Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

2017: Het wordt spannend

Youri Sleutel blikt vooruit op 2017

Een nieuw jaar, dus dat vraagt ook weer om nieuwe lijstjes. Ik vind het al moeilijk om te voorspellen waar de beurs eind volgende week staat, maar ik ga toch een poging doen voor de slotstanden van 2017.

Het belooft nu al een spannend jaar te gaan worden met Donald Trump als Amerikaanse president, meer Amerikaanse renteverhogingen, Europese tapering, OPEC en misschien wel weer problemen uit China? Genoeg materie om ons weer een jaar bezig te houden.

AEX

Na vijf jaar van stijging verwacht ik voor de AEX een licht negatief jaar. Eerst zal de Amsterdamse index nog profiteren van de zwakke euro en de 500-puntengrens weer weten te breken. Uiteindelijk verwacht ik wat koersdruk ontstaan gedurende het jaar, waardoor de AEX eindigt op 449 punten.

Grafiek AEX
Grafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dow Jones

De Dow flirt nu met de 20.000, maar gaat in het nieuwe jaar last krijgen van de sterke dollar. Eind 2017 staat de Dow op 17.451 punten.

Goud

De renteverhogingen zijn over het algemeen slecht nieuws voor goud. Deze verhoging en sterke dollar hebben uiteindelijk het eerst nog zo geweldige jaar van goud toch nog weten te verpesten.

In 2017 zie ik meer glans voor goud. Amerikaanse renteverhogingen zullen eerst nog voor druk zorgen, toch zie ik dankzij toenemende geopolitieke en verwachte inflatie weer wat opwaarts potentieel voor goud. Goud eindigt 2017 op 1390 dollar.

Olie

De productiebevriezing tussen OPEC en non-OPEC loopt af en er gaat geen nieuwe deal komen. Het gaat een matig jaar worden voor olie. Ik verwacht dat 2017 op 43,90 dollar wordt afgesloten.

Tienjarige Nederlandse rente

Na jaren van stimulering, lijken wij het tijdperk van quantative easing langzaam achter ons te laten. Dit jaar gaat dat echter nog geen grote effecten hebben voor de Nederlandse tienjaars rente, die eindigt op 0,41%.

Topaandelen

1. Ahold Delhaize
De integratie van beide bedrijven is in volle gang en er ligt nog veel werk voor de boeg. Met de onlangs gepresenteerde Better Together-strategie heeft het bedrijf in ieder geval de veelbelovende plannen uitgezet. Het bedrijf groeit en versterkt daarmee de onderhandelingspositie met leveranciers.

Het bedrijf verwacht dan ook redelijke synergievoordelen dankzij de fusie. Daarnaast komt de focus ook steeds meer op online te liggen, waar ik Ahold op dit moment redelijk gepositioneerd zie.

De supermarktreus behaalt zo’n derde van de omzet in dollars. Ik voorzie een sterke dollar in 2017, wat de resultaten verder kan stimuleren.

2. Arcadis 
Arcadis is nog zo’n aandeel dat grote exposure naar de dollar heeft. Maar liefst 44% van de omzet komt uit de Verenigde Staten en het bedrijf kan zo optimaal profiteren van een sterkere dollar. Het afgelopen jaar is geen goed beursjaar geweest voor Arcadis, wellicht kan Trump helpen?

Trump heeft beloofd grote investeringen te doen in de Amerikaanse infrastructuur en andere projecten. Arcadis zou als ingenieursbureau kunnen profiteren van deze plannen.

3. Intertrust
Intertrust is de afgelopen twee maanden flink afgestraft; het aandeel noteert zo’n 25% onder de top. Dit heeft onder andere te maken met de teleurstellende kwartaalcijfers, maar ook met de angst voor politieke druk op het businessmodel. Toch kunnen de politieke veranderingen ook positieve effecten hebben.

Hoe pakt de Brexit uit? Dit kan er toe leiden dat veel bedrijven juist nieuwe constructies moeten opzetten. Verder kan de politieke focus ook leiden naar meer vraag naar hoge kwalitatieve constructies (meer substance). Het gaat namelijk al lang niet meer om enkel een brievenbus in een land,

Grafiek Intertrust
Grafiek aandeel Intertrust
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Intertrust kan bijvoorbeeld ook een heel kantoor optuigen met een directeur die relevante ervaring heeft. Deze extra service komt ook met een prijskaartje en kan voor toenemende omzet zorgen.

Het bedrijf weet daarnaast gewoon redelijke financiële resultaten neer te zetten, vooral afgezet tegen de huidige lage beurskoers. Mocht het bedrijf de marge stabiel weten te houden, zie ik op het korte termijn weinig beren op de weg.

Tot slot noteren er tegenwoordig opties op het aandeel, waardoor extra rendement met het schrijven van calls kan worden verdiend.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

 1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
 2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
 3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. barondehuile 29 december 2016 12:49
  Wat een gelul. De onderliggende argumentatie is al een grote gok, zoals de genoemde geopolitieke gebeurtenissen, de sterke dollar, inflatie en rente tempo, de OPEC deal, etc. Van deze "argumenten" is de regressie volledig onbekend en slechts die regressie geeft/heeft wellicht invloed. Op basis van deze "gegokte" argumenten dan ook nog eens koersen van goud, effecten, olieprijs voorspellen, zegt in feite dat de schrijver zo maar wat schrijft. Het weas nu eenmaal zijn beurt om wat te schrijven. Verre van fundamenteel. Succes met de glazen bol. En verder, als je een grafiek laat zien over een aantal jaren, begin dan niet met het laatste dieptepunt, maar ga nog eens een jaar of zes tot zever verder terug.
 2. B-rood belegger 29 december 2016 15:23
  @ Baron: Voorspellingen zijn altijd gewaagd en gebasseerd op speculatie / meningen, of zoals jij ze defenieert gebasseerd op gegokte gebeurtenissen (argumenten)...

  Intertrust is een linke trouwens... Mee eens dat die een beste smakkerd gemaakt hebben afgelopen tijd (daarom ook ingekocht hier). Die koers is echter ontzettend afhankelijk van (geo)politieke invloeden... Niet voor niets dat de koers sterker opkrabbelt na bijv. Luxemburgse mededelingen dat zij hun fiscaal klimaat gaan aanpakken (ondanks dat Intertrust hier ook zit en er dus "last" van krijgt)...
  Het is wel nonsens dat de additionele dienstverlening meer ruimte voor (meer) omzet gaat bieden. Dat biedt het bedrijf al jaren met een toename in de afgelopen 5 jaar, zo significant meer zal het niet ineens worden.

  Ik vind dat de gok iig wel waard. Koersdoel 19.50

 3. Hilkenbrook13 29 december 2016 16:36
  Voorspellingen worden altijd gedaan aan de hand van verwachtingen.
  Daar gelijk een grote mond over hebben is gelul. Deze man steekt zijn nek uit, anderen mekkeren alleen maar en je hoort ze niet als de verwachtingen uitkomen. Ik bekijk het zo, pik er uit wat je past en doe er je voordeel mee, heldere kijk van derden wil wel eens helpen bij beslissingen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: vooruitblik 2017

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 713,36 09 apr
  0,00
  0,00%
 2. Ahold Delhaize Koninklijke 23,825 09 apr
  0,000
  0,00%
 3. Arcadis 35,100 09 apr
  0,000
  0,00%
 4. Gold World Spot (USD) 1.739,85 08:12
  -3,83
  -0,22%
 5. Intertrust 14,960 09 apr
  0,000
  0,00%
 6. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare