Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

RampGen

Op zoek naar achterblijvers scheren mijn ogen steeds vaker begerig langs de sectoren farmacie en biotech. Door de hoge winstmarges waren deze aandelen altijd zeer hoog gewaardeerd, maar dat is de laatste jaren veranderd door de opkomst van generieke medicijnen.

Sindsdien hebben we te maken met underperformance ten opzichte van de rest van de markt en lagere waarderingen. Ook bij Amgen (AMGN, geen positie) is dit het geval. Op 53 dollar noteert het aandeel alweer 23% lager in 2007.

Het laatste (slechte) nieuws is dat in Amerika patiënten minder vergoeding krijgen voor Amgen’s medicijnen Aranesp en Procrit (tegen kanker). Daarmee staat een omzet ter waarde van een significant percentage van ruim 4 miljard dollar op het spel.

Op een totaal van 16 miljard is dat geen sinecure. De groei is er daarmee even uit, hoewel andere producten goed draaien.

25% tot 30% lager gewaardeerd
Fundamenteel noteert het aandeel Amgen nu slechts 13 keer de in 2007 verwachte winst van 4,10 dollar per aandeel, zijnde de middenprik van de ‘guidance’ van het bedrijf. Daarmee is het bedrijf 53 miljard dollar waard en is het ten opzichte van zijn sectorgenoten (met een gemiddelde K/W van 18) 25% tot 30% lager gewaardeerd.

Dat t erwijl het productenpalet breder is en het risicoprofiel dus lager zou moeten zijn. Met een cashpositie van tegen de 7 miljard en een boekwaarde van 17,50 dollar per aandeel is er ruimte om een dividend te gaan uitkeren en/of aandelen in te kopen. Het risico is natuurlijk dat het bedrijf duur geld besteedt aan een overname.

Technisch is het aandeel een rampenplan. De onderste Bollinger Band is doorbroken en de weg lijkt vrij naar nieuwe dieptepunten. De RSI schiet ook weer in het rood en een koers van 50 dollar is binnen bereik. Ook vandaag staat het aandeel weer bijna 4% lager. Dat suggereert dat het eind van de neerwaartse beweging nog niet is aangebroken.

Beweging omlaag niet voorbij
Als ik naar de grafiek van de impliciete volatiliteit van het aandeel kijk valt op dat deze rond 26% staat. Dat is relatief laag ten opzichte van de historische volatiliteit die nu rond 36% ligt. De conclusie zou getrokken kunnen worden dat de beweging naar beneden nog niet voorbij is.

De impliciete volatiliteit zou daarvoor toch eerst nog wat op moeten lopen om paniek te signaleren van mensen die het aandeel tegen elke prijs willen dumpen. Mocht de koers in de komende dagen nog verder afkomen richting 50 dollar dan ben ik zeker geïnteresseerd in een long positie.

Met een short put en een callspread zou op een herstel later dit jaar gespeculeerd kunnen worden. Op grond van de lage waardering en een goed gevulde pijplijn zou het sentiment rond dit aandeel dan wel weer eens kunnen omslaan.


Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van ‘no cure, no pay’ wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om de auteur een bericht te sturen.

Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

biotechnologie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Amgen

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: biotechnologie

Column door: Jasper Oeberius Kapteijn

Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar hee...

Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

Recente columns van Jasper Oeberius Kapteijn

  1. nov '07 Retourtje telco 5
  2. nov '07 Top of the Flops 2008 13
  3. nov '07 Lichtpuntje Legg Mason 2

Gerelateerde instrumenten

  1. Amgen 226,430 22 mei
    +1,650
    +0,73%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare