Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gemalto koopt gewenste technologie

Gemalto koopt gewenste technologie

Gemalto neemt een divisie van 3M over. Het gaat om 450 mensen, die een omzet behalen van 213 miljoen dollar en een bedrijfsresultaat behalen van 58 miljoen dollar. 

De prijs die Gemalto hiervoor betaalt is 850 miljoen dollar. Ruwweg 4 maal de omzet, en 14,6 maal bedrijfsresultaat dus. Daar hebben we maar één woord voor: duur.

 

 

Alhoewel? Duur? Niet iedereen is het daar over eens. De analisten van Kepler Chevreux bijvoorbeeld, die tegenwoordig ook Raboklantjes adviseren, vinden het 'een redelijke prijs voor een geweldige business'. Kijken die met Franse ogen? 

Onder druk sinds winstwaarschuwing 

Gemalto ligt sinds de winstwaarschuwing wat onder druk. Het moest opbiechten dat het de door haar zelf hooggespannen winstverwachtingen bij lange na niet waar kon maken. Waarom wil Gemalto dan toch graag dit bedrijf? De uitleg van het concern zelf:

As Gemalto pursues its expansion and prepares for the future, this acquisition both completes Gemalto Government Programs offer by in-sourcing biometric technology and ideally positions the Company to provide solutions for the promising commercial biometrics market.

On the commercial side, as online and mobile transactions grow, new forms of multi-factor authentication and identification are needed to complement physical ID documents. Combining market access and technologies from 3M's Identity Management Business and Gemalto will allow trusted national identities and strong biometric authentication to develop throughout the digital economy.

Dus: zelf de techniek in huis, en 1 + 1 = 3. Eerst even een klein overzicht wat Gemalto precies doet. Het bedrijf is ingedeeld in een aantal divisies: 

 

divisie omzet als % totale omzet omzetgroei/daling
Payment business 503 mln. 33,6% +11%
Enterprise business 217 mln. 14,6% +12%
Government Programs 217 mln. 14,6% +25%
SIM Sales 282 mln. 18,8% -26%
Machine to Machine 153 mln. 10,2% +9%
Platform & Services 123 mln. 8,2% +3%

 

Het onderdeel van 3M wordt ingedeeld bij de Government Programs. Die omzet gaat daarmee bijna verdubbelen. Het gaat Gemalto vooral om de biometrische technologie die Cogent, het belangrijkste onderdeel van de 3M-tak, heeft ontwikkeld. 

Cogent werd in 2010 door 3M van de beurs gehaald. Het bedrijf had toen een omzet van 125 miljoen dollar, 365 medewerkers en een operationele winst van 53 miljoen dollar. 3M betaalde 943 miljoen dollar, en net of cash, dus met de kasmiddelen van Cogent ervan afgetrokken, 430 miljoen dollar. 

Dat was ca. 3,5 keer de omzet. Gemalto betaalt nu 850 miljoen dollar, bij een omzet van 213 miljoen dollar, een factor 4. Maar: beter te duur dan niet te krijgen, als het om een bepaalde technologie gaat.

Eerder dit jaar probeerde het al Morpho te kopen, van het Franse Safran, maar dat ging aan haar neus voorbij. Uit een interview van ABM Financial News met de topman van Gemalto, Philippe Vallée, wordt iets meer duidelijk. Ik copypaste een deel van dat interview van deaandeelhouder.nl:

 

Overnames

Dit jaar trachtte Gemalto om Morpho, de beveiligingstak van het Franse Safran, over te nemen. Een deal die volgens de meeste analisten een goede zet zou betekenen voor Gemalto, mits de prijs niet te hoog zou uitvallen.

Safran rekende bij het begin van het verkoopproces op een opbrengst van circa 2 miljard euro, maar de combinatie Advent/Oberthur lijkt bijna 2,5 miljard euro neer te tellen voor het onderdeel. "Een erg erg hoge prijs", aldus Vallée.

Gemalto was volgens Vallée met name geïnteresseerd in de biometrische activiteiten van Morpho, hoewel de topman ook met de andere activiteiten wel plannen zei te hebben. Biometrie is volgens de CEO vooral een belangrijke vereiste in het zakendoen met overheden, hoewel er zeker ook commerciële doeleinden zijn.

Nu een overname van Morpho van tafel lijkt, blijft Gemalto om zich heen kijken naar eventuele andere kandidaten. Tot een potentiële prooi zich aandient zal het Franse beveiligingsbedrijf zelf blijven investeren in biometrie en partnerships blijven sluiten. Een overname zou de ontwikkelingen evenwel kunnen versnellen, voegde Vallée toe.

Momenteel hanteert Gemalto een schuldratio (nettoschuld/EBITDA) van 1,0 tot 1,5, hetgeen ruimte biedt voor overnames. Eind juni bedroeg de ratio minder dan 1.

Wel merkte Vallée op dat een overname van Morpho voor 2,3 miljard tot 2,4 miljard euro aan de absolute bovenkant van de mogelijkheden van Gemalto ligt en gepaard zou zijn gegaan met het ophalen van vers kapitaal. Evenwel een acquisitie tot circa 2 miljard euro zou behapbaar zijn.

Gemalto zegt vandaag dat ze na deze overname onder de 1,5 blijven, qua nettoschuld/Ebitda.

Dat verklaart wellicht ook een deel van de koerssprong vandaag. De overname vandaag wordt gefinancierd uit eigen middelen waardoor een aandelenemissie van de baan is. Wanneer Gemalto beslist Morpho had willen hebben, was een kapitaalverhoging wél nodig geweest.  Waarvan akte. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links