Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Donker wolkje

TA: Donker wolkje

In tegenstelling tot meerdere andere indices wist de AEX in de afgelopen dagen zijn jaartop niet verder te verhogen. De teller staat nog steeds op een top bij 489,90 die in de eerste handelsdagen van dit jaar op de borden werd gezet. Hierdoor is de saaiwaartse smalle handelsfase in de AEX nog steeds intact.

Ik gaf gisteren aan dat we alert moesten zijn op de vorming van toppatronen. In meerdere indices werden deze patronen gevormd. In de AEX werd een tweedaagse dark cloud cover gevormd, die bijna uitmondde in opnieuw een bearish engulfing. Of hiermee de top is gezet, is nu nog niet te zeggen.

Dit komt mede doordat andere indices wel hun jaartoppen wisten te verhogen in de afgelopen dagen. Wel is de kans aanwezig dat het hier gaat om een overshoot, een laatste poging om de markt voor de komende weken hoger te zetten.

Hogere toppen

Veel indices die hun toppen verhoogden bleven wel onder belangrijke weerstanden. In de Stoxx Europe 600 werd gisteren bijvoorbeeld een shooting star op de borden gezet waarmee op een haar na de horizontale weerstand en de stijgende toppenlijn rond de 370 werden getest.

Ook de S&P 500 wist zijn jaartop iets te verhogen maar bleef nog onder de sinds april vorig jaar stijgende toppenlijn. Deze stijgende toppenlijn ligt vandaag bij 2310. Ook in de S&P 500 werd een klein toppatroon gevormd.

Alleen de DAX wist zijn stijgende toppenlijn te breken gisteren. Ook hier werd een klein toppatroon gevormd en de kans is aanwezig dat het hier gaat om een kortstondige overshoot boven deze stijgende toppenlijn. Dit zagen we eerder dit jaar ook in de AEX.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Strak elastiek

Kortom een lastige situatie in het kortetermijnbeeld waarbij er zeker nog geen bevestiging is ontstaan dat het hier gaat om een duurzame en structurele opwaartse doorbraak in de aandelenmarkten. De kans op topvorming blijft reëel waarna de correctieve beweging nog steeds doorgang kan vinden.

Het elastiek is steeds verder opgerekt waarna de terugval procentueel forser kan uitpakken. Ook vanuit de technische indicatoren blijven de risico’s aanwezig:

 • de MACD heeft in de aandelenmarkten nog geen positieve crossing gemaakt
 • de RSI lijkt een lagere top te vormen waarmee opnieuw negatieve divergentie ontstaat die uiteindelijk zorgt voor een minder steile neergaande trend

Nog zijwaarts

In de AEX werd in de afgelopen dagen een top gevormd rond de 489. Hiermee is de zijwaartse consolidatie in stand gebleven. Een opwaartse doorbraak van de 489,90 zou overigens in eerste instantie beperkte opwaartse ruimte vrijmaken.

De stijgende toppenlijn van het sinds februari aanwezige stijgende middellangetermijntrendkanaal ligt namelijk bij 492. Dit is overigens middenin de nog openstaande voormalige neerwaartse gap tussen de 489,90 en 493,85.

Ook hier was de kans op een kortstondige overshoot dus aanwezig, maar bleef de opwaartse doorbraak van de 489,90 uit.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Onverminderd positief

In het langetermijnbeeld ben ik onverminderd positief en verwacht ik een verdere stijging waarbij in de eerste helft van dit jaar al de top van deze sinds 2009 aanwezige bullmarkt kan worden gebroken. Die ligt bij 510. In de tweede helft van 2017 is de kans zelfs aanwezig op een test van de 564-puntengrens.

Dit neemt niet weg dat een opgaande trend wordt gevormd door de correctieve bewegingen en na de krachtige stijging van 45 punten vanaf de decemberbodem bij 445,65, is de tijd rijp voor een terugval en een afkoelingsperiode.

De decemberbodem betekende overigens ook een test van de stijgende bodemlijn sinds februari vorig jaar. Deze opgaande bodemlijn heeft hiermee vier raakpunten. Vanaf deze bodem is de AEX opgelopen naar de bovenkant van het trendkanaal dat zelfs begin dit jaar kortstondig werd gebroken.

