Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optietrading: gamma in de praktijk

Geld verdienen met gamma

Beleggers vragen me de laatste weken steeds vaker wat ze nu eigenlijk kunnen met de informatie die ik in mijn columns schrijf. Ik begrijp dat het best lastig is om de droge materie te linken naar het daadwerkelijk handelen in opties.

Maar ik blijf benadrukken hoe belangrijk het is om de Grieken te begrijpen. Beheerst u deze kennis, dan heeft u absoluut een voordeel in de handel.

Nu ik de gammatheorie heb behandeld, kunnen we eindelijk eens kijken naar een handelsstrategie: het gammahedgen. Gamma is dus de verandering van de delta.

Stel u zit long de 50-call, dan heeft die op verschillende niveaus een andere delta. In het voorbeeld dat ik had gegeven verandert de delta van de 50-call in het traject van 48 naar 52 van 36% naar 67% (let op: volatility is 10% en looptijd één jaar).

Die verandering van 31% over een traject van 4 euro is dus de gamma. De gamma per euro is: (31%)/4=7,75%

Gamma is de verandering van de delta
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Wat kunt u ermee?

Stel een handelaar zit 100 keer de 50-call long in een aandeel dat handelt op 50. Aangezien de handelaar deltaneutraal wil handelen hedget hij deze opties.

In de grafiek hieronder is te zien dat met het aandeel op 50, de delta van de optie 52% is. Om delta eutraal te zitten zal hij dus 52% maal 100 calls (die 10.000 aandelen beslaan) moeten verkopen. Hij zal dus 5200 aandelen verkopen op 50 en zijn totale deltapositie is 0.

Met het aandeel op 50 is de delta van de optie 52%.
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De dagen hierna gaat het aandeel heel hard bewegen; op dag twee loopt het aandeel omhoog naar 54 om op dag drie weer terug te vallen naar 50. Op dag vier zakt het aandeel naar 48 en veert weer op naar 50 op dag vijf:

 

Dagen Niveau Delta 50 call
Dag 1 50 52%
Dag 2 54 79%
Dag 3 50 52%
Dag 4 48 36%
Dag 5 50 52%

 

De markt is erg volatiel en de handelaar heeft het druk met het hedgen van zijn positie. Hij wil continu deltaneutraal zitten om zich geen zorgen te maken over welke kant de markt uitgaat en zal zijn positie elke dag moeten aanpassen.

Deltahedges

Op dag één had hij de delta van zijn positie teruggebracht naar 0 door de verkoop van 5200 aandelen op 50. Echter op dag twee, als het aandeel op 54 staat is de delta van de 50-call 79%, dus equivalent aan een longpositie van 7900 aandelen.

Hij had er al 5200 verkocht op 50 en moet dus nog 2700 aandelen op 54 verkopen om weer een (risicoloze) deltaneutrale positie te hebben.

Op dag drie staat het aandeel weer op 50 en nu blijkt dus dat hij 2700 aandelen te veel heeft verkocht op 54 want zijn positie in opties is equivalent aan 5200 aandelen terwijl hij 7900 aandelen had verkocht. Die 2700 aandelen koopt hij weer terug op 50!

De dag erop zakt het aandeel naar 48 en nu blijkt hij met zijn shortpositie van 5200 aandelen te veel te hebben verkocht. Eigenlijk had hij op 48 maar 3600 aandelen short moeten zitten. Hij koopt dus 1600 aandelen terug op 48 die hij de dag erna weer verkoopt op 50.

Totale resultaat

De handelaar heeft dus flink geld verdiend met zijn gammahedging:

 

  50 54 50 48 50 Totaal
Deltahedge verkoop 5200 verkoop 2700 koop 2700 koop 1600 verkoop 1600  
P&L op 50-niveau 0 10.800 0 3200 0 14.000

 

Door de flinke beweging in het aandeel heeft de handelaar dus 14.000 euro verdiend. Hij heeft continu deltaneutraal gehandeld wat betekent dat het voor hem niet uitmaakt welke richting de markt kiest.

Gamma kost geld

Zo bezien zal het motto van elke handelaar zijn dat hij zoveel mogelijk gamma in positie heeft, gamma levert immers geld op als de markt beweegt.

De handelaar heeft een gamma-longpositie (delta gaat omhoog als de markt omhoog gaat, delta vermindert als de markt naar beneden gaat) omdat hij opties in bezit heeft.

