Login
 

2017: Hypotheekrente gaat stijgen

2017: Hypotheekrente gaat stijgen

Voor ik een voorspelling ga doen voor 2017 ga ik nog even terug naar mijn voorspelling voor 2016. Ongeveer een jaar geleden voorspelde ik dat de hypotheekrente verder zou gaan dalen. Ik zei het volgende over de hypotheekrente.

"Het zou mij niet verbazen als de tienjarige rentevastperiode onder de 2% komt. En de twintigjarige rentevastperiode onder de 2,5%."

Op het ogenblik is de laagste hypotheekrente voor een hypotheek met NHG voor tien jaar vast 1,64% en voor een rentevastperiode van twintig jaar 2,24%.

De vraag naar koopwoningen was groot. Logisch dat de huizenprijzen flink zijn gestegen in 2016.

Maar er ontstonden ook vreemde situaties op de woningmarkt. In Amsterdam (ook in andere gemeentes) werden bijna alle woningen boven de vraagprijs gekocht. Bovendien werden veel woningen verkocht zonder dat er sprake was van ontbindende voorwaarden.

Weinig veranderingen

Het komend jaar zal er niet veel veranderen. Er is wel een kans dat de hypotheekrente wat gaat stijgen. Dit zal een verdere stijging van de huizenprijzen niet voorkomen. Die zullen ook in 2017 met een paar procent gaan stijgen.

Kopen blijft in vergelijking met huren aantrekkelijk. Dit heeft vooral te maken met de hoge huurprijzen. NHG gaat ook een handje helpen. Zij hebben de koopsom in 2017 verhoogd naar 245.000 euro.

Het blijft in 2017 mogelijk om 1% kosten koper mee te financieren. De maximale hypotheek wordt dan 247.450 euro.

Kopers moeten dus meer eigen middelen meenemen om een woning te kunnen kopen. Ouders kunnen hun kinderen wel helpen. In 2017 mag er maximaal 100.000 euro eenmalig geschonken worden. Een zeer leuk bedrag.

Wie is aansprakelijk?

Tot slot nog even naar de banken die hypotheken verstrekken. De afgelopen maanden hebben diverse banken weer aangegeven om de komende tijd mensen te gaan ontslaan. Dit betekent dat er steeds minder personeel beschikbaar is om hypotheekaanvragen te beoordelen.

Om dit toch in een korte tijd te bewerkstelligen, kiezen steeds meer banken ervoor om minder formulieren op te vragen. De hypotheekadviseur krijgt dus meer verantwoordelijkheid. Ik vraag me af of dit verstandig is.

Bovendien is de vraag, wie aansprakelijk is als er financiële problemen ontstaan bij een huizenbezitter waarbij NHG de zaak afwijst. Dit kan voorkomen als niet alle juiste benodigde formulieren in orde waren bij het afsluiten van de hypotheek.

Onverstandig

Stel een hypotheekadviseur is vergeten rekening te houden met een studieschuld. Door deze studieschuld is (achteraf gezien) de verstrekte hypotheek met NHG niet mogelijk te zijn. Normaal is dan de bank die de hypotheek verstrekt aansprakelijk en zal NHG moeten overnemen.

Nu banken niet alles meer controleren, ben ik benieuwd of in deze situaties de hypotheekadviseur aansprakelijk kan worden gesteld. Nogmaals ik ben van mening dat dit geen goede zaak is.

Hypotheekadviseurs moeten nu eenmaal goed gecontroleerd worden. Er zijn genoeg bewijzen uit het verleden die dit aantonen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

huizenmarkt

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

vooruitblik 2017

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
deflationist
0
Huizenprijzen staan enkele procenten verwijderd van de top van de top. Komt over als aandelen kopen op een aex van 700 punten.
Moneyball
0
Valt mee, bouwkosten nieuwbouw zullen niet snel omlaag gaan. Wat vreemd blijft is dat we voor slechtere woningen net zi veel betalen. Grondprijzen zijn wel nog steeds te hoog. Daar zit meer rek in dan in grondstoffen en uren. Als er goedkoper, niet traditioneel, gebouwd wordt dan is het door industrialisatie van het biuwproces.
Broke Even
0
Straks zit echt iedereen met zijn geld in stenen en dan verplaatsen ze het huis naar box 3.
Bastiaan@
0
quote:

Broke Even schreef op 31 dec 2016 om 08:17:


Straks zit echt iedereen met zijn geld in stenen en dan verplaatsen ze het huis naar box 3.


Politici die dit voorstellen zijn echt wereldvreemd. Heel veel woningbeztters,met name 60, 70 plussers hebben hyphootheek afgelost, 300k of meer is dan niets bijzonders. Sommige bezitten woningen van 500k of meer. Maar die mensen zijn verder niet rijk, betekent dan dus een enorm bedrag aan box 3 belasting. Met stenen kun je geen belasting betalen en niets kopen , alleen er in wonen !
theo1
0
Bastiaan heeft gelijk. Een hoog vermogen betekent niet automatisch een hoog inkomen, vooral niet als dat vermogen bestaat uit een afgelost huis. Stel je hebt een huis van 3 ton hypotheekvrij. Dat zou met 1% vermogensbelasting (ruwe benadering) neerkomen op €3000 belasting per jaar. Dat is €250 per maand. Op een redelijk bescheiden pensioen is dat veel geld om iedere maand extra kwijt te zijn. Moeten deze mensen gedwongen worden hun huis, waar ze hun leven lang voor gesappeld hebben, te verkopen om de belasting te kunnen betalen? Bij een vergrijzend electoraat? Als je niet herkozen wil worden, moet je vooral dat doen.

En bij de huidige aflossingsverplichting, krijg je steeds meer mensen die een behoorlijk hoog stenen vermogen hebben bij een naar verhouding bescheiden inkomen. Je kan dat vermogen niet gaan belasten alsof die mensen "rijk" zijn, want daar hebben ze domweg de cashflow niet voor.
fred12345
0
quote:

Broke Even schreef op 31 dec 2016 om 08:17:


Straks zit echt iedereen met zijn geld in stenen en dan verplaatsen ze het huis naar box 3.


Je druk maken om eventuele mogelijke waarschijnlijke toekomstige belastingmaatregelen...waar ben je dan mee bezig!!! Als je 60 70 bent krijg je vanzelf rimpels, maar met deze sombere hersenspinsels gaat het nog sneller.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

  1. 20 jun Kopen of verbouwen? 10
  2. 01 jun Dekking bij overlijden 1
  3. 18 mei Onbetaalbare huurprijzen 13
Gesponsorde links