Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Het gaat wel héél hard

Wat doet de AEX volgende week?

 

Zo! Wat een cover. Chocoladecijfers. Is dit niet de goden verzoeken, Barron's? Of de Dow Jones wel of niet die 20.000 aantikt is tot daar aan toe - vrijdag kwam de index tot hoogste stand 19.757,74 - maar om hier meteen een fraai 2017 aan vast te knopen, gaat te ver.

 

 

Goedemiddag, ga er even goed voor zitten. Laatste échte beursweek van het jaar en veel economische cijfers zijn naar voren gehaald. Bovendien gaat een zekere Fed woensdag de rente verhogen en is er vrijdag een joekel van een optie expiratie: Quadruple Witching Day.

Bovendien kan iedere dag NN doorkomen met al dan niet een nieuw bod op Delta Lloyd. Waren we door de spraakmakende derby PostNL - Bpost bijna vergeten. En er is uiteraard ook nog waan van de dag. Let op de olieprijs morgen:

 

 

Voor het eerst in vijftien jaar dus. Zal wel toeval zijn, maar doen die landen het een tikje in hun broek, omdat JR Ewing misschien Amerikaanse minister van buitenlandse zaken wordt? :-) Stel u voor dat bij ons Royal Dutch Shell's Ben van Beurden... 

 

 

Nog geen beursnieuws dit weekend, maar wel #ophef en #schande over onderstaand interview van FD met onze minfin. Dat zit 'm vooral hierin:

Hoe lang blijft de financiële sector de boksbal van politici?

‘Mogelijk haalt Nederland het geld terug, maar de instabiliteit van de financiële sector heeft enorme schade aan de economie in Nederland en de rest van de Westerse wereld aangericht.

Het is een van de factoren die de opmars van het populisme in Europa heeft gedreven. Een totale ontwrichting van het vertrouwen van mensen, van pensioenen van mensen, van werkperspectief.’

 

 

Hoog, hoger, hoogst

Genoeg voorafjes, we gaan nu echt beginnen. Hoe staan we er voor di jaar? Let wel, dit zijn trackers of ETF's en het is allemaal in dollars.

 

 

Nederland staat er niet bij, maar die scores gaf ik u vrijdag al en dan gewoon in euro's:

 • AEX vrijdag: +0,66%
 • AEX deze week +4,49%
 • AEX deze maand: +3,39%
 • AEX dit jaar: +6,33%
 • AEX herbeleggingsindex dit jaar: +10,53%

Nu gaan we serieus grafieken maken. Dow Jones afgerond 20.000 dus en op 7 februari is het tien jaar geleden dat voor het eerst de term subprime loans viel. HSBC deed er een afschrijving op. De rest is geschiedenis. Wat deed de AEX sinsdien? Vergelijk, alles in euro's en met herbelegd dividend:

De AEX blijft achter - de MSCI World Index is de benchmark, maar eind 2008 hadden we hier blind voor getekend.  Ja maar de centrale banken, hoor ik u al in koor. Klopt, maar bedrijven maken ook nog winst, want anders bubbelden ze als het alleen een kwestie van geld drukken was geweest. Dat doen ze niet.

Klik hieronder op alle grafieken voor groot:

 

 

Dat geld drukken van de centrale banken is meer neergeslagen in de (staats)obligaties, naar mijn bescheiden smaak. De rentes. Even heel lang: 

 

 

Ik pak ze ook afzonderlijk over de laatste tien jaar, net als die indices. Want hét agendapunt is deze week het lang- en langverwachte Fed-rentebesluit. Een kwartje verhoging is voor 94,9% ingeprijsd en voor juni 2017 is voor 56,8%al het volgende kwartje in de koersen verdisconteerd.

Woensdag om 20:00 uur onze tijd is het zo ver en dan komt de Fed ook met nieuwe economische ramingen. Let vooral op de inflatieschattingen, met werkgelegenheid het Fed-mandaat. Om 20:30 uur legt Fed-voorzitter Janet Yellen alle cijfers en besluiten in een persconferentie uit.

In de afgelopen maanden is de Amerikaanse rente hier ook op vooruit gelopen en doet de yield 2,46%. Lijkt mij niet, maar ik laat het aan de technisch analisten of de neergaande trend sinds begin jaren tachtig is gebroken. Zo ja, dan is Dow Jones 20.000 misschien een beetje hooggegrepen.

Simpel, als de yield stijgt, dan worden met name saaie, veilige hoogdividendaandelen minder aantrekkelijk. Die dreven de stijging. Of praat ik nu voor eigen portfolio? Met nieuwe toppen hoop ik op een dip om bij te kopen. Het kan ook zijn dat de beurzen een betere economie inprijzen.

