Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Daar gaat ie!

Vooruitblik: Daar gaat ie!

 

Doet u nog een middagdutje, zodat u uitgerust bent voor komende week. Van morgen Martin Luther King Day (vrije dag) in de VS tot vrijdag Donald Trump Day (hij wordt ingezworen als president) gaan we het beleven? Het KW4-cijferseizoen komt op gang, Fed en ECB roeren zich en China beebeepeet.

En dat is best spannend met al die indices net onder hun recente toppen (Wall Street zelfs op all time highs), renterillingen (spreads), valutaperikelen (dollar) en nerveuze commodities (olie en goud). Waar begin ik? Trump, want daar gaat het de hele week toch over. Zucht, het gaat maar door en hij gaat maar door :-)

Belangrijker voor de markten is zijn eerste State of the Union, zeg maar Troonrede en Miljoenennota, waarin hij zijn beleid uit de doeken doet. Die staat pas gepland op 21 februari, maar ongetwijfeld lekt voor die datum een en ander. Wellicht hier:

 

 

Presidenten en de beurs

Er zijn prachtige staatjes, grafieken en tabellen over de beurzen onder alle presidenten en hun koersprestaties. Vermaak u er mee, want meer is het niet. Ik sluit mij graag aan bij eminence grise Warren Buffett, die, hoewel hij Democraat is, vorig jaar nog zei dat het hem niks uitmaakt wie er president is.

Waar het per saldo op de lange termijn om gaat op de beurzen, is dat het bedrijfsleven door de jaren heen innoveert en omzet en winst vergroot. En dat is eigenlijk al sinds 1789 zo.

 

 

Eigenlijk springt alleen de Republikein Herbert Hoover er uit. Van 1929-1933 dus, het breekpunt in de economische en ook beursgeschiedenis. Voorkennis, frontrunning, onbeperkt met geleend geld beleggen, vriendjespoltiek et cetera: alles kon en mocht tot de grote krach. Sindsdien zijn er regels en straffen.

Hoe dan ook, we zien wel wat het wordt onder president Trump. Het wordt wel moeilijk om zijn voorganger te overtreffen. Dan bedoel ik niet zozeer die koersstijging tijdens zijn achtjarige ambtstermijn, als wel die call die hij op 5 maart 2009 gaf. Donderdag gaf ik u deze voorbeurs nog mee. 

Maybe it's time to buy some stock for the long term, sprak hij ongeveer die dag. Dat was vier dagen voor de bodem. Dat is dat kleine, witte rondje linksonder.

 

 

ASML en Ahold

Over naar wat er verder deze week is te doen. Ik start met onze eigen polder. Woensdag voorbeurs is ASML ons eerste hoofdfonds met zijn KW4-rapportage. Een vooruitblik op de cijfers zie ik nog niet en daarom neus ik maar in Datastream. U ziet koers, winst, dividend en huidige koerswinstverhouding van ASML.

Ja, die koersstijging is niet eens zo raar geweest, maar dat het een cyclisch fonds is, ziet u ook. Die 2009 black-out, het kan verkeren. Weet u nog? Toen zat het halve personeelsbestand in een tijdelijke baanbehoudregeling. Zoals ik het lees, mag de winst of de verwachting daarvan aantrekken, want ASML is duur.

We gaan horen hoe zit met het orderboek, uitrol en voortgang van de EUV-technologie. Uiteraard is het duimen voor een mooie outlook. 

 

 

Ahold komt donderdag alleen met haar omzet over 2016, maar toch. Ik heb dezelfde grafiek gemaakt. Een defensief aandeel pur sang en daarom is deze grafiek (gelukkig) veel regelmatiger. Ondanks het dipje blijft Ahold duur en is daardoor wellicht net als andere defensials kwetsbaar voor rentestijgingen.

Hoeft geen daling te zijn, maar misschien underperformance. Aan de andere kant, oplopende rentes duiden ook weer op betere economie. In ieder geval had Ahold in 2016 de dollar mee en hopelijk spreekt ze een mooie verwachting uit voor 2017. Wie weet, gezien aantrekkende lonen en consumentenvertrouwen.

