Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cees gaat in winterslaap

Beer-Cees wacht af in een diepe winterslaap

Ik wil de mensen altijd graag aanzetten tot denken. Italië zei nee en dat had officieel niet goed moeten zijn voor de financiële markten en ja de banken in Italië gingen aanvankelijk omlaag en ook dat werd positief uitgelegd.

Trump twittert maar raak over China en over geen CO2-probleem, beide niet goed voor de economie. China had minder goede cijfers dan verwacht maar andere onderzoekers waren juist over het bbp van China weer iets positiever. Maar alleen al dat er twijfel is over cijfers is al niet goed.

Andere positieve cijfers wonnen de aandacht. ECB-voorzitter Draghi verlaagde de inkoop van 80 naar 60 miljard en ja hij verlengde de periode, maar anders geredeneerd is verlenging ook niet een teken van zwakte?

Als we de economie vergelijken met een patiënt en die langer en meer medicijnen geven wordt is die patiënt dan heel gezond of juist toch zieker dan we dachten? De optimist zal zeggen omdat we verbeteringen zien doorgaan met het medicijn en het dus positief is...

Bunds over naar nieuw contract

De rente was weer wat opgelopen maar ook dat is positief want eindelijk kunnen de pensioenfondsen stoppen met korten. Over het vergrijzingseffect horen we al jaren niks meer. Voor de rest hebben we begin december een overstap naar het maartcontact en dat heeft altijd effect als u naar een futuregrafiek kijkt.

Grafiek Duitse bund

 

Amerikaanse bonds zijn verder onderuit en de vraag is waarneer de lange TLT-tracker weer een beetje bodem gaat vinden.

Grafiek lange TLT-tracker

 

We hebben een crowed trade (een trade die iedereen doet met de dezelfde visie) omdat iedereen inspeelt op pariteit in de euro/dollar, maar het lijkt alsof de wijsheid ook in de crowd zit want we gaan gewoon die kant op en iedereen die contrair was verliest geld.

Grafiek valutapaar EUR/USD

 

De goudprijs zou nog steeds een beetje moeten bodemen. Maar echte tekenen daarvan zie ik nog niet.

Grafiek goudprijs

 

U zou margin debt-problemen kunnen zien met stijgende rentes en dalende bonds, immers de rente die u moet betalen voor uw hefboom loopt op en als u obligaties hebt gegeven als onderpand dan wordt uw onderpand minder waard en mag u dus minder positie hebben.

Maar alle voorgenoemde problemen blijven nog in de perken door een extreem lage VIX en dus juist lagere margins. (Als de volatility stijgt stijgt ook het risico en dus ook het bedrag dat U moet aanhouden (margin). Als de VVix laag is dan is het dus ook goed om juist opties te kopen (dus zowel calSs als puts) zijn goedkoop.

Grafiek volatiliteitsindex VIX

 

Ongevraagd een engulfing bull

Ik was blijkbaar niet lief geweest, want ik had gehoopt op een daling van de beurs maar zoals gezegd Italië was positief en dus werd mijn schoen door Sinterklaas volgestopt met een stijging.

Uiteindelijk was het gedurende de week nog even spannend of de AEX echt zou uitbreken, maar uiteindelijk gebeurde dat gewoon gedurende de week. In de AEX hadden we een engulfing bull en zoals jullie weten zowel deze bull- als de bear-patronen werken altijd.

Grafiek AEX Index

 

De Eurostoxx ging dwars door het dak De weerstand werd geslecht en direct was de koers niet meer te houden. De optimisten riepen al langer dat er een eindejaarsrally aan zat te komen. In de Eurostoxx 50 index koopsignalen in de Twindicator en in de EB-indicator.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

In de indices ben ik als contrair handelende trader, lees nu even beer, dus niet zo succesvol. Wel deed ik het prima in de aandelen zoals Amazon. Ik was gelukkig op het juiste moment short en weer naar de zijlijn gegaan. Maar nu is het de vraag wat er gebeurt.

Officieel zou je verwachten dat Amazon na de Twindicator te hebben aangetikt weer omlaag kan maar werk met een kort stoploss, 777 dollar is een belangrijk niveau.

Grafiek aandeel Amazon

 

Netflix komt binnenkort weer met cijfers, ik vind het een moeilijke situatie nu. We hebben aan één kant koopsignalen in de Twindicator en pas onder de 117 dollar krijgen we andere signalen.

De andere kant is dat de markt weer heel enthousiast is over dit bedrijf dat stevig gewaardeerd staat en waar al een hoop positieve verwachting in zit. Als het omlaag gaat krijgt u nog genoeg nieuwe kansen dus gewoon maar even afwachten.

Grafiek aandeel Netflix

 

In de Verenigde Staten zijn er in deze periode belastinggedreven verkopen. U mag daar namelijk uw verliezen, mits gerealiseerd, verrekenen met uw belaste winsten. Dus zien we dat de verliezers nog meer verliezen en de winnaars het prima doen.

FitBit een IPO van een paar jaar geleden ondanks een sexy en hip product geen hip aandeel. Maar wellicht leuk om in deze periode op te pikken?

Grafiek aandeel FitBit

 

Gopro heeft een beetje een soortgelijk verhaal. Ik heb dit aandeel nu long en een koopsignaal in de Twindicator. Ik hoop maar dat iedereen onder de kerstboom een Gopro cadeau geeft.

Grafiek aandeel GoPro

 

We gaan zien hoe lang en hoe ver het optimisme stand houdt, wellicht moet ik maar gewoon mijn winterslaap gaan houden. Hoewel ik altijd geleerd heb dat hogere rente niet goed mag zijn voor aandelen. We gaan het gewoon beleven.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 12 december 2016 10:11
    Gewoon goed opletten op de Amerikaanse consument. Die heeft bijna net zoveel schulden als in het jaar 2008. Ze staan er nog maar 2% van af. En dat kan zo gebeuren aangezien dit kwartaal cadeautjes worden uitgedeeld door nog meer credits. Over credits gesproken, kijk eens naar de echte achterstanden die Amerikanen hebben op credit cards. Dat percentage is best wel eng te noemen. Gelukkig betalen ze nog wel goed hun hypotheken. De enige welke aan het outperformen is met betrekking tot de achterstanden. Vergeet niet, we ziten nog niet eens in een soort crisis. Kan je nagaan als de markt eventjes wat tegen gaat zitten en minder banen gaat opleveren. Mogelijk begrijpt iedereen beter waarom ze op Trump hebben gestempt. Trump vecht voor hun banen. Althans niet voor hun persoonlijk maar hij wilt wel meer US banen terug. Dat klinkt natuurlijk veel mooier in de theorie dan de praktijk. Maar het idee is natuurlijk begrijpelijk. Als de Amerikaanse consument instort, dan kunnen we naar de volgende crisis. Mogelijk medio 2017 begint het instoren, met ergens maart 2018 pas de echte instorting. Het zou me niet vreemd zijn. De genoemde data zijn puur guidelines. De staatsschulden zijn verdubbeld. Dus eerst krijgen we nog een periode van Amerikaanse groei, maar zodra die ff stilvalt en dan het woord recessie in de media komt, dan is het wegwezen. Kijk ik naar mijn positie, op dit moment alleen long VIX. Die zakten vrijdag behoorlijk weg, zeg maar flink weg zakken. Ze herstellen vandaag wat, al schommelt de VIX meer dan de beurzen zelf. Nasdaq futures liggen slecht. Gaat de Nasdaq kraken deze beursweek?
  2. knax63 12 december 2016 10:18
    als ik met 1937a1938 vergelijk dan komt er helemaal geen crash.
    dan is tie al geweest is mijn interpretatie.

    met dank aan het vals geld in het systeem door ecb en fed!
    zij kunnen onbeperkt geld aanmaken, ipv van vroeger dat met papieren geld te doen doen ze dat digitaal.

    Je moet vooraf interpreteren en achteraf weet je of je gelijk hebt gehad.

    Is de huidige golf waar we in zitten het begin van een nieuwe stijging of een tijdelijke correctie van de dalende golf die daarna vervolgd word?