 

 

Dat van die economie zeg ik niet zomaar. Want ondanks dat de ECB in 2017 negen maanden extra verruimt met 450 miljard euro, stijgen ook de EU (AAA) rentes. Het verschil met de VS is immens, maar toch. Niet eerder sinds de kredietcrisis stegen de rentes tegen een verruimende ECB in.

Hier de Bund:

 

 

En hier ons tienjarige Dijsselbloempje. Ik ben benieuwd hoe die volgend jaar gaat heten, als we een nieuwe regering krijgen. Als het maar niet de tienjarige Henk Krol wordt :-) 

 

 

Agenda

Verder nog wat te doen deze week? Zeker. Er worden nogal wat economische cijfers naar voren gehaald. De laaste twee weken van het jaar is het dan stil en weinig handel ook op de beurs. Wat hebben we zoal?

 • Zee aan leading indicators over december: eerste schattingen inkoopmanagersindices, New York en Philadelphia Fed index en Duitse ZEW Index
 • Amerikaanse detailhandelsverkopen
 • Optie-expiratie: alles waar nog 2016 op staat expireert vrijdag
 • The Auld Lady of Threadneedle Street neem ook een rentebesluit, ofwel de BoE

Dat ziet er dan zo uit:

12 dec
20:00 VS Federal Budget Balance

13 dec
08:00 Duitsland inflatie CPI nov (y/y) 0,8%
08:00 Duitsland inflatie CPI nov (m/m) 0,1%
08:00 Colruyt halfjaarcijfers
10:30 VK inflatie CPI nov (m/m)
11:00 Duitsland ZEW Economic Sentiment 14
14:30 VS Export Price Index nov (m/m) -0,2%
14:30 VS Import Price Index nov (m/m) -0,1%

14 dec
00:30 Japan Tankan Index
08:45 Frankrijk inflatie CPI
11:00 Europa industriele productie okt (y/y) 1%
11:00 Europa industriele productie okt (m/m) 0,3%
14:30 VS winkelverkopen nov 0,5%
14:30 VS inflatie PPI nov (m/m) 0,1%
15:15 VS industriele produktie nov (m/m) -0,1%
16:00 VS bedrijfsvoorraden okt (m/m) -0,2%
16:30 VS olievoorraden
20:00 VS rentebesluit Fed 0,75%
20:30 VS persconferentie Fed

15 dec
01:30 Japan PMI produktie dec 51,3
09:00 Frankrijk PMI produktie dec
09:00 Frankrijk PMI dienstensector dec
09:30 Duitsland PMI produktie dec 54,5
09:30 Duitsland PMI dienstensector dec 55
10:00 Europa PMI produktiesector dec 53,8
10:00 Europa PMI dienstensector dec 53,8
10:30 VK winkelverkopen nov (m/m)
13:00 VK rentebesluit Bank of England 0,25%
14:30 VS inflatie CPI nov (m/m) 0,2%
14:30 VS New York Empire State Man. index 3
14:30 VS Philadelphia Fed Man. index 9
16:00 VS NAHB huizenmarkt index 63
22:00 Adobe jaarcijfers

16 dec
11:00 Europa kerninflatie CPI
14:30 VS Bouwvergunningen nov 1,237 mln
14:30 VS housing starts 1,235 mln
15:30 Optie-expiratie

 

Kiek opde Grafiek

Tot slot nog even het vaste grafiekenrondje. Rents heb ik al gehad, die laat ik achterwege, net als de MSCI World Index. De AEX dus. Vrijdag ging het ding op 469,77 op de hoogste stand van het jaar de dag uit. Wellicht breekt de index uit het grote saaiwaartse trendkanaal dit jaar.

Leuk, maar zelf vind ik het belangrijker dat de winsten stijgen, want anders wordt de AEX wel erg duur. Een olieprijs boven 60 dollar zou wonderen doen, want dan doet Royal Dutch Shell weer mee. Enfin, vanaf begin januari weten we meer, want dan begint het KW4-cijferseizoen.

 

 

Het is al met al toch een mooi beursjaar in Amsterdam, want de AEX herbeleggingsindex staat op +10,5%. Dat is 2,5% meer dan het gemiddelde sinds 1900, maar 0,5% minder dan de AEX zelf sinds de start in 1983.

 

 

Met die nieuwe indextoppen is de AEX VIX Index (volatiliteit) gezakt naar een lage 13,8. Die van de S&P 500 staat zelfs op een ultralage 10,8. Wie na de nieuwe indextoppen een dip verwacht, kan hier wellicht uit de voeten.

 

 

Zelfs de Eurostoxx 50 geeft weer een teken van leven. En hoe. Vooral de buitenlandse financials roeren zich met enorme koersuitslagen.