 

 

Geef ik de hele AEX sinds 1983 ook nog mee. Helaas kan ik geen fictieve winst per aandeel AEX uit Datastream trekken, net als de verwachte winst en koerswinstverhouding. Zoals ook bij Ahold en ASML moet ik mij met de huidige behelpen. Oh ja, als lange termijn waardebelegger kunt u eigenlijk altijd de AEX wel kopen.

Daarbij doel ik dan op het dividendrendement, dat zelfs in jubeljaar 2000 nog iets van 2% was. Niettemin is de AEX nu peperduur, dus brand een kaarsje voor mooie outlooks en vooral een meevallend winstcijfer van grootmacht en indexzwaargewicht (15%) Royal Dutch Shell.

 

 

Agenda

ASML en Ahold zijn voor ons Damrakkertjes de cijfers van deze week, maar er is zoals gezegd meer te doen. De hele agenda vindt u onderaan dit stuk, hier zijn de belangrijkste items. Als Klapperrr van de Week kies ik BBP China, hoewel het een gekunsteld cijfer is. Ik gok +6,8%, waar +6,7% wordt verwacht.

Ik kies dit cijfer, omdat het ECB-rentebesluit waarschijnlijk geen nieuws en nieuwe inzichten oplevert met het verlengen van het opkoopprogramma vorige maand. Ik ben wel benieuwd wat president Mario Draghi over de oplopende inflatie vertelt. Dit is het mandaat van de bank en waar dat programma om draait.

In de VS speecht Fed-voorzitter Janet Yellen twee keer, maar dat stelt denk ik niks voor. Er spreken meerdere Fed-presidenten en vorige week waren er twee die al op het afbouwen van de enorme balans hintten. Volgen er meer? Yellen gaat dat nog niet doen, haar onderknuppels mogen zoiets eerst in de week leggen.

Er is een optie-expiratie, er zijn drie leading indicators en Amerikaanse inflatie. Er komt ook een mooi rijtje bedrijven door met KW4's, maar nog geen market movers. Daarvoor is het nog even wachten op Alphabet (Google), Microsoft, Facebook, Amazon en Apple. In vogelvlucht:

  • KW4-cijfers Ahold (omzet), ASML, Beter Bed (omzet) en SnowWorld
  • KW4-cijfers buitenland American Express, Citigroup, General Electric, Goldman Sachs, IBM, UnitedHealth, Morgan Stanley, Netflix, Carrefour (omzet), Rio Tinto (omzet) en Zalando
  • BBP China KW4
  • ECB rentebesluit en persconferentie president Mario Draghi
  • Amerikaanse inflatie (consumentenprijzen)
  • Voorlopende indicatoren Duitse ZEW index en New York en Philadelphia Fed Index
  • Twee speeches Fed-voorzitter Janet Yellen
  • Fed Beige Book
  • Diverse Amerikaanse huizencijfers
  • Optie-expiratie
  • Inauguratie president-elect Donald Trump

Kiek op de Grafiek

Tot slot nog mijn rondje langs de velden. De AEX lijkt net als de andere indices het KW4-cijferseizoen af te wachten na die korte, felle rally begin december. Eerst graag mooie cijfers en zinderende outlooks, kijkt onze lieveling ons hoopvol aan in de grafiek. Of praat ik mij nu zelf en mijn verhaal naar de mond?

Om heel eerlijk te zijn duim ik natuurlijk voor mooie cijfers, hoopvolle verwachtingen gecombineerd met een lekkere, vette dip van 10% na al die versche toppen. Voor mijn part 20%, want ik moet nog cash parkeren. Helaas doet de beurs zelden aan verzoekjes.  

 

 

Over versche toppen gesproken, de AEX herbeleggingsindex staat om en nabij haar all time high. Dat heeft alles met dat pachtige dividend te maken, waar ik het hierboven bij ASML, Ahold en AEX over heb.

