Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gillend het jaar uit!

Gillend het jaar uit!

Het blijft wel bijzonder dat ondanks al het protectionisme van de Verenigde Staten, de globale wereld enthousiast blijft over de toekomst van de globale handel. We moeten als expert en doorvoerland land niet nadenken over de gevolgen maar gewoon net als clown Bassie altijd blijven lachen. 

Ook als het Griekenland-probleem opburpt moeten we blijven lachen en gewoon lekker heel veel aandelen kopen. Want problemen zijn er om opgelost te worden toch? Dus daarom zijn we blij met de Italiaanse banken en het slechteleningenprobleem. Toch?  

Een hoge dollar zou ook niet goed voor de export van de Verenigde Sttaten moeten zijn maar de bedrijven die daar mee te maken hebben, hebben op de beurs geen greintje tegenwind.

Een hoge rente is niet goed gezien de enorme schuldenberg en concurreert met de hogere yields met de aandelenrendementen. Maar ook dit deert de aandelenmarkt niet. Nee we gaan ogenschijnlijk gewoon gillend het jaar uit.

De komende weken zal de markt alleen maar meer illiquide worden zo aan het einde van het jaar. Immers veel marktpartijen zullen zoals altijd in deze periode de boeken sluiten en de administraties opmaken.

Veel traders gaan nog even wat vrije dagen opmaken aan het einde van het jaar en zo krijgen we waarschijnlijk minder volume en juist meer volatility. 

Vix blijft goedkoop

De Vix is nu heel laag en gezien deze illiquide periode zou u dus best volatility long kunnen gaan.  

 

  

Ik noemde net al de rente in de Verenigde Stateb. Ik had zelf nog wat TLT’s (iShares 20+ Bond ETF) op de boeken en dat is behoorlijk pijnlijk kan ik u vertellen.

 

 

Elke keer als u denkt dit is nu de steun dan krijgt u weer een tik op de vingers. Sowieso zitten we nu dicht bij een bodem. Maar we zien wel een Chinese outflow…

Goud door de steun?

Wat voor de lange bonds geldt, geldt ook min of meer voor de goudprijs. Het is door alle niveaus heen gezakt en dat terwijl je toch ook gezien de inflatieverwachtingen zou verwachten dat het tot rust zou komen of eigenlijk zou stijgen.  

 

 

Als crimineel kijkend naar wat er gebeurt met grote biljetten in bepaalde landen (ze worden van de ene op de andere dag afgeschaft) zou ik liever kiezen voor goud als middel om mijn geld in te bewaren en als betaalmiddel.

Dit is natuurlijk geen advies, maar moet wel illustrerend zijn voor het feit dat goud wel degelijk een rol heeft of weer kan hebben.  

Kerstgedachte 

Voor de AEX geloofde ik steeds in een hoofd-schouderpatroon en dus als het echt een hoofd-schouders failure wordt kunnen we gemakkelijk nog veel hoger. 

 

  

Immers dan gaan we nog het spreekwoordelijke handje omhoog steken en zien we gemakkelijk 520. Laten we daar maar even niet aan denken. 

Ook de Duitse DAX heeft los van wat kleine weerstanden nog steeds allerlei (enorme) kansen omhoog. Nu ben ik natuurlijk niet ineens vast, maar ik geef wel aan dat u moet oppassen met tegen de wind in te gaan.  

 

Kennis is een Bitch

De Eurostoxx 50 heeft mooi koopsignalen gegeven op het juiste moment. Jammer dat ik er niet in wilde geloven. Ervaring kan ook een ding zijn dat tegen je werkt. Je gaat ongewild dingen ingewikkelder maken dan ze achteraf zijn.  

 

 

De oude dame wordt wat moe?

De Dow Jones lijkt wel een beetje uitgerend te zijn. Maar met de oudjes van tegenwoordig weet je het ook niet meer. Nog even iets anders, we zien op dit moment extreem koud weer in de Verenigde Staten en minder sneeuw in de Alpen. Hopelijk wordt Trump op tijd wakker met zijn milieupolitiek.  

 

 

Kerst is Amazon time

Amazon nog steeds een lievelingsshort maar let op dat we niet boven de Twindicator lijn komen.  

 

 

TomTom leuk aandeel

Aangezien ik zelf even helemaal de weg kwijt ben en de afgelopen expiratie pijnlijk hard heb afgeschreven is het ook wel weer leuk om vooruit te kijken. Voor iets langere termijn vind ik TomTom wel een leuk aandeel.  

 

 

Leuke aandelen voor 2017?

Wellicht heeft het iets te maken met mijn goede voornemens om weer minimaal vijf kilo af te vallen. Fitbit (de sporthorloges en andere gadgets) had eerder last van tax-selling maar begin volgend jaar is dit weer een leuk aandeel voor de Amerikaan om terug te kopen.  

 

 

Nike heeft ook mooie koopsignalen gegeven.  

