Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Het gaat wel héél hard

Vooruitblik: Het gaat wel héél hard

 

Zo! Wat een cover. Chocoladecijfers. Is dit niet de goden verzoeken, Barron's? Of de Dow Jones wel of niet die 20.000 aantikt is tot daar aan toe - vrijdag kwam de index tot hoogste stand 19.757,74 - maar om hier meteen een fraai 2017 aan vast te knopen, gaat te ver.

 

 

Goedemiddag, ga er even goed voor zitten. Laatste échte beursweek van het jaar en veel economische cijfers zijn naar voren gehaald. Bovendien gaat een zekere Fed woensdag de rente verhogen en is er vrijdag een joekel van een optie expiratie: Quadruple Witching Day.

Bovendien kan iedere dag NN doorkomen met al dan niet een nieuw bod op Delta Lloyd. Waren we door de spraakmakende derby PostNL - Bpost bijna vergeten. En er is uiteraard ook nog waan van de dag. Let op de olieprijs morgen:

 

 

Voor het eerst in vijftien jaar dus. Zal wel toeval zijn, maar doen die landen het een tikje in hun broek, omdat JR Ewing misschien Amerikaanse minister van buitenlandse zaken wordt? :-) Stel u voor dat bij ons Royal Dutch Shell's Ben van Beurden... 

 

 

Nog geen beursnieuws dit weekend, maar wel #ophef en #schande over onderstaand interview van FD met onze minfin. Dat zit 'm vooral hierin:

Hoe lang blijft de financiële sector de boksbal van politici?

‘Mogelijk haalt Nederland het geld terug, maar de instabiliteit van de financiële sector heeft enorme schade aan de economie in Nederland en de rest van de Westerse wereld aangericht.

Het is een van de factoren die de opmars van het populisme in Europa heeft gedreven. Een totale ontwrichting van het vertrouwen van mensen, van pensioenen van mensen, van werkperspectief.’

 

 

Hoog, hoger, hoogst

Genoeg voorafjes, we gaan nu echt beginnen. Hoe staan we er voor di jaar? Let wel, dit zijn trackers of ETF's en het is allemaal in dollars.

 

 

Nederland staat er niet bij, maar die scores gaf ik u vrijdag al en dan gewoon in euro's:

 • AEX vrijdag: +0,66%
 • AEX deze week +4,49%
 • AEX deze maand: +3,39%
 • AEX dit jaar: +6,33%
 • AEX herbeleggingsindex dit jaar: +10,53%

Nu gaan we serieus grafieken maken. Dow Jones afgerond 20.000 dus en op 7 februari is het tien jaar geleden dat voor het eerst de term subprime loans viel. HSBC deed er een afschrijving op. De rest is geschiedenis. Wat deed de AEX sinsdien? Vergelijk, alles in euro's en met herbelegd dividend:

De AEX blijft achter - de MSCI World Index is de benchmark, maar eind 2008 hadden we hier blind voor getekend.  Ja maar de centrale banken, hoor ik u al in koor. Klopt, maar bedrijven maken ook nog winst, want anders bubbelden ze als het alleen een kwestie van geld drukken was geweest. Dat doen ze niet.

Klik hieronder op alle grafieken voor groot:

 

 

Dat geld drukken van de centrale banken is meer neergeslagen in de (staats)obligaties, naar mijn bescheiden smaak. De rentes. Even heel lang: 

 

 

Ik pak ze ook afzonderlijk over de laatste tien jaar, net als die indices. Want hét agendapunt is deze week het lang- en langverwachte Fed-rentebesluit. Een kwartje verhoging is voor 94,9% ingeprijsd en voor juni 2017 is voor 56,8%al het volgende kwartje in de koersen verdisconteerd.

Woensdag om 20:00 uur onze tijd is het zo ver en dan komt de Fed ook met nieuwe economische ramingen. Let vooral op de inflatieschattingen, met werkgelegenheid het Fed-mandaat. Om 20:30 uur legt Fed-voorzitter Janet Yellen alle cijfers en besluiten in een persconferentie uit.