Opties verliezen echter waarde in de tijd (niet meegenomen in bovenstaand voorbeeld); hoe dichter bij expiratie hoe goedkoper de opties. Dit waardeverlies noemen we theta.

Het is dus zaak dat de handelaar met zijn gammahedging meer verdient dan dat de opties in waarde afnemen. Dus toch wel handig als u weet wat gamma is


Pierino Ursone geeft leiding aan de European Option Academy. Deze column dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pierino Ursone

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Meer over Pierino Ursone

Recente artikelen van Pierino Ursone

  1. apr '18 Optieweek: De strangle
  2. apr '18 Optieweek Gevorderden: Time spreads
  3. apr '18 Optieweek Gevorderden: Ratiospreads 2

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Willem29m 1 februari 2017 10:15
    Ik heb hier wel eens vaker over gelezen, maar ik zie nog steeds niet wat hier nou het nut van is. Als je je geen zorgen wilt maken over welke kant de markt uitgaat, wellicht dat je dan beter geen positie kunt aangaan, i.p.v. je positie continue zodanig te verbouwen zodat die gamma neutraal wordt. Geen positie lijkt mij een stuk goedkoper en overzichtelijker. Leuk theoretisch voorbeeld waarin het net lijkt of er een hoop geld wordt verdiend... maar wat gebeurt er als de koers terugvalt naar 40 en daar blijft t/m expiratie?
  2. forum rang 4 ONN 1 februari 2017 13:30
    quote:

    Willem29m schreef op 1 februari 2017 10:15:

    maar wat gebeurt er als de koers terugvalt naar 40 en daar blijft t/m expiratie?
    Dan lopen de calls dus waardeloos af maar heeft de handelaar in het traject naar beneden de 5200 stukken die hij bij aanvang verkocht weer allemaal teruggekocht. Geen positie meer en hopelijk een winst :)

    Maar er zijn natuurlijk meer (optie)wegen die naar Rome leiden.
  3. forum rang 4 ONN 1 februari 2017 13:35
    quote:

    JansenH5 schreef op 1 februari 2017 11:40:

    Rendement hangt ook van de inleg af. Bij zo veel beweging als in het voorbeeld is het volgens mij veel rendabeler om te werken met (ver) OTM calls en puts. Die kun je steeds op hetzelfde niveau houden. Dat vergt een veel minder grote investering en minder kosten.
    Lees het artikel nog eens en bekijk ook de grafiek goed. De deltaverandering (en dus de gamma) bij at-the-moneys is het grootst bij een beetje beweging zoals je kan zien. Dat is waar het om gaat.
  4. Willem29m 1 februari 2017 15:17
    quote:

    ONN schreef op 1 februari 2017 13:30:

    [...]
    Dan lopen de calls dus waardeloos af maar heeft de handelaar in het traject naar beneden de 5200 stukken die hij bij aanvang verkocht weer allemaal teruggekocht. Geen positie meer en hopelijk een winst :)

    Maar er zijn natuurlijk meer (optie)wegen die naar Rome leiden.
    Die short aandelen die dan terugkoopt, maakt die dan inderdaad winst op. Maar al die opties lopen waardeloos af + alle transactiekosten die erbij komen voor al die dagelijkse transacties. Ik vraag me af of je onderaan de streep dan nog steeds winst overhoudt. De optiepremie die je verliest is natuurlijk ook erg afhankelijk van de resterende looptijd van je gekozen opties.

    Daarnaast heb ik nog wat bedenkingen bij deze strategie. Delta gaat ook sneller bewegen naar -1 of +1 naarmate het moment van expiratie nadert en het duidelijk wordt of een optie itm gaat eindigen of niet. Dat zou dan neem ik aan ook van invloed moeten zijn op je Gamma, aangezien Gamma de beweeglijkheid van Delta weergeeft? Volgens mij gaat je Gamma curve er dan ook wat anders uitzien nabij expiratie? Dat zou dan weer betekenen dat je op het eind ook steeds grotere transacties moet gaan doen, of je moet je optiepositie tussentijds weer doorrollen. Kost ook weer allemaal extra premie + transactiekosten.

