Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2017: Genoeg gejuicht

Vooruitblik op 2017 door Rob Stallinga

We hebben de laatste jaren genoeg gejuicht. Oplopende rentes, toenemende politieke spanningen en handelsbeperkingen gaan beleggers pijn doen. De optimistische reacties op de komst van Trump worden door ondergetekende geenszins gedeeld.

De olieprijs gaat omlaag, omdat de vraag naar olie afneemt, terwijl de olieproducenten (OPEC en niet-OPEC) zich aan geen enkel productie-akkoord gebonden voelen. De onrust in het Midden-Oosten neemt verder toe, omdat ook Israël zich met de strijd bemoeit. Het land vreest de toegenomen invloed van Iran.

En dan hebben we nog de verkiezingen in Europa, die niet voor een nationale politieke omwentelingen zorgen, maar wel het construct EU aan het wankelen brengt. Dat leidt er onder meer toe dat het probleem Italië verder ettert.

Gelukkig gaat de ECB lustig door met het opkopen van Europees schuldpapier. Dat houdt de rente laag.

Slotstanden 31 december 2017:

  • AEX: 425
  • Dow Jones: 18.000
  • Goud (per ounce in dollars): 1400
  • Olie (WTI, per vat in dollars): 40
  • Tienjarige Nederlandse rente: 0,2%

Dat was het pessimistische scenario. Er is ook nog een optimistische variant waarbij de factor Trump minder zwaar weegt. In plaats van hard werken in het Witte Huis beweegt hij zich vooral van eigen golfbaan naar eigen golfbaan.

De zaken worden onderwijl waargenomen door kundige managers, die net als het brede publiek zich niets meer aantrekken van zijn tweets. De aandelenmarkten stijgen verder, gedragen door groeiende bedrijfswinsten en het stijgende vertrouwen van consument en producten.

Dat raakt de goudprijs. Olie gaat ook omlaag omdat het huidige overaanbod geenszins afneemt, De Nederlandse tienjarige stijgt ten gevolge van de toegenomen inflatie en de eerst taper-uitspraken van de ECB naar 1,5%.

Slotstanden op 31 december 2017:

  • AEX: 520
  • Dow Jones: 24.000
  • Goud (per ounce in dollars): 1000
  • Olie (WTI, per vat in dollars): 40
  • Tienjarige Nederlandse rente: 1,5%

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 18:00 Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  2. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  3. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dr. Watson 28 december 2016 07:08
    In 2014 stond de olieprijs met een aanbod van 90 mln vaten per dag en een consumptie van 90 mln vaten per dag op $ 100/vat.
    In 2015 stond de olieprijs met een aanbod van 92 mln vaten per dag en een consumptie van 90.5 mln vaten per dag op $ 35/vat.
    In 2016 stond de olieprijs na de OPEC deal een aanbod van 91 vaten per dag en een consumptie van 91 mln vaten per dag op $ 55/vat.
    Eind 2017 staat de olieprijs met een aanbod van 89 mln vaten per dag en een consumptie van 91.5 vaten per dag op $ xx/vat?
    Ik weet het antwoord niet, maar ik geloof niet dat het $ 40/vat is, zelfs niet als de vraag met 1 mln vaten per dag afneemt zoals het artikel hierboven suggereert
    Iets quantificeren voordat je iets voorspelt helpt!
  2. biglion 28 december 2016 16:06
    quote:

    fremine schreef op 27 december 2016 22:41:

    Inderdaad misschien wat snel neergezet anders was gejuichT wel met een D geschreven .
    Beetje slordig....
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    Fremine misschien iets te snel gepost en dus een beetje slordig?


    Voltooid tegenwoordige tijd (vtt) ?
    ik heb gejuicht
    jij hebt gejuicht
    hij heeft gejuicht
    wij hebben gejuicht
    jullie hebben gejuicht
    zij hebben gejuicht

    At your service:-)))
    L.K
  3. forum rang 5 theo1 2 januari 2017 11:29
    Ik denk dat er te gemakkelijk negatief wordt gedaan over Trump. OK, succesvolle zakenlui maken niet perse goede politici: Berlusconi was zakelijk ook behoorlijk succesvol, maar een waardeloze premier. Hij kwam ook voornamelijk aan de macht bij gebrek aan alternatieven. Trump zou wel eens anders kunnen zijn.

    Hij is natuurlijk grof in de mond en doet geen moeite zijn mening beleefd in te kleden. Wat dat betreft het tegendeel van Obama. Obama wist goed te praten en deed het goed in de media, maar heeft niet overdreven veel resultaat geboekt. Trump belooft gewoon keihard voor Amerikaans belang te kiezen en komt daar ook gewoon voor uit. Vooral als het om binnenlands beleid gaat, zie ik hem niet zo negatief. Hij weet donders goed waar zijn kiezers zitten en wat hun belangen zijn. En hij weet ook donders goed dat hij door die kiezers ook weer net zo gemakkelijk afgedankt wordt na 4 jaar. Hij zal dus moeten leveren als hij nog een termijn wil.

    Buitenlands zal het hier en daar wel slikken worden. Europese landen die eindeloos op defensie bezuinigen omdat ze toch wel door Amerika beschermd worden, zullen wel harder aangepakt gaan worden. En de Chinezen zullen ook wel merken dat Trump eerst importtarieven verhoogt en dan pas vragen gaat stellen. En Trump zou ook wel een minder geduld kunnen hebben met het Midden Oosten en eerder een houding van "zoek het lekker zelf maar uit" kunnen aannemen. Ik kan me voorstellen dat de koning van SA zich nu wel zorgen maakt. En als ik Poetin was zou ik ook niet te snel juichen.

    Opmerkelijk trouwens dat tegenwoordig "rechtse" politici worden gekozen door de arbeiders, protectionistisch zijn en kritiek hebben op vrijhandel. En dat conservatieven kiezen voor radicale verandering.

    En dat "linkse" politici worden gekozen door de elite, voor ongeremde globalisering zijn en alles hetzelfde willen houden.

    Het is gewoon volledig omgekeerde wereld. Ik weet dat Talleyrand ooit zei dat alles moet veranderen zodat alles hetzelfde kan blijven, maar zo is het nu toch niet geloof ik.
  4. gam gam 3 januari 2017 14:18
    Talleyrand droeg na zijn wijding tot bisschop zijn eerste en laatste mis op. Voorbeeld voor Trump.

    edit: jammer dat je niet meedoet dit jaar met BCE competitie theo1. Vraag anders of je met de lijst van vorig jaar door kan, moet kunnen. Je had het denk ik wel goed op de langere termijn maar was te vroeg.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links