Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom wil Boskalis van Fugro af?

Waarom wil Boskalis van Fugro af?

Boskalis heeft gisteravond opnieuw een deel van haar belang in Fugro verkocht. Onderhands werden 12.685.878 aandelen Fugro, wat een belang van 15% vertegenwoordigt, verkocht. De prijs waarop het belang geplaatst is bedraagt 14,50 euro per aandeel.

Vorige week maakte Boskalis al bekend haar belang in de maritiem dienstverlener teruggebracht te hebben van 28,6 naar 24,9%. Het is de Papendrechters dus menens. Momenteel resteert er nog 9,38%. Of dat ook nog verkocht gaat worden, is nog niet bekend. Er is een lock-up van 90 dagen afgesproken. 12 maart volgend jaar zou dus de laatste pluk de deur uit kunnen.

 

Verlies

De gemiddelde aankoopprijs die Boskalis betaalde voor het belang is ca. 16,15 euro volgens de baggeraar zelf. Daarmee lockt Boskalis nu een verlies in van ruim 21 miljoen euro. In totaal stroomt er wel een hoop cash de onderneming binnen. De verkoop van totaal 18,7% (15,8 miljoen aandelen) levert bij een koers van 14,50 euro ca. 230 miljoen euro op.

Boskalis zit trouwens goed bij kas en heeft het geld niet echt nodig. Dat kan de reden van deze strategiewijziging niet zijn. Toevallig bracht ik ze op een idee vanavond... 

 

 

Nee, zonder gekheid. Het komt wel mooi uit natuurlijk, die stijgende olieprijs. Op zo'n dag springt iedereen blind in Fugro, SBM en Shell. Gebruik maken van het momentum, heet dat. 

De officiele verkaring van CEO Peter Berdowski:

“Bij de presentatie van onze halfjaarcijfers hebben wij aangegeven dat wij ons zouden beraden op onze positie in Fugro. Ondanks dat wij nog steeds van mening zijn dat delen van Fugro uitstekend aansluiten op de activiteiten van Boskalis, hebben wij besloten ons belang in Fugro stapsgewijs af te bouwen. Enerzijds wordt dit ingegeven door de onzekere marktomstandigheden, die aanzienlijk langer aanhouden dan verwacht, anderzijds ook door de opstelling van het Fugro management. Met de geleidelijke verkoop nemen wij een stuk onzekerheid in ons eigen aandeel weg en verwachten wij de komende periode meer waarde te kunnen creëren voor onze aandeelhouders.”

Koerseffecten morgen

De koers van Fugro zal morgen wel een kleine buiging maken. Normaal gesproken zou het niet veel verder hoeven zakken dan die 14,50 euro, maar we zagen de afgelopen weken bij AMG en ABN Amro dat het ook wel lager kan dan de plaatsingsprijs.

De Nederlandse staat verkocht een extra pluk ABN aandelen tegen 20,40 euro per stuk. Een week later dook de koers toch onder de 20 euro. En bij AMG was het nog veel erger. 

Grootaandeelhouder RWC verkocht de helft van haar belang (2,8 miljoen aandelen) tegen 16,50 euro. Dat leek een koopje, maar inmiddels staat er 14,50 op het bord en is de koers niet vooruit te branden. 

Boskalis neemt de kuierlatten

Boskalis neemt de pijn snel en efficient. Na een eerdere melding vorige week gaat dus nu de tweede tranche eruit. Het resterend belang van 9,38% zal bij een verder oplopende olieprijs en fugrokoers ook wel verkocht worden.

Het kostte tijd, energie en geld. Boskalis kwam geen stap dichterbij het gewenste doel en Fugro had nog minder zin dan PostNL in een overname. Wat Boskalis met het opgehaalde geld gaat doen is nog niet duidelijk. Het is algemeen bekend dat Boskalis zich meer wil gaan richten op de windenergiesector. 

Topman Peter Berdowski zegt in een verklaring vanochtend dat Boskalis al ten tijde van de H1-resultaten duidelijk maakte het belang in Fugro onder de loep te nemen, maar daar is in de persberichten niets van terug te vinden. 

De officiele reden is de langer dan voorziene onzekere omstandigheden, en de halsstarrige houding van Fugro. Het zou wat. Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat Boskalis een andere grote overname voorbereidt. Het opeens snelle vrijmaken van geld is daar een sterke aanwijzing voor. 

Onderstaand ziet u de schuldpositie van Boskalis. Het mag tot 3 keer de Ebitda lenen, momenteel is dat 0,5. Met een ebitda van ca. 800 miljoen euro de afgelopen twaalf maanden is er ruimte genoeg voor zelfs een miljarden overname. En anders staat grootaandeelhouder HAL altijd nog in de coulissen. 

 

 

 

We zullen het wel horen binnenkort. U kunt hier een presentatie bekijken van Boskalis. 

Full disclosure: Inberg heeft een longpositie in Boskalis


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 12 december 2016 23:05
    dag Nico, wisten de goed-ingelichte bronnen ook te vertellen welke partij de 1e en de 2e tranche Fugro-aandelen van Boskalis heeft overgenomen ?

    Het volume is te groot om niet bij de AFM te melden. Kortom, binnen 2 dagen lezen we het in het AFM register .. of mogen we je uitdagen om via je goed-ingelichte bronnen dinsdag al met de naam van de nieuwe groot-aandeelhouder te komen ?

    Greetzzz
  2. [verwijderd] 13 december 2016 07:35
    leuk stukje over postnl btw.

    zit zelf te denken om heel misschien een paar van die aandelen op te pakken rond de 3 euro, mits hij zover zakt. moet het nog even verder uitdiepen. zou kunnen dat hij de komende 2-3 maanden nog iets gaat oplopen en vervolgens zakt.

    ze betalen wat schuld af, en doen heel voorzichtig ook wat investeringen. moet het allemaal nog wat nauwkeuriger bekijken.

    zou leuk zijn als ik een paar aandelen voor een paar tientjes kan oppakken. helaas een mislukte sollicitatie als postbezorger. het leek mij een leuk opstapje naar echt werk. dat zei ik althans. we bellen je terug. op de een of andere manier nooit meer wat van vernomen.

    ook al geweigerd als conducteur, vooropleiding niet hoog genoeg. vbo was voldoende geweest. helaas kon ik daar niet aan voldoen.

    dat mag de pret natuurlijk niet drukken. in spanning wacht ik af, of de fed besluit over te gaan om 'de rente' te verhogen. en kijken hoe de beurzen daar op voorhand en naderhand op gaan reageren. spannend.
  3. Lieps 13 december 2016 09:42
    quote:

    ff_relativeren schreef op 12 december 2016 23:05:

    dag Nico, wisten de goed-ingelichte bronnen ook te vertellen welke partij de 1e en de 2e tranche Fugro-aandelen van Boskalis heeft overgenomen ?

    Het volume is te groot om niet bij de AFM te melden. Kortom, binnen 2 dagen lezen we het in het AFM register .. of mogen we je uitdagen om via je goed-ingelichte bronnen dinsdag al met de naam van de nieuwe groot-aandeelhouder te komen ?

    Greetzzz

    Zou HAL het belang van Boka hebben overgenomen?
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links