    Slaap lekker en volgend jaar weer gezond op!
  3. forum rang 6 ttroo 12 december 2016 11:13
    Ik zie trouwens Nexit totaal niet als een optie. Als ik kijk heeft Wilders 36 zetels, maar niemand wilt met hem regeren. Al gaat hij naar 50 zetels toe, dan nog is hij te ver weg van de 76 zetels. Kortom Nexit gaat niet gebeuren. Want er zijn genoeg andere partijen die stemmen ontvangen. Hetzelfde geldt voor Frankrijk. Uiteindelijk stemmen ze daar ook continue links als het er op aankomt. Geen probleem hoor. Maar het is tegen woordig net als met de Tour de France. Niet spannend meer. Duitsland vind ik interessanter. Omdat Merkel voor de 4e keer mee doet als de leider. Duitsland kan de komende verkiezingen wel eens voor een andere partij gaan, waarbij een rechtspartij flink wat stemmen kan wegtrekken van Merkel's partij. En als dat leidt tot een andere leider in Duitsland dan wordt dat wel eens interessant wat voor gevolgen dat gaat hebben voor Europa. Maar zover het duurt. Noord Europa moet nog veel meer geld sturen naar Zuid Europa. De pensioenfondsen zijn nog vol zat. Zolang die niet leeg zijn, moet er meer geld naar Zuid Europa! Kom op heren en dames in Noord Europa - laat uw socialistische inslag zien. Deel!
  4. [verwijderd] 12 december 2016 13:04
    "Als we de economie vergelijken met een patiënt en die langer en meer medicijnen gegeven wordt, is die patiënt dan heel gezond of juist toch zieker dan we dachten? De optimist zal zeggen omdat we verbeteringen zien doorgaan met het medicijn en het dus positief is..."

    Mooie vergelijking: geneeskunde en economie.

    'medicijnen':
    chemisch goedje met bijwerkingen, duur betaalde 'specialisten schrijven het je voor

    'opkoopprogramma's':
    uit het niets gecreëerd goedje met bijwerkingen, zeer duur betaalde 'specialisten' doen ermee wat zij willen

    Of het nu onze gezondheid aangaat of anderszins ons welbevinden, we kunnen ons aardig wat troep laten aansmeren.
  5. Brogembank 12 december 2016 16:26
    quote:

    Kukuruza schreef op 12 december 2016 14:11:

