Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA-gastcolumn: Voorzichtig positief

Voorzichtig positief op AEX

Afgelopen december heb ik u uitgedaagd om een onderbouwde analyse te schrijven voor het jaar 2017 op basis van technische analyse. Deze analyse zou dan in januari worden gepubliceerd in plaats van mijn dagelijkse column.

Vandaag de inzending van ETFking.

TA-gastauteur ETFking

ETFking was overigens de enige inzender van een TA voor 2017. Ik vind het erg jammer dat er niet meer meelezers en natuurlijk vaste reageerders hun TA hebben ingezonden.

Dit was een uitgelezen kans om uw technieken en visie onder het lezende publiek kenbaar te maken. Eind van het jaar krijgt u een nieuwe kans ?. Nu de visie van ETFking op basis van zijn lange visie.

Met vriendelijke groet,
Bas Heijink

 

Seinen op groen

Voor 2017 staan de seinen voor de AEX op groen. Als langetermijn(trend)belegger kijk ik daarbij vooral naar de technische signalen op basis van een langere tijdshorizon. Natuurlijk kunnen er van dag tot dag andere bewegingen zijn, maar die probeer ik te negeren.

Onderstaand is de AEX-maandgrafiek sinds 2001. Iedere candlestick geeft dus de koersbeweging van een maand weer. Onderin de grafiek staat de MACD, ook op maandbasis. Die geeft het verschil tussen in dit geval het 12-maands en het 26-maands exponentieel voortschrijdend gemiddelde aan.

U ziet dus of het 12-maands gemiddelde boven of onder het 26-maands ligt. Daarnaast maakt de MACD gebruik van een signaallijn met het 9-maands voortschrijdend gemiddelde van de aldus berekende MACD.

Maandgrafiek AEX en MACD-indicator
Langetermijngrafiek AEX Index met MACD-indicator
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Positieve crossing

Een positieve crossing van de MACD door de signaallijn is een koopsignaal en een negatieve crossing is een verkoopsignaal. De signalen zijn in de grafiek weergegeven. U ziet dat het aantal signalen beperkt is (vier verkoopsignalen en vier koopsignalen in vijftien jaar).

U ziet ook dat de MACD een lagging indicator is. U verkoopt nooit helemaal op de top en koopt niet helemaal op de bodem. Overall is de performance over deze periode natuurlijk heel behoorlijk (achteraf is alles makkelijk).

U ziet ook dat in de meer zijwaartse periode van de afgelopen anderhalf jaar deze methode het moeilijk heeft om geld te verdienen. Omdat er sinds november sprake is van een positieve crossing is het signaal voor de AEX nu positief geworden.

Return to the mean

Hierbij moet u twee dingen bedenken:

  • In de eerste plaats is er nog geen sprake van een duidelijke crossing, dus het zou fijn zijn om enige bevestiging te hebben om vol long te gaan (de S&P 500 laat bijvoorbeeld al een veel duidelijker crossing zien en ook al sinds september).

  • In de tweede plaats moet u bedenken dat de MACD nog steeds redelijk hoog staat en dat er op een gegeven moment wel een return to the mean zal komen. Dat betekent dat positieve crossings met een MACD beneden 0 veel meer opwaarts potentieel hebben dan een crossing zoals nu waarbij de MACD al boven 0 noteert.

Wees wel voorzichtig

Dit neemt niet weg dat een stijging van 20 tot 30% (in ongeveer twee jaar) voor de AEX zeker tot de mogelijkheden behoort. Als er weer een negatieve crossing plaatsvindt dan wordt het wel oppassen. In maart 2015 stonden de signalen behoorlijk op rood, maar uiteindelijk is dat allemaal nog al meegevallen.

In 2001 en 2007 werd het natuurlijk wel een bloedbad, maar als u toen op het signaal verkocht had zou u er behoorlijk ongeschonden uitgekomen zijn. Voor het komende jaar ben ik behoorlijk positief zolang de MACD niet naar beneden door de signaallijn gaat.

De positieve crossing geeft, zoals gezegd, op dit moment nog geen overtuigend signaal. Als ik de RSI op maandbasis bekijk dan is voorzichtigheid inderdaad geboden De RSI brak in augustus 2015 door een langetermijnsteunlijn. Dat is een negatief signaal. Dat niveau gaat dan vaak ook als weerstand fungeren.

Maandgrafiek AEX en RSI-indicator
Langetermijngrafiek AEX Index met RSI-indicator
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Wachten op bevestiging

In december brak de RSI door dit niveau. Als dit zo blijft dan is dat een positief signaal, maar er is ook een behoorlijk grote kans dat de RSI direct weer neerwaarts door dit niveau breekt (uniform activity rejection). In dat geval blijkt ook de opwaartse crossing in de MACD een vals signaal te zijn.

In dit scenario hebben we juist een heel negatief beeld en ligt de weg naar beneden open. Overall is de conclusie dat 2017 er voorzichtig positief uitziet, maar dat bevestiging in de eerste paar maanden nodig is om op de trend te springen.

Voor het contrast bekijk ik ook nog even een veel sterkere grafiek van de Russell 2000 (Amerikaanse small- en midcapindex)

Maandgrafiek Russell 2000
Langetermijngrafiek AEX Index met RSI-indicator
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Russell: behoorlijk positief

De MACD is hier veel duidelijker door de signaallijn gebroken. Dit gebeurde bovendien al in juli, dus ruim voor de verkiezing van Trump. Ook hier brak de RSI in juli 2014 negatief door een steunlijn heen. Inmiddels lijkt de RSI de weerstand die hierdoor ontstond weer opwaarts gebroken te hebben.

Het blijft natuurlijk even afwachten, maar het ziet er overtuigender uit dan bij de AEX. Bovendien was er een dalende toppenlijn in de RSI, die in juni opwaarts werd gebroken. Al met al een behoorlijk positief plaatje, zeker als de RSI de komende tijd boven de 61 weet te blijven.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gastauteur IEX

Als Gastauteur figureren beleggers die volgens de redactie van IEX bijdragen leveren die het waard zijn een groter publiek te bereiken. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Meer over Gastauteur IEX

Recente artikelen van Gastauteur IEX

  1. jan '17 TA-gastcolumn: Voorzichtig positief 394
  2. okt '16 "ETF's zijn juist een positieve ontwikkeling" 17
  3. jan '16 TA ehrd: Richting 500 476

Gerelateerd

Reacties

394 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
394 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links