In de afgelopen maanden is de Amerikaanse rente hier ook op vooruit gelopen en doet de yield 2,46%. Lijkt mij niet, maar ik laat het aan de technisch analisten of de neergaande trend sinds begin jaren tachtig is gebroken. Zo ja, dan is Dow Jones 20.000 misschien een beetje hooggegrepen.

Simpel, als de yield stijgt, dan worden met name saaie, veilige hoogdividendaandelen minder aantrekkelijk. Die dreven de stijging. Of praat ik nu voor eigen portfolio? Met nieuwe toppen hoop ik op een dip om bij te kopen. Het kan ook zijn dat de beurzen een betere economie inprijzen.

 

 

Dat van die economie zeg ik niet zomaar. Want ondanks dat de ECB in 2017 negen maanden extra verruimt met 450 miljard euro, stijgen ook de EU (AAA) rentes. Het verschil met de VS is immens, maar toch. Niet eerder sinds de kredietcrisis stegen de rentes tegen een verruimende ECB in.

Hier de Bund:

 

 

En hier ons tienjarige Dijsselbloempje. Ik ben benieuwd hoe die volgend jaar gaat heten, als we een nieuwe regering krijgen. Als het maar niet de tienjarige Henk Krol wordt :-) 

 

 

Agenda

Verder nog wat te doen deze week? Zeker. Er worden nogal wat economische cijfers naar voren gehaald. De laaste twee weken van het jaar is het dan stil en weinig handel ook op de beurs. Wat hebben we zoal?

 • Zee aan leading indicators over december: eerste schattingen inkoopmanagersindices, New York en Philadelphia Fed index en Duitse ZEW Index
 • Amerikaanse detailhandelsverkopen
 • Optie-expiratie: alles waar nog 2016 op staat expireert vrijdag
 • The Auld Lady of Threadneedle Street neem ook een rentebesluit, ofwel de BoE

Dat ziet er dan zo uit:

12 dec
20:00 VS Federal Budget Balance

13 dec
08:00 Duitsland inflatie CPI nov (y/y) 0,8%
08:00 Duitsland inflatie CPI nov (m/m) 0,1%
08:00 Colruyt halfjaarcijfers
10:30 VK inflatie CPI nov (m/m)
11:00 Duitsland ZEW Economic Sentiment 14
14:30 VS Export Price Index nov (m/m) -0,2%
14:30 VS Import Price Index nov (m/m) -0,1%

14 dec
00:30 Japan Tankan Index
08:45 Frankrijk inflatie CPI
11:00 Europa industriele productie okt (y/y) 1%
11:00 Europa industriele productie okt (m/m) 0,3%
14:30 VS winkelverkopen nov 0,5%
14:30 VS inflatie PPI nov (m/m) 0,1%
15:15 VS industriele produktie nov (m/m) -0,1%
16:00 VS bedrijfsvoorraden okt (m/m) -0,2%
16:30 VS olievoorraden
20:00 VS rentebesluit Fed 0,75%
20:30 VS persconferentie Fed

15 dec
01:30 Japan PMI produktie dec 51,3
09:00 Frankrijk PMI produktie dec
09:00 Frankrijk PMI dienstensector dec
09:30 Duitsland PMI produktie dec 54,5
09:30 Duitsland PMI dienstensector dec 55
10:00 Europa PMI produktiesector dec 53,8
10:00 Europa PMI dienstensector dec 53,8
10:30 VK winkelverkopen nov (m/m)
13:00 VK rentebesluit Bank of England 0,25%
14:30 VS inflatie CPI nov (m/m) 0,2%
14:30 VS New York Empire State Man. index 3
14:30 VS Philadelphia Fed Man. index 9
16:00 VS NAHB huizenmarkt index 63
22:00 Adobe jaarcijfers

16 dec
11:00 Europa kerninflatie CPI
14:30 VS Bouwvergunningen nov 1,237 mln
14:30 VS housing starts 1,235 mln
15:30 Optie-expiratie

 

Kiek opde Grafiek

Tot slot nog even het vaste grafiekenrondje. Rents heb ik al gehad, die laat ik achterwege, net als de MSCI World Index. De AEX dus. Vrijdag ging het ding op 469,77 op de hoogste stand van het jaar de dag uit. Wellicht breekt de index uit het grote saaiwaartse trendkanaal dit jaar.

