Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Passief actief

Passief actief

Looking for Easy Games: How Passive Investing Shapes Active Management

Must-read voor fonds- en ETF-beleggers en fondsmanagers, een fraai rapport van Credit Suisse over actief en passief beleggen. Als ik de conclusie tot één regel beperk: met passief zit u goedkoop en goed, met actief hebt u een edge die duur is en meestal underperformt, maar eens het verschil kan maken.

Het rapport begint meteen met de samenvatting en moet u die grafiek eens zien. Het is niet zozeer dat er nou zo veel extra geld naar de markt komt via fondsen, maar meer dat veel geld uit beleggingsfondsen wordt omgezet in trackers.

 

 

Zo is dat beter nog zichtbaar. Ik heb zelf eind vorig jaar ook Skagen Global en Carmignac Investissement ingeruild  voor het Vanguard World Fund.

 

 

Ik wilde al veel eerder van die twee af, maar ik heb ze gehouden vanwege die edge. Als iedereen in de indextrackers duikt, moeten stockpickers geld kunnen verdienen, was mijn redenatie. Dat is Skagen en Carmignac niet gelukt. Zoals de meeste beheerders:

 

 

Misschien ben ik te ongeduldig, maar ik blijf niet hun dure kantoren, hoge salarissen, vele extra's en grote ego's financieren:

 

 

Niettemin voel ik me hier ook niet prettig bij, dit is gewoon kuddegedrag. Weet iemand nog een goedkoop actief fonds met een - spreekwoordelijke - hele domme manager die zo dicht mogelijk bij de MSCI World Index blijft? Want ik wil graag een menselijke edge, maar 0,5% per jaar plus onderperformance is me te duur.

 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links