 

 

De AEX VIX Index (volatiliteit) is in diepe winterslaap. Als een ware ijsbeer kan ze daar evenwel bij marktrumoer zo weer uit wakker schrikken en dan hongerig en vervaarlijk om zich heen kijken.

 

 

De Eurostoxx 50 staat ook naar groeiend gras te staren na die vooral door financials gedragen rally ruim een maand geleden:

 

 

De S&P 500 staat om en nabij haar all time high. Een kniesoor of techneut merkt op dat het momentum wel wat afneemt...?

 

 

Al een maandje zijwaarts: de Dow Jones staat als Fred Flinstone bij zijn Wilma op de deur te bonken, maar de bitch doet niet open :-) Die 20K dus.

 

 

Leading of lagging? De Nasdaqjes zetten wel nieuwe toppen neer, maar bleven in de decemberrally achter.

 

 

Dan die zo belangrijke rentes. Onze Nederlandse tienjaars is de richting even kwijt. Zijwaarts in een ADHD-bandbreedte houd ik het even op:

 

 

Hé, dit is tegenspraak met grote broer Duitse tienjaars, de EU-benchmark. Want die geeft wel weer teken van leven. Leuk patroontje trouwens, kan een hoofd-puntschouder-worden :-)

 

 

Om een oogje in het zeil te houden bij de spreads tussen EU Noord en EU Zuid, neem ik ook de Italiaanse tienjaars. Het verschil is eerder kleiner dan groter geworden.

 

 

In de VS is de rente ook afgekomen, ondanks dat wordt verwacht dat Trump een big spender wordt. Niettemin ziet 2,4% er heel wat normaler uit dan die ultralage EU-rentes.

 

 

Als iedereen op pariteit zit te wachten, doe ik dat lekker niet, denkt EUR/USD? Trendje is nog wel neergaand en het kan leuk worden nu met cijferseizoen, State of the Union en misschien wel Fed en ECB. Valutahandelaren letten ook op zwakke Britse pond, Mexiaanse pesos en Turkse lira.

 

 

Het wordt al rustiger aan het oliefront op een enkel wild dagje na. De trend is nog steeds opgaand, maar het spul lijkt ook inspratie te zoeken.

 

 

Goud had een opvlieger deze week, ofwel draaide zoals het dit spul betaamt tegen de dollar in. Of moet ik zeggen met Trump mee? 

 

 

Prettige zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs. Hier de hele agenda nog: 

16 jan
00:00 Beurs VS dicht ivm Martin Luther King Day
10:00 Italië inflatie CPI dec
11:00 EU handelsbalans nov 22,0B
22:00 Rio Tinto KW4-cijfers

17 jan
08:00 Beiersdorf KW4-cijfers
08:00 Alstom KW4-cijfers
08:00 Renault KW4-cijfers
08:00 Zalando KW4-cijfers
10:30 VK inflatie CPI dec 1,4%
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment jan 18,8
14:00 UnitedHealth KW4-cijfers
14:00 Morgan Stanley KW4-cijfers
14:30 VS New York Empire State Manufacturing Index jan8,2

18 jan
08:00 ASML KW4-cijfers
08:00 Duitsland inflatie CPI dec 0,7% MoM
08:00 Burberry KW4-cijfers
08:00 SnowWorld KW4-cijfers
11:00 EU inflatie CPI dec 0,5% MoM
14:00 Goldman Sachs KW4-cijfers
14:00 Citigroup KW4-cijfers
14:30 VS inflatie CPI dec 0,2% MoM
15:15 VS industriële productie dec 0,6% MoM
16:00 VS NAHB huizenmarktindex jan 69
20:00 VS Fed Beige Book
21:00 VS speech Fed-voorzitter Janet Yellen
22:00 Netflix KW4-cijfers

