Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Let's talk about Fed, baby

Let's talk about Fed, baby

 

Bingo, de jacht op de Fed balans is nu echt geopend.

 

 

Twee weekjes geleden stak ik zelf al voorzichtig een teen in het water. Eingelijk ben ik nog steeds verbaasd. Ik had enorm veel lezers en reacties verwacht (niet dus), omdat die centrale bankbalansen een hotter than hot topic zijn, sinds de Fed daar in 2009 mee begon. Citaatje van mezelf, dit was de trigger:

Het staat er echt. Voor het eerst sinds eind 2008, toen de kredietcrisis tot een kookpunt kwam, is er een Amerikaanse centrale bankier die voorstelt de tot 4,4 biloen dollar uitgegroeide Fed-balans in te krimpen. Uit FT:

Eric Rosengren, the president of the Federal Reserve Bank of Boston, said that if the Fed is in a position to lift rates with “more alacrity” than the one-a-year pace of rate rises seen in the past two years, then officials should be willing to debate reductions in the size of its huge asset portfolio.

Nu dus een uitgebreid verhaal op Bloomberg met veel citaten van mensen-die-er-verstand-van-hebben. De markt gaat er echter niet vanuit dat er voor 2018 aan die balans wordt gemorreld. Lees: tot die tijd worden aflopende obligaties doorgerold, waardoor de balans op peil blijft: zo'n 4,5 biljoen dollar. 

Stel nou eens dat...

Rode draad in het verhaal is - kort door de bocht - daar waar de Fed de balans opblies om de economie te stimuleren, ze die in de toekomt misschien kan gebruiken om een oververhitte economie af te remmen. Daarvoor hoeft ze alleen maar obligaties op de markt te brengen, zodat de rentes stijgen.

Nu bestaat die Fed balans voor grofweg de helft uit staatobligaties en de andere helft uit giftige hypotheekproducten. Helaas wordt daar niet over gerept in het stuk. Is daar interesse in vanuit de markt? Moet haast wel. ING en onze staat verkochten bijvoorbeeld al jaren terug met winst hun Alt A's.  

Niettemin opent dit stuk wel een nieuw gezichtpunt voor mij. Stel dat over een paar jaar de Fed, of misschien wel de ECB, hun bankbalansen inzetten om een oververhite economie af te remmen. Dat beleggers dan wellicht pech hebben is hun probleem. Dat is geen mandaat voor welke centrale bank dan ook.

Stel dat het werkt... Inderdaad, dan heeft de kredietcrisis opgeleverd dat de centrale banken er een tool hebben: hun balans, die ze naar believen laten krimpen en uitdijen. Niemand is ook te oud om te leren. Het duurde ook 331 jaar na het verhandelen van het eerste aandeel ooit, dat er échte beursregels kwamen.

Frontrunning, insider trading, geruchten en leugens verspreiden, onbeperkt met geleeend geld beleggen en meer: alles mocht, totdat de SEC in 1933 werd opgericht (nadat de Dow Jones van 1929 tot 1932 89% was gedaald). Centrale banken doen nog maar ruim een eeuw mee, dus er is nog veel te leren.

Misschien dat die centrale bankbalansen, waar iedereen zich altijd zoveel zorgen om zegt te maken, maar vaak zonder precies te duiden waarom, ooit nog wel eens een blessing in diguise zijn. Always expect the unexpected, juist omdat niemand er ooit enthousiast over was, moet dat haast wel :-)   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Fed

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Federal Reserve

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
pafex
0
wijzeman
0
ik zie weinig reacties op dit stuk en op de IEX algemeen. ACH zolang de koersen stijgen (USA) en het dividend blijft rollen, dan zal het wel.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Fed, Federal Reserve

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 17:10 Liveblog: Brexit (!), Fugro, SOX... 6
  2. 08:05 BeursVandaag: Cijfers!
  3. aug '11 Twitter de AEX omhoog!

Gesponsorde links