    de aandelenbeurzen hebben simpelweg een enorm zelfvertrouwen gekregen de afgelopen jaren. De central banken blijven ondersteuning geven de overheden stimuleren zoveel mogelijk. Eigenlijk maakt het niet zoveel meer uit wat de economie doet.....
    Heel gevaarlijk om "this time is different" te denken. Dat is ene boodschap die ik na pakweg dertig jaar beleggen en een jaar of 4 hier op IEX rondstruinen bijzonder goed in mijn systeem heb ingevoerd.
    In 1999-2000 dacht ik ook zoiets... was een hele dure roze bril ;-)
    Wie weet heb je gelijk, maar ik zou er niet op gokken. Vroeg of laat komt er die Black Swan die niemand zag aankomen. Er is voldoende dat faliekant mis kan gaan...
  6. Maan Arkenbosch 12 december 2016 21:42
    Mijn voorspellingen voor 2016 zijn redelijk uitgekomen.2016==> Begin jaar, sterke stijging goud en zilver. Vanaf begin 2016 inzakken beurs, zeker tot april, met per saldo weinig koerswinst over 2016. Nu 2017: Tot en met maart wordt het weer kommer en kwel. De Trump euforie spoelt weg, omdat de verwachtingen te hoog zijn in geprijsd en de kapitaalmarkt rente stijgt sterker dan gedacht. De €. zakt onder pariteit $, of de €. wordt vanuit $/V.S. steun, opgekrikt.Eerste levens behoeften worden relatief duurder en dus gaat dan de armere Zuid E.U.-massa dat voelen. Meer sociale onrust ligt op de loer, ook door de aankomende verkiezingen. Sterke onrust in Italië en Frankrijk? lijkt voor de hand te liggen door moslim/gelukzoekers concentraties. Goud en zilver zijn weer gevraagd en vooral zilver.China voelt de Trump strategie, dus nog meer problemen met banken en onroerend goed.De stijging van de grondstoffen/olie prijzen maakt Poetin onberekenbaarder.Olie moet verder dan $.60,- omhoog, omdat anders de oorlogen/opbouw niet meer betaalbaar worden.Indien de Fed de rente meer verhoogd dan verwacht, zullen de langlopende obligaties flinke klappen krijgen. Dat heeft dan weer invloed op de K.W. verhoudingen van de aandelen. Vermogens pensioenfondsen krimpen. Door de stijgende $ krijgen de opkomende landen met forse schulden in $ en de V.S. banken welke uitgeleend hebben het zwaar.Doordat in Nederland, de PVV fors wint, zal er een kwakkelende regering komen met van allerlei samengeraapte partijen. De E.U. top/Juncker krijgt het moeilijk i.v.m. zijn rol tijdens de zwart-geld periode in Luxemburg. Martin Schultz/SPD (nu E.U. parlement voorzitter)wordt mogelijk lijsttrekker SPD en probeert een rood-rood-groene regering op te zetten, vooral als de A.F.D. fors wint en de CDU/CSU/Merkel relatief veel verliest. dat heeft, samen met de Franse verkiezingen invloed op het E.U.beleid. De E.U.landen zullen zich sterker gaan verdedigen tegen de hordes buitenlandse gelukzoekers, (afschaffen van de dubbele paspoorten?).Algemeen kan gesteld worden dat onzekerheid binnen de bevolking en de verarming van de onderkant en verdere opkomst (cyber) criminaliteit, invloed heeft op de financiële markten. Poppenkast==>12122016.
  7. forum rang 6 ttroo 14 december 2016 10:21
    Zo. Gisteren last van de Kerstperiode, oftewel Kerstontbijt, lunch en diner. Intussen was het ook Kerstfeest op de beurzen. De VIX ging dezelfde kant op als de stijgende indici. Uiteraard moesten ze aan het einde van de dag weer terug. Het valt me mee met de VIX. IK had een ingestorte VIX verwacht de afgelopen dagen. Kijken we naar de beurzen en dan hadden we eigenlijk in Italie moeten zitten. En voor de verdere reizenden was het misschien nog beter om in Japan te zitten. Die is 3000 punten gestegen in een korte periode. Van een lage 16000 naar een lage 19000. Tja. We moeten nu toch echt wel op een soort top zitten. Zelfs de extreme parameters beginnen nu extreem te worden. Ik wacht nog wel heel ff Amerika af. Mogelijk koop in de namiddag VIX bij. Ik zie ze het liefst nog iets lager gaan de VIX.
  8. forum rang 6 ttroo 14 december 2016 12:07
    Het is wachten tot vanavond. Ik zag vanochtend wel dat de Long Ones eindelijk de juiste voorsprong op de shorters aan het maken zijn. Het duurde een tijdje. Kijk ik naar de indici, tja, die liggen ze allemaal rond extreme hoogtes. Maar ze willen nog niet omlaag. Ik wacht nog steeds met de VIX voor bijkopen. Rond de huidige koers wil ik ze eigenlijk wel hebben, maar de dag is nog lang. Zeker omdat Amerika eerst nog open moet. Eerst kijken hoe de VIX zich kan houden een uur na de opening. Daarna koop ik dus mogelijk bij.
  9. forum rang 6 ttroo 14 december 2016 16:03
    Bij deze VIX koersen ben ik geen koper. Maar ik heb nog wat uren te gaan om eventueel de VIX bij te kopen en anders natuurlijk is er morgen een nieuwe dag. Het is allemaal wat lichtjes rood, niet heel schokkend, alhoewel zie ik het goed? Ligt Griekenland er slecht bij. De hoofdindex schommelt rond de -3%. De FED blijft het super toetje. En natuurlijk wat verwachten ze de komende periode inzake toekomstige renteverhogingen. Ik las laatst een mooi stukkie op Bloomberg, waarbij ze de renteverhogingen in een soort periode weergaven. De laatste periode was 2005-2006 met een scala aan continue kleine rentestapjes. Op zich vind ik dat eigenlijk best een prima strategie. Maar het werkte dus voor geen meter. Althans op het hoogtepunt van de markten niet meer. Ze gaan dat anders doen de FED, maar hoe dan? Ik zie weinig mogelijkheden. Eerst de renteverhoging maar. Dan de toelichting. En daarna de analisten. Uiteraard de bekende spikes. Omhoog of omlaag. Op een woensdag kan alles gebeuren.
  10. forum rang 6 ttroo 14 december 2016 16:20
    Oh oh. Er wordt serieus klappen uitgedeeld in een paar Griekse fondsen. Ik moet er wel bij zeggen, dat sommige fondsen echt penny stocks zijn. Dus relatief is het vaak meer indrukwekkend dan absoluut. Maar klappen van bijna min 5% tot zelfs ruim -9% blijft pijnlijk. Wie heeft er wat geroepen?
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links