Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rendement of Bonus

Verschil tussen rendement- en bonuscertificaat

Commerzbank wordt steeds actiever in de Nederlandse markt van gestructureerde beleggingsproducten. De Duitse bank is al lang aanwezig met zijn verschillende soorten turbo’s. Enkele jaren geleden introduceerde de bank een daarvan afgeleid product: de Factor.

Later werd het Win Win Certificaat in de markt gezet. Vorig jaar besprak ik de nieuw geïntroduceerde Bonus Certificaten en nog maar twee weken geleden besteedde ik aandacht aan de Week Notes.

Nu komt de bank met het nieuwe Rendement Certificaat. Nou ja, nieuw. De actieve belegger weet dat BNP Paribas inmiddels al enkele jaren rendementcertificaten in de markt zet. “Behaal een vooraf gekend rendement met een stabiel blijvende, stijgende of licht dalende onderliggende waarde.”

Karakteristieken

Zo trekt de bank de aandacht voor het product. De oneliner geeft aan onder welke omstandigheden het certificaat de belegger rendement geeft. Alleen bij een sterk dalende onderliggende waarde is er (flink) verlies, maar onder alle overige omstandigheden is er mooie winst mogelijk.

Laat ik de certificaten nader bekijken. Commerzbank heeft tot nu toe vier rendementcertificaten uitgegeven, allemaal met de Eurostoxx 50 als onderliggende waarde.

Als de index tot en met het einde van de looptijd van de certificaten niet onder een vooraf vastgesteld niveau daalt, lost het certificaat tegen een vooraf vastgestelde koers af.

Grens op 2400

Ik geef een voorbeeld met het Rendement Certificaat met ISIN-code NL0012145924. Dit certificaat loopt tot en met december 2018 en lost af op een koers van 39,25 euro, als aan één belangrijke voorwaarde is voldaan.

De Eurostoxx 50 mag op geen enkel moment gedurende de looptijd de grens van 2400 punten neerwaarts doorbreken. Als dat wel gebeurt, vervalt de vaste aflossing op 39,25 euro. In plaats daarvan lost het certificaat dan af op de indexstand in december 2018, gedeeld door 100.

Op dit moment noteert de index 3300 punten. De actuele koers van het rendementcertificaat is 33,58 euro. Dat betekent dat de index 900 punten mag dalen, ofwel ruim 27%, om de aflossing op 39,25 euro bereiken.

Als aan die voorwaarde is voldaan, heeft de belegger een rendement behaald van 16,8% in minder dan twee jaar tijd (8,6% jaarbasis). Dat is geen slecht resultaat.

Premie

Maar als de index op enig moment op of onder 2400 punten noteert, en in december 2018 op bijvoorbeeld op een stand van 2500 eindigt, is de aflossing op 25 euro. De belegger heeft dan een verlies van 25,6% ten opzichte van de aankoopkoers van 33,58 euro.

Dat verlies is groter dan de daling van de index, die uitkomt op 24,2%. Dat komt omdat in de actuele koers van 33,58 euro een premie zit. Zonder premie zou het certificaat 33,00 euro noteren, precies gelijk aan 1% van de stand van de Eurostoxx 50.

Bij het berekenen of met het rendementcertificaat een outperformance ten opzichte van de index kan worden behaald, dient het dividend van de index te worden betrokken. Dat dividend ontvangen de beleggers in het certificaat niet en zal in twee jaar tijd zo’n 7% bedragen.

Directe belegging

Grofweg is er een outperformance als de index nooit op of onder de 2400 punten komt, en eind 2018 tussen de 2400 punten (daling 27,3%) en 3625 (+9,8%) noteert.

Het rendementcertificaat is een mooi product voor beleggers die, zonder dat een koersstijging benodigd is, vooruitzicht op een mooi rendement willen hebben. Maar voor een aantal beleggers zal het maximum in rendement een (onoverkomelijk) nadeel zijn.

Als de Eurostoxx 50 het op zijn heupen krijgt en volgend jaar december op 4500 punten zou staan, blijft de maximale aflossing op 39,25 euro en daarmee het 16,8% rendement. De index is dan met ruim 36% gestegen en directe indexbeleggers hebben ook nog eens 7% dividend ontvangen.

Beter in de bonus

Beleggers die ook van een verder stijgende index willen profiteren, kunnen terecht bij de eerder door Commerzbank uitgegeven bonuscertificaten. Het enige, maar niet onbelangrijke, verschil met de rendementcertificaten is dat er aan het bonuscertificaat geen maximum aflossing verbonden is.

Neem het Bonus Certificaat met ISIN-code DE000CZ32CV3 en afloopdatum juni 2018. De bonusaflossing is op 36 euro, als gedurende de looptijd de onderliggende Eurostoxx 50 op geen enkel moment op of onder 2350 punten noteert. De actuele koers van dit certificaat is 33,70 euro.

Als de index tot eind juni 2018 niet onder de genoemde grens zakt, is aflossing op 36 euro en heeft de belegger een rendement van 6,8% in bijna anderhalf jaar, ofwel 4,9% op jaarbasis. Dat jaarrendement is veel minder dan het resultaat van het rendementcertificaat.

Dat komt, naast de iets lagere ondergrens van 2350 punten, omdat het bonuscertificaat wél profiteert van een verdere koersstijging van de Eurostoxx 50. Als de index in juni 2018 op 4500 punten zou staan, is de aflossing van het bonuscertificaat op 45 euro en scoort de belegger een rendement van bijna 34%.

Nauwe spread

Het is een prima initiatief van Commerzbank om, net als BNP Paribas, de rendementcertificaten uit te geven. Helemaal goed is dat de bank de verhandelbaarheid goed mogelijk maakt door een relatief nauwe spread te hanteren.

Op koersen rond de 33 euro is het verschil tussen bied- en laatprijs 6 cent, nog geen 0,2%. Dat is veel beter dan in de 1% die in het verleden gold voor gestructureerde producten, en ook beter dan de 0,5% die BNP hanteert.

Jammer dat Commerzbank voor de bonuscertificaten nog wel een spread van 0,5% hanteert. Hopelijk leidt de concurrentie tussen beide partijen, met misschien nog wel een verdere groei in het aantal aanbieders, tot nog scherper geprijsde producten en nog mooiere spreads.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links