Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SBM: Back in business

SBM: Back in business

Zo, die pikken we op de valreep nog mooi even mee. SBM Offshore, geplaagd door lage olieprijzen en de VOC-mentaliteit uit het verleden, krijgt eindelijk weer eens een FPSO-order binnen. 

En wel van ExxonMobil. Dat Exxon is natuurlijk vol vertrouwen voor de toekomst, nu hun voormalige CEO, Rex Tillerson, het zakenkabinet van Donald Trump mag gaan vervolmaken. 

Onderaan dit stuk ziet u hoe het Amerikaanse comedyprogramma Saturday Night Live de verhoudingen tussen Tillerson, Putin en Trump ziet. 

Langjarige leasecontracten

SBM drijft (!) momenteel op de langjarige leasecontracten van de bestaande FPSO's. Sommige hebben contracten van 20 jaar lang, wat zorgt voor een constante kasstroom de komende jaren. De andere tak, de turnkey-projecten, lag er op apegapen bij. Het afnemende investeringsklimaat in de olie-industrie heeft vooral de olie-toeleveranciers veel pijn gedaan.

Zwaluw en zomer

Wat dat aangaat is deze order een voorbode van betere tijden. Natuurlijk, één zwaluw maakt nog geen zomer, of maakt de lente niet, maar het tekent wel de verbeterende situatie rond de olieboeren.

Het is nog niet helemaal zeker dat het uiteindelijk opdracht wordt. De huidige opdracht is vooral voor het voorbereidende werk, en ergens in 2017 zal Exxon dan de finale beslissing nemen of SBM wel of niet de FPSO mag leveren. Mochten er geen rare dingen gebeuren met de olieprijs, dan kunnen we deze order echter wel intekenen. 

 

 

Een FPSO (hierboven ziet u een foto van zo'n schip, de Turritella) is een omgebouwde olietanker die gebruikt wordt bij het omhoog halen van olie uit zee. 

Liza-veld in Guyana

Het gaat om het Liza-project voor de kust van Guyana. Dat olieveld wordt ontwikkeld door Exxon (45%), een onderdeel van het Chinese CNOOC, Nexen (30%) en de Hess Guyana Exploration (25%).

 

 

ExxonMobil maakte een jaar geleden al bekend dat ze daar een 'significante' olieveld had ontdekt, wat de hoofden in Guyana redelijk op hol bracht.

Guyana ligt ingeklemd tussen Venezuela en Suriname. U ziet hieronder een interview met de olieminister van Guyana, Raphael Trotman, die op het punt staat te horen hoeveel olie er volgens Exxon, Hess en Nexen in de zeebodem zit bij Guyana. 

 

 

Het is ze van harte gegund, de Guyaanse bevolking. Ze zijn met 750.000 man sterk  en produceren met elkaar voor 3,5 miljard dollar aan goederen en diensten.  Op de wereldschaal gerankt op BNP staat het op de 158ste plaats, en kan het zich net Swaziland van het lijf houden.  

 

 

Dat ziet er over een paar jaar waarschijnlijk heel anders uit, als de oliedollars binnenstromen. Dan zou het wel helpen als die olieprijs nog even omhoog stuiterde richting een dollar of 60.   

Hoger beroep afgewezen

Nog even terug naar SBM Offshore. De afgewezen schikking tussen Petrobras en SBM is eerder deze week ook in hoger beroep afgewezen. Dat betekent dat het nog langer duurt voordat er in deze zaak duidelijkheid komt.

Wanneer die onzekerheid uiteindelijk wegvalt, is daarom nog niet te voorspellen. Dat wordt wel een potentiele koerstrigger straks, mocht de uiteindelijke boete niet veel hoger uitvallen dan aanvankelijk bedoeld.

Inkoop eigen aandelen afgerond

Ondertussen staat het aandeel alweer op 15 euro. Het goede nieuws van Exxon komt daarmee net op tijd, want de grootste koper van de afgelopen weken, SBM zelf, stopt er sinds gisteren mee. SBM heeft tussen augustus en gisteren voor 150 miljoen euro eigen aandelen ingekocht.  

 Een gemiddelde koers van 13,11 euro, terwijl er vandaag grif 15 euro betaald wordt. Timing is everything....