Onder 480,40?

In de afgelopen dagen werd met een opwaartse gap de dalende zeerkortetermijntoppenlijn gebroken. Die lijn startte bij 489,90. Hiermee kwam ook een einde aan de dalende driehoek.

Het potentiële hoofd-schouderpatroon is nog steeds aanwezig, maar om de verwachte correctieve beweging op te starten is een beweging onder de 480,40 noodzakelijk. Hier liggen de bodems van de afgelopen weken maar ook de neklijn van het toppatroon.

De eerste steun ligt nu bij de recente opwaartse gap tussen de 483,95 en 485,20. Deze gap is kleiner geworden aangezien de AEX gisteren een klein deel sloot. Een volledige sluiting van deze gap zou na het gisteren gevormde toppatroon een volgende verslechtering zijn in het zeerkortetermijnbeeld.

Het blijft dus rommelen in de smalle handelsbreedte en ook vanuit de buitenlandse indices is er nog geen definitief opwaarts vervolgsignaal gegeven. De kans dat hier sprake was van een overshoot blijft aanwezig. De risico’s op een correctieve vervolgbeweging blijven naar mijn mening dus reëel.

Grafiek tienjarige Nederlandse rente
Grafiek tienjarige Nederlandse rente
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtig koopsignaal tienjaars

Een laatste punt dat ik u mee wil geven net voor het weekend is de ontwikkeling van de tienjarige rente in Nederland. Zoals u weet ben ik richting het einde van de zomermaanden van 2016 positief gedraaid voor dit renteniveau.

De koers brak toen opwaarts door de dalende toppenlijn waarmee een duidelijk en krachtig koopsignaal werd gegeven. In de situatie sinds begin vorig jaar is een klassiek omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien waarbij de neklijn lag in de zone 0,50% tot 0,53%.

Deze neklijn werd in de afgelopen dagen opwaarts gebroken en dat betekent een activering van dit patroon. Het te berekenen koersdoel ligt ruim boven de 1%.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Gerelateerd

Eurostoxx 600

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nederland 10 jaar

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
280 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
MaxR
0
quote:

Kopium schreef op 29 jan 2017 om 22:25:


[...]


jij hebt vast zo'n bosje rode rozen in je woonkamertje staan;)

adios open grenzen, welkom protectionisme, NL first!Het einde van het rode era, een fantastisch feit.
Internationaal
0
quote:

De weg omhoog schreef op 29 jan 2017 om 22:15:


[...]

Heb je een link naar de futures?

Hoi opwaarts gerichte

Hier is een link voor de zondag futures van de DAX, Die zakken inderdaad aardig - meestal zijn de zondag futures vrij stabiel. Denk dat morgen neerwaarts gericht kan zijn.
www.ig.com/de/ig-indizes/sonntag-deut...
Henri-Trader-Zonder-Trades
1
quote:

Kopium schreef op 29 jan 2017 om 22:25:


[...]


jij hebt vast zo'n bosje rode rozen in je woonkamertje staan;)

adios open grenzen, welkom protectionisme, NL first!En dan? Ieder land zijn grenzen dicht. Torenhoge invoerrechten op goederen en diensten. Zouden wij het buitenland niet iets harder nodig hebben dan zij ons? Als ik naar het niveau en de mentaliteit kijk van onze jeugd, ben ik niet heel erg positief. Zijn totaal niet gewend ergens voor te vechten, moeite voor te doen. Denken dat alles vanzelf gaat... zo superieur zijn "we" niet hoor. Als dat al een reden zou zijn zij die het minder hebben maar aan hun lot over te laten. Andere discussie...
Henri-Trader-Zonder-Trades
0
quote:

MaxR schreef op 29 jan 2017 om 22:49:


[...]

Het einde van het rode era, een fantastisch feit.Dat gaat toch allemaal met golven. Zijn we met z'n allen weer ontevreden, stemmen we weer contra, hiephoi nieuwe regering... ach dit leidt toch ook niet tot het walhalla... Maar weer een andere kant op...
snuf13
0
22 punten van de dax eraf??? Ja hoor die gaan enorm zakken zeg.....
Als dat allemaal maar goed gaat komen, ik denk van niet......

