Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grand- of TunnelVision?

Grand- of TunnelVision?

Na wat nieuwigheid of boom & bust lopen AEX en GrandVison aardig in de pas. Op 6 februari is GrandVison twee jaar beursgenoteerd, al te veel conclusies zou ik - maar ik ben dan ook een lange termijnbelegger - niet aan die grafiek ophangen. Mét dividend wint de AEX (3,5%) dit spelletje echter van Grandvisiosn (1,4%). 

 

 

De koers ziet vandaag dubbel van de pret op een prima en onverwachte goed update van het concern:

 

 

Blije analisten

Joost van Beek van Theodoor Gilissen spreekt van duidelijk herstel, maar relativeert die wel ook beetje, aldus ABM FN-Dow Jones:

De vergelijkbare omzetgroei van 3,8 procent lag duidelijk hoger dan de 2,2 tot 2,4 procent bandbreedte die de marktvorser vooraf had ingeschat. "Maar het blijft retail en dus na twee tegenvallende kwartalen, mede als gevolg van de goede weersomstandigheden, moest er wel een keer een inhaalslag komen", zo relativeerde de analist de cijfers.

Van ANP pik ik nog KBC Securities en ING: 

KBC benadrukt dat het GrandVision is gelukt de algehele verwachtingen te overtreffen. De bank benadrukte daarbij de uitdagende marktomstandigheden waar GrandVision in de eerste drie kwartalen van 2016 mee kampte. Ook spreekt de vergelijkingsbasis met het vierde kwartaal van 2015, toen een plus van 2,3% in vergelijkbare omzet werd geboekt, in het voordeel voor GrandVision.

Analisten van ING spreken van groei die terugkeert naar een ,,normaal" niveau, hetgeen ook zal worden vertaald in de koers van het aandeel. De marktvorsers verwijzen, net als de KBC-collega's, onder meer naar het zwakke derde kwartaal waar de vergelijkbare omzet van GrandVision maar met 0,4% steeg. Voor het eerste kwartaal van dit jaar pakt de vergelijkingsbasis met een jaar eerder voor het optiekbedrijf volgens ING gunstig uit.

Duur

Kortom, best aardig allemaal. Waar ik zelf mee zit is de waardering van GrandVision. Het aandeel is naar mijn bescheiden smaak gewoon heel erg duur voor een retailer en doet amper dividend. Kijk maar naar de cijfertjes van Reuters:

 

 

Ja maar, het concern heeft unieke en lucratieve business, luidt sinds de beursgang het devies. Klopt, maar intussen zitten hier wat barstjes in. Het concern is misschien niet zo immuun voor spotgoedkope en slimme internetaanbieders als het eerst lekke en met de voorgenomen fusie tussen Essilor en Luxottica krijgt het bedrijf er misschien een concurrent bij.

Afwachten wat die precies gaan doen. Vergeleken met die twee is GrandVision trouwens een koopje... Eerst Essilor en daarna Luxottica:

 

 

 

Kwaliteit heeft prijs

U merkt het al aan mijn toontje, GrandVision mag een mooi defensief aandeel zijn, maar zelf vind ik het wat hooggewaardeerd voor de risico's die er toch wel zijn. Ik geef grif toe dat in mijn achterhoofd speelt dat niemand minder dan HAL de onderneming naar de beurs heeft gebracht en dat doet niet aan cadeautjes.

Misschien hadden de Rotterdamsche Reekenmeesters, zoals ik ze altijd noem, zelf ook bedacht dat de grote groei er wel uit was en dat het een mooie tijd was om te cashen. En dat wat duur is nog veel duurder kan worden, zelfs peperduur kan worden en  ook nog kan bubbelen heb ik twintig jaar geleden geleerd.

GrandVision is zeker (defensieve) kwaliteit, maar tot welke prijs wilt u gaan? Vandaag 4,5% hoger in ieder geval.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 januari 2017 22:06

    Arend Jan ik zou maar eens gaan berekenen wat je had kunnen verdienen door van HAL na beursplaatsing direct VOPAK of UNIVAR te kopen?

    Ga eerst dat maar eens berekenen en doe dan openbare boetedoening voor deze bewering. "Ik geef grif toe dat in mijn achterhoofd speelt dat niemand minder dan HAL de onderneming naar de beurs heeft gebracht en dat doet niet aan cadeautjes".

    Hiermee stel ik niet dat HAl een liefdadigheidsinstelling is. Sommige HAL-grootaandeelhouders doen daar dan wel aan maar dat is uit opbrengsten uit zakelijk gerunde deelnemingen en zo hoort het.

    Groet, Jonas
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links