19 jan
07:39 Nederland: werkloosheid dec
08:00 Ahold Delhaize omzetcijfers 2016
08:00 Carrefour KW4-cijfers
08:00 Royal Mail KW4-cijfers
13:45 ECB rentebesluit
14:00 Bank of New York Mellon KW4-cijfers
14:30 ECB persconferentie president Mario Draghi
14:30 VS jobless claims 255K
14:30 VS building permits dec 1,220M
14:30 Philadelphia Fed Manufacturing Index jan 16,0
17:00 VS weekrapport olievoorraden
22:00 IBM KW4-cijfers
22:00 American Express KW4-cijfers

20 jan
00:00 VS inauguratie president-elect Donald Trump
03:00 China BBP KW4 6,7%
03:00 VS speech Fed-voorzitter Janet Yellen
08:00 Beter Bed KW4-cijfers
08:00 Duitsland inflatie PPI dec 1,0%
14:00 General Electric KW4-cijfers
16:00 Optie-expiratie


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Optiefan 15 januari 2017 14:53
    Beste Arend Jan: bedankt voor je vooruitzicht! Lees het altijd graag op de zondag!

    Toch al de derde keer dat ik dit lees:

    "Om heel eerlijk te zijn duim ik natuurlijk voor mooie cijfers, hoopvolle verwachtingen gecombineerd met een lekkere, vette dip van 10% na al die versche toppen. Voor mijn part 20%, want ik moet nog cash parkeren. "

    Kan ik hier uit opmaken dat je de spreekwoordelijke boot hebt gemist en de volgende boot ook gaat missen als de AEX besluit om door te gaan komende week?

    Verder vind ik het raar dat je Ahold gewoon plat te duur vindt. De synergie voordelen van de merger zullen de winsten alleen maar vergroten...
  2. [verwijderd] 15 januari 2017 16:41

    Arend Jan ik lees bij Beter Bed kwartaalcijfers en bij Ahold Delhaize omzet cijfers. Beiden zouden weleens flink mee kunnen vallen gezien detailhandels verkoopcijfers. Voorts Rio Tinto van belang ook voor Arcelor Mittal.

    Blijft koffiedik kijken, hoor. Toch, toch het wordt een redelijk weekje! Zo dat is tenminste duidelijke taal en geen gedoe met van het kan zus, maar ook zo. Eind volgende week Jonas met pek en veren weg gebonjourd of Jonas op de troon met missen om de hals en met rozen besprenkeld toegejuicht!

    Groet, Jonas
  3. forum rang 6 ttroo 15 januari 2017 19:28
    Bedankt voor de Vooruitblik. Ik lees die altijd graag. Ik mis onze grootste vriend. Saoedi Arabie. Ze zijn een bodem daar aan het zoeken. Ze zijn een van de weinige beurzen die dit doen. Ik zou zeggen: een leading indicator. Kijk ik verder, dan zie ik meerdere beurzen zich heel langzaam, maar dan ook heel langzaam terugtrekken. Vandaag deed de beurs van Dubai mee met het terugtrekkingsproces. De Nikkei ligt niet lekker meer. Vrijdag schoten ze nog wel omhoog. Dat moeten ze maandag weer doen, anders wordt het langzaam maar zeker lastiger voor de Nikkei. De Dow Jones lijkt ook niet meer omhoog te gaan. Gelukkig is de Dow Jones maandag dicht, dan kunnen ze wat langer op zoek gaan naar inspiratie. Ik zie zelf eerder een zwakkere dollar dan een sterkere dollar. De komende beursdagen kan nog een uitzondering hierop zijn. De grondstoffen lijken hun hoogtepunten te hebben gehad. Het kan nog een paar dagen wat hoger, maar op termijn zie ik ze (flink) dalen. Have Fun Tonight!
  4. forum rang 6 ttroo 16 januari 2017 07:44
    Hoorde ik daar een Japanse Boem? De Nikkei deed een duidelijke nose diving, welke een stuk valuta gedreven is. De stijging van de Nikkei de afgelopen weken, was trouwens ook grotendeels valuta gedreven. De pond zakt in elkaar. De FTSE zal dus vandaag aardig gaan stijgen. Communicerende vaten houden elkaar in evenwicht. Althans een stuk. Interessant hoe straks de Europese beurzen gaan openen! Goede opening allen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links