We gaan naar een dikke beurskrach.........
Morgen nog even wat longs erbij kopen voor eind van de week!!!!
Formule1-Fan
0
flinke brand. hoe kan dat, toch paniek grieken.
wat voor paniek, 20k is gezien en nu ineens brand het los, nu mag het allemaal wel.

dax naar 10k fruts naar 17k aex naar 400.
Grieken steun extra, haha, dan zal wilders echt gaan winnen en hoop klagers omdat rutte toelaat en merkel
snuf13
0
quote:

Formule1-Fan schreef op 30 jan 2017 om 00:01:


flinke brand. hoe kan dat, toch paniek grieken.Enorme paniek, futs zakken niet normaal meer
rosco-
0
Tja.
0
NL-trader
0
quote:

rosco- schreef op 30 jan 2017 om 00:08:


Er kan de komende 2 maanden een crash ontwikkeling gaan plaatsvinden.


Er kan de komende 2 maanden een verder aantrekken van de beurs gaan plaats vinden.
mrsplm
0
Beste allemaal.

Even onze gdachten.

De wereld verloedert. Dit kan dus niet goed gaan. We wachten op de grote afstort.

We nemen er een kleine whisky op.

Even de week afwachten. We kunnen ook nog even hoger. Maar dat zal niet lang duren.

Geluk allemaal,

HOeba hop!
JohnDoe250
0
quote:

JohnDoe250 schreef op 29 jan 2017 om 21:33:


[...]

Feit is ook dat pakka vrijdag einde dag nog liep te brullen dat hij dik short zat en maandag de wereld zou eindigen terwijl hij nu zingt dat het niet mee rop kan en we als een dolle gaan stijgen... Pakka blijft ook de enige hier die geen posities kan laten zien of een print screen kan knippen of plakken... Ergo - pakka is ruis, evenals een hoop andere informatie. Ala pakka daadwerkelijk voor een zakenbank werkt, begrijpt niemand waarom pakka binck als broker gebruikt. Tenzij pakka bij binck zit, maar die noemt hij kutbroker. Als pakka beheert voor klanten is hij zeker aangemerkt als insider en wil de compliance afdeling graag weten wat hij doet, ergo hij moet vooraf transacties melden voor zover hij ze überhaupt mag doen. Tevens wil compliance inzicht hebben op de portefeuille en wordt de rekening daarom bij de eigen bank aangehouden... Tenzij pakka uiteraard zonder medeweten van de baas op eigen rekening een beetje meesnabbelt en prive wat posities inneemt in lijn met die van zijn klanten (of juist niet). klinkt allemaal nogal tegenstrijdig, haha.

En morgen? VW zal in Duitsland wel een tik krijgen, dus dax even dip, aex idem. Dus ik denk down bij open, gevolgd door een dipje in de eerste helft van de dag, waarna we in de middag de VS achterna gaan. Dat laatste is een loterij, het hangt af van wat Trump voor stoms doet en hoe men reageert op het steeds duidelijkere signaal dat de man het land tegen de muur laat gaan. Zijn laatste stunt met 90 dagen ban op mensen uit 7 landen is toch wel door een hoop mensen over de wereld gezien, onwettig verklaard door verschillende amerikaanse rechters en toch houdt homeland security mensen nog tegen. Adios vrije wereld, welkom populistische dictator...
JohnDoe250
0
Hmm, die VS blijft veracht goed liggen... Een klein elfje fluisterde zojuist in mijn oor dat ze de DJI in elk geval graag boven de 20K willen houden en dat de tovenaar iets uit zijn hoge hoed gaat trekken om dat voor elkaar te boxen. Wie niet waagt wie niet wint, naast al mijn puts en short posities maar een paar dagcalls aex er in gemikt op 1.6...
280 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Bas Heijink

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Anal...

Meer over Bas Heijink

Recente columns van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 582,08 +1,84%
 2. DAX 12.289,40 +0,50%
 3. Nederland 10 jaar -0,2370 -15,05%
 4. NY-S&P 500 0,00 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links