Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jubeljaar ING

Jubeljaar ING

De KW4- en jaarcijfers vallen alleszins mee en daarom is de koersreaktie wat gematigd. Kan zijn dat de banksentimenten van elders in Europa een rol spelen. Daarbij was er natuurlijk ook gerekend op mooie cijfers. 

ING-topman Hamers kan zijn enthousiasme nauwelijks onder stoelen of banken houden en presenteert hier als de eerste de beste pubervlogger de jaarcijfers: 

 

 

Het gaat allemaal crescendo bij ING. Even wat cijfertjes op een rij:

  • Het aantal particuliere klanten nam toe met meer dan 1,4 miljoen
  • Het aantal primaire klanten steeg met 8,1% tot 9,7 miljoen
  • Netto-kernkredietverlening steeg met EUR 34,8 miljard
  • Toevertrouwde spaartegoeden stegen netto met EUR 28,5 miljard
  • Onderliggende nettowinst ING Bank bedraagt EUR 4.976 miljoen: + 17,9% vergeleken met 2015
  • Gezonde marges
  • Verdere daling van de risicokosten 

Twyp niet hip

De betalingsapp Twyp wordt in Nederland afgeschaft. Met Twyp kun je makkelijk geld overboeken naar je matties als je uit eten of borrelen bent geweest. In Spanje is het wel een groot succes, maar wij Nederlanders kunnen er kennelijk niet mee overweg.

ING had dit kunnen weten. Niet voor niets bezigen de Amerikanen de uitdrukking 'going Dutch', als metafoor voor het geval dat iedereen voor zichzelf betaalt. Enfin, laten zien dat je weet wanneer je ergens mee moet stoppen is ook weer een teken van kracht.

Dat laat echter ook zien dat fintech nog niet zo gemakkelijk is als iedereen denkt. Ja, de banken kunnen aangevallen worden vanuit onverwachte hoek. Eén mooi appje en een compleet business model is naar de filistijnen, zo is de redenatie.  

Fintech overhyped

Dat kan in sommige sectoren, maar voor bankieren komt er toch wat anders bijkijken. Het betalen per smartphone gaat bijvoorbeeld niet zo snel bij ons als gedacht. 

En het uitlenen van geld blijft een precaire bezigheid. De kredietwaardigheid van degene aan wie je leent moet blijvend in de gaten worden gehouden. Daar komen de crowdfundingplatforms zo langzaam maar zeker ook achter.

Magere dividendgroei

Het dividend dat ING betaalt lijkt wel wat aan de magere kant, met deze prima resultaten. Slechts 1 centje extra is wat aan de zuinige kant.

De koersreactie van het aandeel ING lijkt in eerste instantie wat gematigd, al trekt het nu toch wel enigszins aan. Er is natuurlijk nog wel meer aan de hand in bankenland.

Op hetzelfde moment dat ING op de tafel staat te springen van geluk moet Deutsche Bank weer een gruwelijk verlies melden en doet de Italiaanse bank Unicredit maar weer eens een kapitaalrondje. 

 

 

Die emissie van 13 miljard euro is overigens geheel gegarandeerd door een internationaal bankengilde dat daartoe 300-400 miljoen aan commissie in haar zak steekt, volgens deze Italiaanse kwaliteitskrant, Il sole 24 ore. 

Ja, zo zijn ze dan ook wel weer. Er moet wel geld verdiend worden natuurlijk. Onderstaand grafiekje van Bloomberg laat zien dat we het met ING nog niet zo slecht getroffen hebben.  

 

 

Sympathiek van BB, het oranje lijntje is ING natuurlijk. Zo langzaam maar zeker begint er toch wat enig schot te komen in het Italiaanse bankenlandschap. 

Vorige week wilde Intesa al Generali overnemen, en Unicredit kan met deze emissie bijna 18 miljard aan slechte leningen afboeken. Misschien wordt het nog wel wat met die Europese banken, wie weet. 

In december jongstleden werd ING zelfs uitgeroepen tot beste bank van de wereld. U ziet een andere vlogger van ING, Koos Timmermans, de prijs in ontvangst nemen.  

 

 

Het zij ze gegund. Als ze er maar niet van naast hun schoentjes gaan lopen. Dat ging de vorige keer ook gruwelijk mis. Laten we echter positief afsluiten.  

ING doet het geweldig goed en de groei begint nu aardig op stoom te komen. Benieuwd of ze binnenkort weer eens wat durven uitbreiden over de grens, zoals KBC bijvoorbeeld vorig jaar nog in Bulgarije uitbreidde.  

De banken in de lage landen doen het zo slecht nog niet. Met ING als trotse koploper. Inderdaad, Oranje boven. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 februari 2017 13:42
    quote:

    eduardvandewalle schreef op 2 februari 2017 13:30:

    ING had dit kunnen weten. Niet voor niets bezigen de Amerikanen de uitdrukking 'going Dutch', als metafoor voor het geval dat iedereen voor zichzelf betaalt. --> deze app maakt het splitten van rekeningen (going Dutch dus) mogelijk, dus deze logica volg ik niet.
    Wij Nederlanders houden niet van het splitten van rekeningen. Dan gaan anderen namelijk duurdere drankjes bestellen, omdat de ander toch meebetaalt.

    Men wil kennelijk liever dat iedereen zijn eigen rekeningetje krijgt, in plaats van samen de gezamenlijke rekening betalen. Dat bedoel ik ermee te zeggen.

    Dat zal in Belgie ongetwijfeld anders zijn. Of komt u niet uit het land van Eddy Wally?
  2. [verwijderd] 2 februari 2017 19:18
    sorry ik lees nu ook de grap van het splitten van de rekening. die is helemaal hilarisch. prachtig tegen argument, als je al iets van cultuur in de schoenen geschoven krijgt. van de engelse en amerikanen, gewoon met dit tegen argument terug slaan.

    schotten staan btw ook bekend om dit soort dingetjes. maar jah die nemen dan ook alle tijd tijdens het destileren. althans dat werd mij verteld. lekker rustig aan, geen haast. pracht baantje, je woont dan bij de destilleerderij, even oppassen want je baas woont om de hoek. dus ook niet te lomp tekeer gaan tijdens je vrije tijd.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links