 

 

Gopro is ook aan het uitbodemen. Als vloggen en extreme sport in blijven dan blijft dit een leuk aandeel.  

 

 

Kortom ik ben meer een type dat de verliezers van 2016 koopt dan de winners nu nog een keer gaat kopen. Uiteindelijk kan iedereen gillend het jaar uit. Dan wel van de pijn, dan wel van vreugde dat het toch nog een leuk jaar werd. 

Voor volgende week vast goede Kerstdagen gewenst!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 december 2016 08:41
    Cees ook al vast fijne feestdagen. Vandaag D- day in de VS. De kiesmannen gaan de nieuwe president kiezen. Bereid je voor op een aardverschuiving, Hillary zou toch nog kunnen winnen. In dat geval is Europa reddeloos verloren en zal WOIII niet lang op zich laten wachten. De democraten willen wraak en met Hillary komt die er.
  2. [verwijderd] 19 december 2016 10:35
    In India schijnt men weer rijst als betaal middel te accepteren, je moet wat als je geld wordt ingepikt; eigen initiatief tonen. Die extreme kou in VS is al voor de derde achtereenvolgende keer naar ik lees. Hoog in de lucht schijnt het ook vriesdood koud te zijn(-80 C) en hopelijk komt die koude niet opeens omlaag vallen naar west-EU want de elfstedentocht is dan niet te houden vanwege de kou. Overigens, nemen de voedselprijzen wereldwijd al toe? Er zijn nogal wat mislukte oogsten afgelopen jaar waar men niets over leest. Het feest van de het warme klimaat moet voortduren want het schijnt dat tijdens zo een warme periode van alles en nog wat te gebeuren aan economische activiteiten die abrupt tot stilstand komt bij erge kou.
  3. [verwijderd] 19 december 2016 13:57
    quote:

    TA Frank schreef op 19 december 2016 08:41:

    Cees ook al vast fijne feestdagen. Vandaag D- day in de VS. De kiesmannen gaan de nieuwe president kiezen. Bereid je voor op een aardverschuiving, Hillary zou toch nog kunnen winnen. In dat geval is Europa reddeloos verloren en zal WOIII niet lang op zich laten wachten. De democraten willen wraak en met Hillary komt die er.
    Als republikeinen ergens nog meer een hekel aan hebben dan aan Trump en Rusland dan zijn het wel democraten. Die gaan echt geen democratische president zoals Hilary in het zadel helpen zeker niet na 8 jaar Obama. Dus D-Day mwah ik betwijfel het.

    Wat ik wel denk is dat Trump eenmaal president het niet lang vol gaat houden, of hij wordt afgezet of hij loopt zelf weg of hij wordt kapot geschoten maar hij gaat de 4 jaar niet volmaken.

    De kater van de Trump rally zal hoe dan ook nog wel een keer komen.
  4. Maan Arkenbosch 19 december 2016 15:10
    CEES, in 2017 krijg je gelijk, dan is de euforie, dat de K.W. verhoudingen tot de stijgende rente, gillend omhoog gaan voorbij. Hoe sterker de rente stijgt, hoe meer uitstroom vanuit obligaties en straks flinke klappen voor de beurs. Draghi gaat zich met de Trump strategie, achter zijn oren krabben. Dat kan Griekenland en Italie niet verdragen. Wanneer gaat het grote wegstrepen van schulden, via manipulatie beginnen? Je kunt beter in edelmetalen, dan straks op een bank zitten, welke jouw alleen maar gelimiteerde cash verstrekt, Gaat de uitverkoop van V.S. treasuries verder omhoog? En gaat Joe Sixpaks straks die Trump schulden financieren? Cees een gezond 2017!! Wens ik jouw!
  5. forum rang 6 ttroo 21 december 2016 09:51
    Zo. Eerst VIX bijkopen. The Long Ones hebben de shorters in elkaar geslagen. Van een foto-finish voorsprong naar een zeer grote voorsprong. Het wordt tijd om weer wat VIX in te slaan. Ik zie nog geen tekenen dat de zware beurzen willen corrigeren. Ik zie ook nog geen tekenen in goud of palladium voor een rebound. VIX is het enige wat ik vandaag ga inslaan.
  6. forum rang 6 ttroo 23 december 2016 10:02
    Het is uiteraard saai op de beurzen. Gisteren kwam er wat leven in de VIX. Niet veel hoor, lichtjes wat zuurstof. De beurzen blijven wel hangen de laatste dagen. Het wordt wel tijd voor de Long Ones om door te gaan zetten de komende dagen. Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht zou dat goed moeten komen. Opvallend dat Italiaanse banken als een trein gaan. Ik vind het goed dat ze aan het opruimen zijn, al is het een emmer op de gloeiende plaat. Maar de Italiaanse beurs gaat als een speer. De rest van de beurzen gaan richting de kleur van de kerstboom toe. Lichtjes in de plus.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links