    Ik vind het wel interessante materie, maar ik vraag me af of je onderaan de streep nou echt wat overhoudt bij een stijging of een daling. Voor zover ik het begrijp, en wat de auteur ook aangeeft, is het erg afhankelijk van de beweeglijkheid van de onderliggende koers. Bij genoeg beweeglijkheid maak je winst, maar anders niet. Is het dan niet gewoon handiger om rechtstreeks in Vega / volatility te handelen dmv VIX ETF's of VIX futures?
  5. forum rang 4 ONN 1 februari 2017 17:30
    Rechtstreeks in futures handelen is gewoon gokken :) En VIX futures worden normaal gesproken meer waard als het naar beneden gaat, niet als het omhoog gaat. Maar goed, dat heeft allemaal niet zoveel te maken met deze strategie.
    Op de beurs noemen ze dit premie long gaan. Als het maar flink beweegt zit je goed, het liefst beide kanten op, zoals te zien in het voorbeeld. In een week een topresultaat nietwaar ? :)
    De tegenhanger is premie short. Dan verkoop je optiepremie en wil je het liefst dat het zo min mogelijk beweegt en komt het verlies aan theta elke dag naar je toe.

    Dit in een notendop.

    Willem, de auteur is marketmaker op de optiebeurs geweest. Kosten stellen dan niet zo veel voor. Bij een broker als DeGiro met goedkope tarieven zou dit eventueel ook haalbaar moeten zijn voor de particulier hoewel ik niet (zeker) weet of je ook aandelen overnight short mag gaan. En je moet er natuurlijk wel bovenop kunnen zitten. Lui achterover hangen is er niet echt bij.

    Als Pierino tijd heeft zal ie vast ook nog wel even reageren.
  6. forum rang 4 ONN 2 februari 2017 11:00
    Dan zou de handelaar, om delta neutraal te komen, de aandelen moeten kopen. Maar dan is de uitkomst in principe het spiegelbeeld. Premie long versus premie short dus. Als er helemaal niks zou gebeuren met het aandeel tot aan expiratie verlies je de premie van de call in het eerste voorbeeld en verdien je de premie in het andere geval.

    Wat Pierino laat zien is eigenlijk een synthetische straddle kopen. Een straddle is het kopen van en een call en een put van dezelfde serie en strike.

    De formule is:

    A(andeel) -C(all) +P(ut) = 0 dus,

    +P = -A +C

    In het voorbeeld is de verhouding 1 short aandeel tegenover 2 long calls. Als je naar de vergelijking kijkt is een put long gelijk aan het aandeel short i.c.m. een call long. Wat overblijft is nog een call long. Samen dus een put en een call long, de straddle :)
  7. forum rang 4 efreddy 2 februari 2017 17:12
    De aandelen in dit voorbeeld bewegen veel te fors vergeleken met het voorbeeld van de optiepremies met een impliciete volatiliteit van 10 (wat overigens op zich al laag is voor aandelen)en looptijd 1 jaar.
    Dergelijke impliciete volatiliteit gaat uit van ongeveer 0.625% schommeling per dag en dus eerder 50.3€ de dag erna dan 54€.
    Dus logisch dat wie long gamma , long vega en delta neutraal staat hier behoorlijke winsten kan behalen.
    Het zou een heel ander verhaal zijn wanneer de opties met een impliciete volatiliteit van 96 zouden noteren (dit is dan eerder hoog maar helemaal niet onmogelijk en zelfs realistisch als men de schommelingen in het voorbeeld bekijkt) daar dit bewegingen van ongeveer 6% per dag zou betekenen.





  8. forum rang 4 efreddy 2 februari 2017 17:39
    Een particulier (heeft wel de hogere kosten tegen) die voortdurend delta neutraal wil staan zou in het voorbeeld van Ursone kunnen 48 aandelen kopen per gekochte put 50 (delta van die put is op dat ogenblik -48),de dag erna op 54 moet hij per gekochte put 27 aandelen verkopen (delta put is dan -21).
    Als particulier is het dus niet nodig om short te gaan in aandelen,je koopt gewoon de put 50 i.p.v. de call 50 waarmee je een negatieve delta in de opties hebt i.p.v een positieve die je dan met de aankoop van aandelen neutraal maakt.
    Daarna pas je deze aandelen positie telkens aan naargelang de negatieve delta van de opties wijzigt.

    Maar het voorbeeld is zoals ik al aangaf met een impliciete volatiliteit van 10 en dergelijke bewegingen niet erg realistisch.


12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links