 

 

De S&P 500 is aan het jubelen:

 

 

Om van de Dow Jones maar te zwijgen. Die staat op 1,2% van 20.000.

 

 

Haha, daarvoor mag u trouwens wel even als dank een fles en bloemetje naar Goldman Sachs sturen :-) 

 

 

Over naar EUR/USD: nog altijd geen pariteit, ondanks verkrappende Fed en extra verruimende ECB. Moet ik het zo zeggen?

 

 

Nieuwe olie-deal dus, maar gaan we ook een nieuwe top zien? Spannend deze week.

 

 

Tot slot nog goud, dat heeft het even niet. Eigenlijk valt de daling mij mee gelet op het koersen-, dollar- en rentegeweld.

 

 

Sluit ik af met Corné. Nico komt morgen of deze week ook met een stukje hier op IEX over PostNL, stay tuned. Ik wens u een prettige zondag verder. Succes deze week en laat u niet gek maken door de koerseneuforie. Als er iets een slecht trackrecord heeft, dan is het dat.

Vink, de nieuwe toppen zijn er, de opgaande trend is daarmee bevestigd en daarom duim ik voor een dip om extra bij te kopen. Leuk als de Dow Jones als kerstcadeau even die psychologische 20.000 aantikt, maar wie wat bewaart heeft wat, zei oma vroeger altijd.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 18 jun Saaie opening, maar genoeg tumult dollar, rentes en vooral commodities 1
 2. 17 jun Vijftig jaar notering! De verbijsterende Boskalisgrafieken
 3. 17 jun Het loopt allemaal wel los voorbeurs na heet avondje Fed 3

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Daexter 11 december 2016 15:58
  quote:

  Up2020 schreef op 11 december 2016 15:34:


  Goldman Sachs is lovend over Trump zijn plannen en adviseren nu weer om in aandelen te stappen. Vorig jaar zagen ze het somber in, maar er komt een nieuwe bloeiperiode aan. Dow gaat zeker de 20.000 punten overstijgen.


  Zal vast en zeker ook wel gaan gebeuren, maar het is wachten tot jij all in bent gestapt en dan corrigeert de beurs eerst even 10 tot 20% om daarna een nieuwe al time high neer te zetten
 2. JoopVisser1 11 december 2016 18:02
  Arme Amerikaan, eerst Trump stemmen, je loonsverhoging in rook op zien gaan door prijsstijgingen, vervolgens je spaarcenten zien verdampen na 3 jaar Trump.
  Maar eerst nog 2 jaar volhouden dat Trump geweldig is, want je eigen fouten toegeven, wie is daar nou beter van geworden?
 3. pi333 11 december 2016 18:27
  quote:

  JoopVisser1 schreef op 11 december 2016 18:02:


  Arme Amerikaan, eerst Trump stemmen, je loonsverhoging in rook op zien gaan door prijsstijgingen, vervolgens je spaarcenten zien verdampen na 3 jaar Trump.
  Maar eerst nog 2 jaar volhouden dat Trump geweldig is, want je eigen fouten toegeven, wie is daar nou beter van geworden?

  Misschien is dat ook wel de reden dat de beurzen zo hard stijgen geld wordt immers minder waard.
 4. forum rang 5 snuf13 11 december 2016 23:20
  Sprak vanmiddag hier in Egypte een man die hier een winkel heeft. We zaten samen nog na te praten nadat ik dingen gekocht had. Hij zei:

  " vroeger wilde Hitler Europa overnemen en er een Germaans rijk van maken " !
  " NU.........wordt Europa overgenomen door de Islam met als hoofdkwartier Brussel " !

  Ik denk dat hij nog aardig gelijk krijgt ook!!!!!

 5. forum rang 6 handyman6 12 december 2016 01:02
  We geloven toch niet dat Trump die arme witte werklozen aan werk gaat helpen?Moet je zien wie die allemaal in zijn kabinet stopt: merendeels Goldman Sachsmannetjes,Wallstreethaaien,militairen.
  Banen terughalen uit Mexico en China ,jaja:read my lips!
  Dat worden 4 jaar regeren olv multionationals die zoveel mogelijk reguleringen terugdraaien,winsten maximaliseren,lonenverlagen,milieu vergeten,en meeste werk wegAUTOMATISEREN ,creditkaarten opblazen.....
  Ohoh,als dat maar geen burgeroorlog wordt!
  Arm tegen Rijk.
  Elite rijk en de rest aan de bonnen.En de DJ die gaat in overdrive,all blowoutfase na 7 jaar gestegen te zijn.......
  H6
 6. macthamac 12 december 2016 07:07
  dat is overigens het meest zorgwekkende, dat de maatregelen heel goed minder profijt heeft voor een kleine portemonnee. ik interesseer me daar weinig voor, maar er zouden een heel stel lui eens van een koude kermis thuiskomen. dacht er al een hele tijd aan, met het oog op hoe het er nu voorstaat. maar ach, dat mag de pret natuurlijk niet drukken.