Tillerson en Putin: old friends

Zoals beloofd, hieronder nog het filmpje met Tillerson (John Goodman), Putin en Trump (Alec Baldwin). De politieke satire gaat mooie jaren tegemoet.  

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 december 2016 11:04
    Nauwkeuriger was geweest om te vermelden dat het voorlopig gaat om design en front-end engineering!
    Ik citeer:
    Under the FPSO contracts, SBM Offshore will perform Front End Engineering and Design for the FPSO, and, subject to a final investment decision on the project in 2017, will construct, install and operate the FPSO.
  2. [verwijderd] 21 december 2016 11:14
    Misschien heeft Nico later een update over z´n tekst gegooid maar volgens mij stond het vanaf versie 1 al vrij duidelijk hier Ritalin eeeh Ritageld:

    "Het is nog niet helemaal zeker dat het uiteindelijk opdracht wordt. De huidige opdracht is vooral voor het voorbereidende werk, en ergens in 2017 zal Exxon dan de finale beslissing nemen of SBM wel of niet de FPSO mag leveren."
  3. [verwijderd] 21 december 2016 17:55

    Ritageld. Ik vind dit toch wel een vreemde gang van zaken "Nauwkeuriger was geweest om te vermelden dat het voorlopig gaat om design en front-end engineering!"

    Stel ik heb idee van een machine die van oude kranten goud maakt en jij wilt mijn nog te maken machines wel kopen als het werkt. Vervolgens deal: ik geef je mijn ontwerp tegen een grijpstuiver en jij laat die machines dan vervolgens door een ander bouwen.

    Niet zo een beste deal voor me als ik al bewezen heb die machines te hebben kunnen bouwen zoals die FPSO's bij SBM. Ik vraag me trouwens af of de Nederlandse regering in en op Brazilië genoeg druk zet om deze zaak eens af te handelen. Gezien het gebruikelijke slappe zak gedoe van deze regering heb ik in dat laatste weinig vertrouwen.

    Groet, Jonas

    PS Zit in SBM via HAL en HAL mag die Ruttezak ook weleens een goede schop onder de kont gaan geven. Meneer is meer bezig met zijn EU-baantje via geslijm in Brussel en rare Oekraïnesprongen dan met landsbelang.

    Groet, Jonas
  4. forum rang 7 ff_relativeren 22 december 2016 13:15
    Uiteraard is het bijzonder goed nieuws voor SBM Offshore en haar aandeelhouders.
    Zeker omdat het een order is buiten de Braziliaanse invloedssfeer.
    SBM Offshore heeft al jaren een veel te grote afhankelijkheid aldaar.
    Iedere order die het bedrijf elders weet te winnen is daarmee een uitstekende stap om de risico's te spreiden. Chapeau !

    Al moet de beurskoers er niet te hard mee weg lopen, om 2 redenen ;


    1.
    een FEED opdracht is nog geen bouw van een FPSO.
    Er is nog geen definitieve beslissing genomen over de investering.
    Dat betekent : wachten op de opdrachtgever.
    En die wacht op betere olietijden.
    Vergeet niet dat de beperking in olieproduktie slechts een half jaartje geldt.
    Zonder verlenging .... gaat de olieprijs -en daarna de CAPEX bij de olies- terug omlaag.

    2.
    een nieuwe order, of 2 nieuwe orders maken het bedrijf alleen meer waard,
    als het om een toevoeging aan de vloot gaat.
    Vergeet derhalve niet te kijken naar wat er de komende jaren uit de vloot verdwijnt.
    Door einde lease. Of door andere redenen.

    - In november 2018 verdwijnt een FSO (LPG) uit de lease-opbrengsten voor SBMO.
    - In december 2021 verdwijnt een MOPU uit de lease-opbrengsten voor SBMO.
    - In mei 2022 verdwijnt een FPSO uit de lease-opbrengsten voor SBMO.
    - In januari 2023 verdwijnt een FPSO uit de lease-opbrengsten voor SBMO.
    - In juli 2023 verdwijnt een FPSO uit de lease-opbrengsten voor SBMO.
    - In juli 2023 verdwijnt een Semi-Submersible uit de lease-opbrengsten voor SBMO.
    - In juli 2024 verdwijnt een FPSO uit de lease-opbrengsten voor SBMO.

    Voor het gemak een bijlage met overzicht van de SBMO Leasevloot ,
    opgemaakt per januari 2016 ..

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links