeuille weg staan te roesten. Ooit gekocht omdat ik verwachtte dat de handel na het doorbreken van de 458 in de AEX wel los zou barsten.

De enige hoop die ik nog heb, is dat er wellicht een buitenlandse bank langskomt die de ruim 600.000 rekeninghouders er wel bij wil hebben. Mocht dat zo zijn, dan wel graag voor de maart-expiratie. 

Nico Inberg heeft een longpositie in Binck.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links