  het antwoord van links, he zei ik links? nee de sociaal democratie bedoel ik. komt uit almere, volgens nu.nl. het bordje van joop den uyl is verkeerd geschreven. en dat getuigd van weinig historisch besef.

  okay flauw.

  misschien werd de persoon in kwestie boos, die vind misschien ook dat vroeger alles beter was.

  het is tijd voor samenwerking met mensen die niet willen samenwerken. constructief.

  als the dow 20.000 haalt ben ik dik tevreden. ik vraag me wel af, waar dat kapitaal vandaan komt. en mocht het weggetrokken worden, waar het heen gaat. lijkt me wel winstgevend, om die stap iets voor te blijven of heel erg dichtbij te blijven.

  desalniettemin. 21.000 voor het volgende jaar. 5,6% erbij ofzo. moet kunnen.
 7. macthamac 12 december 2016 07:21
  overigens kan je mensen nu ook moeilijk vragen waarom ze stemmen op mensen. omdat die dan heel blij gaan napraten wat ze elders gehoord hebben. en omdat de heer trump geframed is vanaf het moment dat hij politieke aandacht kreeg, geven ze die eigenschappen waarschijnlijk op.

  maar je kan niet iets onderzoeken wat je niet onderzocht hebt op het juiste moment. je kan alleen maar sentiment aanwijzen die daarvoor bestond, en dat verbinden aan de electorale uitslag. de kans is zeer aannemelijk dat het zo is.

  frans de waal zei zoiets in kijken in de ziel. ik ben blij dat ik niet met vragenlijstje werk.

  misschien is het een idee om gewoon alle medewerking te verlenen. en kijken wat er gebeurt. medewerking zodat mensen niet achteraf kunnen zeiken om hele kleine tegenwerking, dat ze zijn tegengewerkt. en je kan vooraf gewoon zeggen, we verlenen alle medewerking, als het niet goed gaat, dan is het gewoon je eigen schuld. ga dan niet zeiken.

  als je alle middelen hebt ingezet die binnen je macht ligt. en ze werken niet. dan is niks doen, een optie.

  doet me denken aan de scene in mister robot. dat de dark army achter twee mensen aanzit. en er is wat paniek ontstaan. soms is de beste oplossing niks doen.
 8. forum rang 6 mercurius-adept 12 december 2016 08:00
  Dat zeiden Nederlanders in 1937/1938 ook, en nsb'ers tussen heel 40 en 45
  -->de hoop dat Hitler mensen hun leven beter ging maken Was groot, ook onder Nederlanders. Dus Was de stemming onder de meerderheid hier: laat hem maar gewoon even zijn gang gaan.......
  (en zelfs nog recenter met bush icm Irak en Afghanistan)
 9. remedy73 12 december 2016 12:59
  Voorheen leenden banken elke euro gestald spaargeld 20 tot 25 keer uit (=geldcreatie). In 2020 mag van de ECB deze zelfde euro nog maar 5 keer uitgeleend worden (banken zijn hierdoor stressbestendiger). Hierdoor ontstaat een enorm verschil tussen financieringsbehoefte (=economische groei) en financieringsmogelijkheden.

  Volgens mij is QE enkel al tot 2020 nodig om dit effect te neutraliseren. Oververhitting van de Europese Economie is nog heel ver weg.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 719,63 18 jun
  -15,26
  -2,08%
 2. AEX GR 2.579,65 18 jun
  -54,70
  -2,08%
 3. Duitsland 10 jaar -0,2070 18 jun
  +0,0310
  +13,03%
 4. EUR/USD 1,1862 18 jun
  -0,0046
  -0,38%
 5. Euro Stoxx 50 4.083,37 18 jun
  -74,77
  -1,80%
 6. Gold World Spot (USD) 1.764,30 18 jun
  -9,25
  -0,52%
 7. Nederland 10 jaar -0,0830 18 jun
  -0,0070
  -9,21%
 8. NN Group 39,840 18 jun
  -0,790
  -1,94%
 9. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 10. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 11. PostNL Koninklijke 4,563 18 jun
  -0,007
  -0,15%
 12. VS 10 jaar 1,4812 18 jun
  -0,0373
  -2,46%
 13. WTI Crude Oil - CME Rollover 1 71,50 18 jun
  +0,46
  +0,65%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links