Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Smeergeldspook SBM Offshore

Smeergeldspook SBM Offshore

Om met deur in huis te vallen, ABM Financial heeft onmiddellijk met Jos Versteeg van Theodoor Gilissen gebeld over het aandeel SBM Offshore:

Mediaberichten over de negatieve effecten voor SBM Offshore van financiële problemen bij het Angolese staatsbedrijf en joint venture-partner Sonagol zijn erg prematuur. Dit zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers tegenover ABM Financial News.

"Een groot deel van de financiële problemen bij Sonagol hangen samen met de lage olieprijs", redeneerde de analist. "De olieprijs herstelt inmiddels, dus de druk neemt af", voegde de analist toe.

"Daarnaast zijn de FPSO's de cashmachines voor het bedrijf. Dientengevolge zal het concern er alles aan doen om juist die rekeningen zo lang mogelijk te blijven betalen", aldus Versteeg. "Ik zie daar geen heel groot gevaar."

Met mediaberichten wordt dit stuk in DFT bedoeld.

 

 

Smet

Oh nee, niet nog een smeergeldaffaire was het eerste wat ik zelf gisteravond dacht, toen ik het voorbij zag komen. Nee, gelukkig niet. Citaat uit het verhaal:  

Eerder gaf SBM aan geen boete te verwachten van autoriteiten in Angola, zoals het Nederlandse OM en de Amerikaanse de Braziliaanse autoriteiten wel bij SBM neerlegden.

Het lijkt echter niet uit te sluiten dat zo’n schadepost er alsnog komt, als Dos Santos het veld ruimt. SBM laat nu weten ’daar niet over te willen speculeren.’

Geen harde feiten dus en eigenlijk gaat DFT een beetje op de stoel van beleggers zitten. De losse draadjes zijn:

  • Angola hangt van corruptie en enveloppen onder de tafel aan elkaar 
  • De heersende elite staat onder de druk, moet wellicht het veld ruimen en dan willen er nog wel eens beerputten open gaan
  • Het land is sterk afhankelijk van de olieprijs en daar was wat mee in de afgelopen jaren, meen ik uit mijn hoofd
  • SBM Offshore is er al lange tijd actief

Ja, als belegger mag u er dan stiekem vanuit gaan dat álle bedrijven die in Angola zaken doen wel eens... u weet wel. En dat geldt eigenlijk voor alle ondernemingen die op een handjevol redelijk tot vrij schone landen na waar ook ter wereld business hebben. Eigenlijk is corruptie de norm.

Vergelijk het met doping in de sport: iedereen doet het en iedereen weet het ook eigenlijk wel, maar je moet je niet laten pakken, want dan staat het zwart op wit. Dat is was SBM Offshore is overkomen. Ze is betrapt en dat is voor altijd een smet en dan lig je onder de loep. Vandaar ook dit verhaal?

Niettemin heeft de krant wel gelijk dat er een risico voor SBM Offshore is in Angola. Maar goed, zo kan ik nog tientallen Nederlandse beursbedrijven opnoemen die in vage landen zaken doen. Intussen presteert de koers SBM Offshore niet goed vandaag, maar of het hier door komt? Alle oliebedrijven doen minder. 

Intussen is er ook beeld:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ir en Largo 8 januari 2017 13:25
    Bij de eerste signalen van de omkopingen van SBM in Afrika en Brazilië afscheid genomen van het aandeel SBM. Het duurt nog wel enige jaren dat SBM smet vrij is. Brazilië wil nog een flinke hap uit de SBM ruif en handelen in Afrika gaat echt niet zonder corruptie.
    Ik blijf van SBM af.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links