Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Afbouwen Fed-balans?!

Afbouwen Fed-balans?!

De timing is perfect. Op 8 februari is het tien jaar geleden dat - in de achteruikijkspiegel - de kredietcrisis begon. Die dag viel voor het eerst in de pers de term subprime loans. Een pagina 16-bericht toen nog. HSBC moest er op afschrijven. Toevallig moet die bank vandaag weer... #laatverdermaar

Het staat er echt. Voor het eerst sinds eind 2008, toen de kredietcrisis tot een kookpunt kwam, is er een Amerikaanse centrale bankier die voorstelt de tot 4,4 biloen dollar uitgegroeide Fed-balans in te krimpen. Uit FT:

Eric Rosengren, the president of the Federal Reserve Bank of Boston, said that if the Fed is in a position to lift rates with “more alacrity” than the one-a-year pace of rate rises seen in the past two years, then officials should be willing to debate reductions in the size of its huge asset portfolio.

Asset backed-securities

Van proefballon tot uitvoering is een lange weg, maar toch. Weet u nog? Die opgeklopte Fed-balans met vooral staatsobligaties en veel vage, onwelriekende hypotheekproducten (de beruchte mortgage backed-securities) was in de eerste jaren na de kredietcrisis de schrik van de markten. Kon niet goed gaan.

Zo ziet het beeld er nu uit. Stabiel. De staatsobligaties (grofweg de helft van de balans) lossen vanzelf af. De Fed rolt die nu nog door. Rosengren vraagt zich dus publiekelijk af of dat nog nodig is. Die asset backed-securities - onder meer de subprime en Alt A-lenigen - moeten op de markt worden verkocht.

Is die er voor zulke producten? Geen idee. Zal, anders begint Rosengren er niet over. Ik herinner mij de Nederlandse overheid die in 2014 1,4 miljard euro overhield aan de Alt A-portfolio van ING die voor 6,6 miljard euro de deur uit ging. Eind 2008 was daar geen eens een markt voor.

 

 

Martkverstorend

Kortom, obligaties lossen vanzelf af en voor iedere product is eens een markt of opkoper te vinden. Sinds die ING Alt A-actie maak ik mij zelf geen zorgen meer over centralebankbalansen, hoewel ik tegen ben dat ze aandelen (BoJ!) en (staats)obligaties kopen. Darrvoor ben ik te veel van het laissez faire

Want wat maakt het eigenlijk uit waar het staat? Of het nou een bank is, verzekeraar, pensioenfonds, een andere grote financiële partij... of een centrale bank? Marktverstorend ja, maar niemand die me eigenlijk nooit een goed antwoord heeft kunnen geven, wat precies het gevaar is van grote centralebankbalansen.

Ik noem geen namen, maar u kent ze: de beurspipo's zoals ik die jarenlang uitdijende centralebankbalansen lieten zien en daarbij vermelden dat ze zich grote zorgen maken. Waarover, waarvoor en waarom zetten ze er dan weer niet bij. Niettemin, met Rosengren nu kan ook dit het begin van het einde zijn.

Never waste a good crisis!

Als de Fed de komende jaren inderdaad die balans gaat aanpakken, dan is alles bijna weer normaal (in de VS) en is de kredietcrisis geschiedenis. Even grof afgerond uit mijn hoofd:

  • BBP-groei : 2%
  • Inflatie: 2%
  • Rente: 2,5%
  • Werkloosheid: 5%
  • Staatsschuld: 100% BBP
  • Begrotingstekort: 3% BBP
  • En de dollar? Hoogste niveau sinds de dotcomcrisis
  • Oh ja, en  de S&P 500 is verdrievoudigd - exclusief herbelegd dividend - maar ook staatsobligaties en vastgoed deden het prima en goud... bleek waardevast. Zoals het hoort :-)

Never waste a good crisis... De Amerikanen hebben het gedaan en op naar de volgende crisis en puinhoop maar weer. Want dat gebeurt echt wel. Eens. Net als een beurskrach. Nu de rest van de wereld nog, Europa voorop. Ook daar heeft FT vandaag een stukje over. Zucht, diep, diepe zucht...  

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 januari 2017 10:29
    goede vraag btw. je hebt 3 personen. eentje verkoopt een obligatie voor 10 euro voor 10 jaar. we beginnen met 1 persoon heeft 10 euro. meer niet. dus in totale omloop is er 10 euro. 1 verkoopt een obligatie van 10 jaar. en wil elk jaar 1 euro extra vangen.

    dit voorbeeld gaat nergens heen, moet nog steeds die bondmarket beter bestuderen. laten we de lener persoon a noemen, de verstrekker van het geld even persoon b noemen. ik mis denk ik nog een 4e persoon. want persoon c is de centrale bank.

    goed okay dit voorbeeld gaat nergens heen. wou even breien naar dat obligaties volgens mij minder waard kunnen worden, door allerlei factoren. ratings, rentes, door handelen etc.

    dat komt op de balans van een centrale bank. het maakt in dat opzicht niet uit waar de schuld staat. overigens maakt schuld ook niet uit hoe hoog het is. het kan het vertrouwen drukken in een munt.

    en dus ook in de obligatie. volgens mij is het geval van staatsobligatie dat de amerkaanse staat, mits ze weg gaan en voldaan worden. wel het start bedrag betaald. dit voorbeeld lijkt aardig positief.

    in het geval van een bedrijf, kan er misschien moeilijk of niet aan voldaan worden. hmmmm. ik bedoel dit allemaal los, dat er meer geld in omloop komt. en dat de geld hoeveelheid groter wordt. en inderdaad, is het eerlijk als je bij de 1 wel gaat opkopen, en bij de ander niet.

    weet ik eigenlijk helemaal niet wat het werkelijke effect ervan is.
  2. [verwijderd] 10 januari 2017 10:40
    misschien hoe langer de maturity hoe meer risico, dat het niet terugbetaald. puur alleen gekeken naar de balans van de fed. aan de andere kant, op het moment supreme zal het leuk zijn, dat je voor een prikkie, wat van die junkbonds hebt gekocht, je afbetaald wordt. volgens mij zijn die bonds vooral met lange maturity date.
  3. forum rang 5 theo1 10 januari 2017 10:42
    Ik kan me twee bezwaren tegen die grote Fed balans voorstellen:
    1- Hoewel de Fed officiëel geen staatsbedrijf is, kan je hem zien als deel van de overheid. Daardoor leent de overheid geld aan zichzelf, en dat kan je zien als verkapte monetaire financiering.
    2- Omdat de Fed onbeperkt diepe zakken heeft, kan de Fed ook onbeperkt geld uitlenen. Als ze dat ook gaan doen, is dat eigenlijk vals spelen. Het is als doom (ken je het nog) spelen in godmode. Mag niet van Calvijn.

    Dat gezegd hebbende, heeft het allemaal natuurlijk behoorlijk goed uitgepakt. Had het ook mis kunnen gaan? Vast wel, maar dat is tot nu toe niet gebeurd en dat is waar het om gaat. Wat mij betreft gaan ze gewoon langzaam afbouwen. Niet meer 100% doorrollen, maar bijvoorbeeld 75%. Dan loopt die balans vanzelf weer leeg. Als ik Fed president was, had ik dat eerst gedaan ipv de rente verhogen, maar gelukkig ben ik geen Fed president.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links