Leuk, maar zelf vind ik het belangrijker dat de winsten stijgen, want anders wordt de AEX wel erg duur. Een olieprijs boven 60 dollar zou wonderen doen, want dan doet Royal Dutch Shell weer mee. Enfin, vanaf begin januari weten we meer, want dan begint het KW4-cijferseizoen.

 

 

Het is al met al toch een mooi beursjaar in Amsterdam, want de AEX herbeleggingsindex staat op +10,5%. Dat is 2,5% meer dan het gemiddelde sinds 1900, maar 0,5% minder dan de AEX zelf sinds de start in 1983.

 

 

Met die nieuwe indextoppen is de AEX VIX Index (volatiliteit) gezakt naar een lage 13,8. Die van de S&P 500 staat zelfs op een ultralage 10,8. Wie na de nieuwe indextoppen een dip verwacht, kan hier wellicht uit de voeten.

 

 

Zelfs de Eurostoxx 50 geeft weer een teken van leven. En hoe. Vooral de buitenlandse financials roeren zich met enorme koersuitslagen.

 

 

De S&P 500 is aan het jubelen:

 

 

Om van de Dow Jones maar te zwijgen. Die staat op 1,2% van 20.000.

 

 

Haha, daarvoor mag u trouwens wel even als dank een fles en bloemetje naar Goldman Sachs sturen :-) 

 

 

Over naar EUR/USD: nog altijd geen pariteit, ondanks verkrappende Fed en extra verruimende ECB. Moet ik het zo zeggen?

 

 

Nieuwe olie-deal dus, maar gaan we ook een nieuwe top zien? Spannend deze week.

 

 

Tot slot nog goud, dat heeft het even niet. Eigenlijk valt de daling mij mee gelet op het koersen-, dollar- en rentegeweld.

 

 

Sluit ik af met Corné. Nico komt morgen of deze week ook met een stukje hier op IEX over PostNL, stay tuned. Ik wens u een prettige zondag verder. Succes deze week en laat u niet gek maken door de koerseneuforie. Als er iets een slecht trackrecord heeft, dan is het dat.

Vink, de nieuwe toppen zijn er, de opgaande trend is daarmee bevestigd en daarom duim ik voor een dip om extra bij te kopen. Leuk als de Dow Jones als kerstcadeau even die psychologische 20.000 aantikt, maar wie wat bewaart heeft wat, zei oma vroeger altijd.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Amerikaanse renteverhoging

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fed

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Federal Reserve

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

rente

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX GR

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX Volatility Index

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NN Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

WTI Crude Oil - CME Rollover 1

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Euro Stoxx 50

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nederland 10 jaar

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Duitsland 10 jaar

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VS 10 jaar

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
22 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Belegde boterham
0
quote:

LUCATONIE schreef op 11 dec 2016 om 22:23:


[...]

Ik begrijp je niet?


Hij twittert vooral en is nog niet beëdigd als zijnde president. Dus tot op heden vooral woorden, geen daden.

Ben wel benieuwd wat hij voor corporate US gaat betekenen
22 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 12:00 Analistenlunch ABN Amro 23
 2. 10:30 Liveblog: De bekende namen 5
 3. 08:05 BeursVandaag: Langzaam spanning ... 1

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 614,52 -0,17%
 2. AEX GR 2.128,48 -0,15%
 3. AEX Volatility Index 11,11 +4,19%
 4. Duitsland 10 jaar -0,2100 0,00%
 5. EUR/USD 1,1083 -0,07%
  Ga naar: Hefboomproducten
 6. Euro Stoxx 50 3.808,26 +0,90%
 7. Gold World Spot (USD) 1.560,20 +0,19%
  Ga naar: Hefboomproducten
 8. Nederland 10 jaar -0,1230 0,00%
 9. NN Group 32,930 +0,27%
 10. Ga naar: Hefboomproducten
 11. NY-S&P 500 0,00 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
 12. PostNL Koninklijke 1,820 +1,88%
 13. VS 10 jaar 1,8392 0,00%

Gesponsorde links