Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Nieuwbouw: de voor- en nadelen

Column door: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

 1. 19 feb Betaalbare aflossingsvrije hypotheek 42
 2. 05 feb NHG geeft antwoord op oversluiten hypotheek 4
 3. 22 jan Test uw hypotheekadviseur voordat u met hem in zee gaat! 6

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 izdp 13 januari 2017 14:53
  Er zijn nog wel meer (ernstige) nadelen van nieuwbouw, die je woongenot en/of financiële middelen behoorlijk kunnen aantasten.
  Om dit deels te voorkomen moet je zelf uiterst deskundig zijn of je door een onafhankelijke deskundige laten begeleiden tijdens de bouw tot en met de oplevering.
  Wil je kant en klaar en nooit geen poespas: vergeet dan nieuwbouw. Koop dan bestaand en laat dat evt naar jouw wensen aanpassen.
 2. forum rang 4 taurus86 13 januari 2017 17:04
  De bouwperiode van een nieuw huis is tot 5 maanden teruggebracht, door bouwers die met moderne inzichten werken. Helaas zijn die nog niet overal te vinden.

  @izdp: Bestaand kopen is voor een huis ouder dan 15 jaar, vaak het kopen van 'een kat in de zak'. Wijkopzet te schraal; parkeren een probleem; isolatie van mindere capaciteit; riolering en tuin veelal last van verzakking; teveel verschil in generatieopbouw. Allemaal kleine puntjes op zich, waar de makelaar vlot overheen loopt, maar bezoek je toekomstige woonwijk maar enkele keren op verschillende momenten van de dag en de avond en je zult schrikken.
 3. forum rang 4 Moneyball 13 januari 2017 19:12
  Meerwerk is vaak veeeeeel te duur. Uitbouw van anderhalve meter voor 20k erbij. Gaat nergens over dus vanaf begin scherp op zijn en onderhandelen.

  Enne...alsof een nieuwbouwwijk zo sfeervol is... 20 van die tweekap dozen op een rij. Je moet er maar van houden. Sowieso niet meer van deze tijd. Verscheidenheid in stijl zonder dat het voor een bouwer grote meerkosten is niet zo'n probleem. En de keuze voor bestaand of nieuw hangt gewoon samen met wat men belangrijk vindt. Financieel brengt nieuwbouw meer onzekerheid qua totale investering, tenzij je een oud krot koopt. Ook kost het gemiddeld meer. Veel kopers zien alle bijkomende kosten niet en focussen zich op de aanneemsom. In het gebruik daarentegen wel financieel voordeliger (minder energie, onderhoud).

  Verder nogal wat binnenkoppertjes in het artikel.
 4. Moker88 14 januari 2017 02:14
  Welke adviseur adviseert een hypotheek die binnen 2 of 3 maanden moet passeren bij nieuwbouw? Is de oplossing niet veel dichterbij, bij nieuwbouw altijd een aanbieder die meer tijd biedt adviseren, dan kost dat 0,2% meer, balen balen, maar dan ook geen gezeik als de rente tóch tussentijds stijgt. Dat kan nog veel vervelender uitpakken, leg maar uit dat men toch nog wat meer eigen geld moet meebrengen...

  Dan maar die 0,2 extra maar alles duidelijk.

  Het leuke van deze zeer lage rentestanden is dat juist de voorwaarden meer gewicht krijgen. Op 2 ton nhg tegen 1,6 of 1,8% gaat het qua maandelijkse lasten nergens meer over. Een beetje adviseur krijgt dan toch wel uitgelegd dat 1,8 de voorkeur geniet omdat die aanbieder veel ruimere voorwaarden heeft tov de allergoedkoopste die eigenlijk alleen geschikt is voor oversluiters.
 5. forum rang 4 Moneyball 14 januari 2017 08:04
  @moker, precies. Even kort door de bocht rekenen. 0,2% bij 200k zou netto 24euro zijn (bij 42% schijf). Door meer rente ook nog iets langer aftrekbaar tov EWF dus komt op ruim 2 tientjes.

  Das dus niet schokkend. Komt bij dat de rente natuurlijk niet hoeft te stijgen in die periode. Kan ook dalen. Wie had kunnen voorspellen was rijk geweest (in financiële zin).

  Ik vind het dus nogal gedramatiseerd, hoewel eens dat het beter kan (gewoon onderhandelen met aannemer).

  Verder:
  - meerwerk is cashcow voor aannemers
  - extra eigen kosten bij nieuwbouw worden vaak te laag ingeschat
  - voordeel in life cycle (kosten gedurende gebruik) van nieuwbouw tov bestaand wordt vaak niet gezien. Voor vastgoedexploitanten juist belangrijk focuspunt en in utiliteissector idem.
 6. forum rang 7 izdp 14 januari 2017 17:24
  Taurus; ik zeg ook niet dat je bij bestaand niet deskundig moet zijn of deze moet inhuren. Een makelaar is tegenwoordig niets meer dan een koper/verkoper.
  Deskundig op bouwgebied totaal niet.
  Maar de woning is gezet en uitgedampt.
  De generatieopbouw is juist het probleem van nieuwbouwwijken, veel minder dan van bestaand.
 7. [verwijderd] 16 januari 2017 15:57
  Belangrijk aspect bij de overweging een bestaand of nieuwbouwhuis te kopen is het volgende: De bouwregels met betrekking tot nieuwbouwhuizen zijn met name met betrekking tot isolatiewaarde fors opgetrokken(en worden dat nog meer). Een bouwbedrijf heeft mij eens duidelijk gemaakt dat je bestaande(wat oudere bouw) eigenlijk niet meer naar de hoogste isolatienormen kunt krijgen. Dit vanwege bouwkundige feiten, die je alleen tegen extreem hoge kosten(en dus onrendabel) ongedaan kunt maken. Dus wil je een warmtepomp..zeg maar lage temperatuurverwarming, is nieuwbouw de beste weg.
 8. forum rang 7 izdp 16 januari 2017 19:32
  Pas dan maar op met projectmatige nieuwbouw qua kosten meerwerk.
  Niet alle, maar heel veel bestaand kan je prima naar een goede isolatiewaarde krijgen.
  Projectmatige nieuwbouw haalt nooit de hoogste isolatiewaarde. Die sjoemelen liever met stadsverwarming en wat zonnepanelen om de EPC-normen te halen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: hypotheek, nieuwbouw
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare