Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het afscheid van de euro en van mij

Het afscheid van de euro en van mij

Dit is de laatste column van Sassen van Elsloo hier op IEX. Dank je Alexander voor de prettige samenwerking en je heldere columns van de afgelopen jaren! Het ga je goed.

Redactie IEX


Vooraleer ik aan mijn verhaal begin, wil ik u bedanken voor het lezen en becommentariëren van mijn columns hier op IEX. Tevens wil ik IEX bedanken voor de mooie samenwerking. Het waren bewogen beursjaren met vele interessante ontwikkelingen.

Echter, de tijd is gekomen dat IEX en ik afscheid van elkaar nemen. Een recent opgestart project vergt steeds meer tijd en binnenkort komt er ook nog een ander project bij; iets wat ik mijn volgers eind deze maand hoop te kunnen mededelen.

Ik ben dus nog steeds te volgen op Facebook en Twitter en op de andere websites. Ik wens jullie allen in ieder geval alvast prettige feestdagen en succes met het aankomende nieuwe beursjaar. Het ga u goed!

De èchte vragen

Het antwoord op de vraag of de euro houdbaar is, weet ik al; dat is namelijk nee (duhuh). Er zijn echter twee verdomd moeilijke vragen naar aanleiding van voornoemde conclusie: wanneer en hoe. Maar voordat ik daar over ga uitweiden, nogmaals een korte recap van waarom de euro onhoudbaar is.

Euro gedoemd

Een gezamenlijke munt voeren kan alleen goed geschieden als de leden niet te verschillend zijn. Er moet namelijk hetzelfde gedacht worden over cruciale zaken zoals flexibilisering, mobiliteit van kapitaal en arbeid, regulering, juridische kaders, pensioenen, monetair beleid, internationale handel, milieuwetgeving, en zo verder.

Die zijn verre van uniform in de eurozone; verschillen in cultuur, taal, geografische ligging, industriële compositie, demografie, en zo verder spelen hier een dominante rol. Iets wat nog steeds het geval is en, door de onmogelijkheid van snelle significante verandering hierin, ook altijd zo zal blijven.

One-size-fits-none

Cultuur, taal en demografie laten zich niet snel veranderen. Geografische ligging (denk aan aanwezigheid van grondstoffen, zeehavens, bergen et cetera) bepaalt vele van voornoemde factoren en dus ook de economische cycli.

Iedere fase van een cyclus vraagt om een ander beleid, maar bij het voeren van een eenheidsmunt, is er maar één beleid. Monetair is er maar één beleid dat bepaald wordt door de ECB en economisch door de vele EU/EMU-verdragen (waaronder het Verdrag van Maastricht).

Echter, deze unificatiemaatregelen zorgen er juist voor de eurolidstaten uit elkaar groeien in plaats van naar elkaar toe. Immers, one-size-fits-all-beleid op verschillende leden geeft per definitie verschillende uitkomsten.

Transferunie

Doordat de onderliggende fundamentele verschillen continu worden genegeerd, worden de economische verschillen tussen de verschillende lidstaten alsmaar groter. De oplossing die de europolitici hebben bedacht is om dan ex post de verschillen weg te werken. Dit betekent dat geld van Noord naar Zuid gaat.

Iets wat het electoraat in het Noorden steeds meer begint te storen, wat duidelijk te merken is aan de populariteit van EU-kritische politieke partijen.

In het Zuiden is het electoraat nou ook niet bepaald blij met de gang van zaken, want de hulppakketten van het Noorden worden alleen gegeven als zij allerlei beleidsmaatregelen nemen die het Noorden wenselijk acht.

Het Zuiden kampt in hun ogen daardoor met record hoogte in werkeloosheid, met name onder de jeugd, terwijl allerlei sociale voorzieningen worden geschrapt. Armoede is flink toegenomen en de ruimte voor nog meer opofferingen is daardoor uiterst gering.

Hogedrukpan

De politieke spanningen in de eurozone (en de EU) zijn dus flink opgelopen en een einde is nog niet in zicht. Sterker nog, door voornoemde fundamentele verschillen tussen de lidstaten, zal de spanning in een opwaartse trend blijven doordat de euro stelselmatig verschillende uitkomsten (divergentie) zal blijven genereren.

“You can check out, but you can never leave”

Nu moet ik bekennen dat vele maatregelen die genomen zijn door de EU/EMU-lidstaten sinds 2008 stukken verder gaan dan ik ooit gedacht had. Die verbazing geldt ook voor Axel Weber en Jürgen Stark, just to name a few, want de grote stok achter de deur, het Duitse Constitutionele Hof, bleek geen stok maar een overkookte spaghettisliert.

De genomen maatregelen, met name die betreffende verdere integratie, hebben vooral de kosten van het uiteenvallen van de euro verhoogd en de voordelen van de euro verminderd.

Deze maatregelen hebben dus fundamenteel niets opgelost en zorgen dus alleen voor uitstel in plaats van afstel door de lidstaten gevangen te houden in een soort Hotel California.

Domino

De euro is dus onhoudbaar, maar wanneer die zal vallen is zowat onmogelijk te bepalen.

 • Zal het de Italiaanse bankencrisis zijn?
 • Of de implosie van Griekenland?
 • Of juist de redding van Griekenland waardoor het politieke landschap in het Noorden compleet verandert?
 • Het succes van (een eventuele!) Brexit?
 • Of de rancuneuze behandeling van het VK door de EU?
 • Nexit?
 • Een terroristische aanslag?
 • Immigratie?
 • Faillissement van Deutsche Bank?
 • Turkije?
 • Uiteenvallen van Spanje en of de reactie daarop (Catalonië)?

Tekenen

Feit is in ieder geval dat het EU/EMU-jongetje op een gegeven moment tien vingers in de eurodijk heeft en dat het elfde gaatje niet meer te dichten valt. Dit terwijl de waterstand achter deze dijk maar blijft stijgen.

Iemand die bereid is drie stappen terug te zetten en zijn emoties uit te schakelen en te kijken naar de symptomen zal het zien.

Brexit, Front National, Wilders, AfD, Oekraïne referendum, EU-referendum, Italië referendum, ECB-gegoochel (opkopen van schulden, drukken van rentes en in stand houden van zwakke bedrijven), oplopende schulden, voortdurende lage economische groei voor de gehele eurozone en de grote verschillen tussen de lidstaten, ... en zo verder, vormen een niet te ontkennen trend.

De Pechtoldtactiek

De EU-politici zien deze onvrede en weten dat niets doen geen optie is, maar een stap terug (zeg euro dumpen en EU terugschroeven tot een soort EEG), dat weigeren ze (dit zou immers hun bestaansrecht ontnemen). Zij kiezen dus voor de vlucht voorwaarts.

De onvrede bij de kiezer zal hierdoor juist nog sneller toenemen.

La fin

Wanneer en hoe het kookpunt precies bereikt gaat worden weet ik niet, maar iedereen die bereid is te kijken naar de symptomen en de dieper liggende oorzaken, weet dat onze eenheidsmunt onhoudbaar is. De euro zit in een vicieuze cirkel, een death spiral, en racet haar einde tegemoet.

 


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Gerelateerd

euro

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
40 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Dom-dom
1
Ik doe veel zaken in Spanje en kun je zeggen dat je helemaal gelijk hebt. Spanje zal de grondwet moeten wijzigingen die tientallen jaren gaan duren. Het land is economisch verrot en zal zonder mentaliteitswijziging nooit en te nimmer aanhaken. De armoede in Spanje is schrikbarend gegroeid. Ook Spanje zelf heeft zoiets als de eurozone. Een beleid en verschillende karakters in de regios. De onafhankelijksroep van Catalonië is meer dan gerechtvaardigd. Het ECB beleid werkt niet, net als het Spaanse Centralisme (dominantie Madrid)is gedoemd te mislukken. De arbeidshervormingen hebben geresulteerd in het vogelvrij verklaren van de werknemer. In Spanje bestaan contracten van een dag die iedere dag worden verlengd zolang nodig. De Spaanse consument zal de economie in ieder geval niet aanjagen en de arbeidsmotivatie is tot een dieptepunt gedaald. En de Spaanse politiek denkt alleen maar aan bezuinigen ipv. het vergroten van de verdiencapaciteit. (goed investeren heet dat) Daarnaast moeten ze op onderwijs bezuinigingen, iets waar Spanje toch al belabberd in in, onderwijs. Ik deel de mening en roep ook al sinds jaren dat het over en uit zal zijn met de euro tussen nu en tienjaar. Hoe langer we doorgaan hoe groter de beeindigingkosten.
Dom-dom
0
O ja uitzicht op een vast contract, hoe goed je ook bent is uitgesloten in Spanje. Langer dan een jaar je dagcontract verlengen evenmin. Dat de Spaanse economie toch is gegroeid komt doordat veel toeristen Griekenland en Turkije hebben gemeden. Het is geen groei door goed beleid, maar door terrorismedreiging elders. Groeiwonder Spanje, forget it!
Kopium
2
Alexander ik weet je te vinden en blijf je 'stalken' ;) erg bedankt voor je waardevolle bijdrages hier op de iex, fijne feestdagen.
esprit se
1
Alexander, heel erg bedankt door je commentaren die duidelijk boven de middelmaat uit staken.........ik heb ze graag gelezen; allemaal!
Veel succes met je nieuwe bezigheden.....dat zal vast wel lukken.
Een goede gezondheid toegewenst.
mvg, Ruud
Maan Arkenbosch
1
Beste Alexander, veel succes in de toekomst! En dank voor je duidelijke uiteenzettingen, welke ik deel. De afgang voor de €. zal een combinatie van factoren zijn, zoals verdere opkomst "" extreme partijen, welke wel het probleem benoemen"", De verdere stijging van de $, het indirect gemanipuleerd wegstrepen van schulden.Target II, sociale onrust, mogelijke hoge uitgaven defensie, Russisch gevaar, problemen/criminaliteit met gelukzoekers, opstanden in Frankrijk en Italië, terug pakken van E.U. Brussel van afgegeven (gedeelte) soevereiniteit. Problemen met volks referenda etc.
Pomper
0
Bij de eerste zin haakte ik al af, tis ook een non discussie over de euro

Succes verder , heb niet eerder iets van je gelezen
Gronauer
2
De Euro blijft, hoe dan ook en in welke vorm dan ook..., wellicht met 3 verschillende rentepercentages; die voor de Middelandse Zee-landen, de Oost-Europeanen en voor ons..de Noordwest-Europeanen. Diegene die er uit wil stappen is gedoemd failliet te gaan, immers de schulden luiden in Euro.. en kunnen ook niet meer geholpen worden. Griekenland had er nooit bij moeten kunnen komen, maar is puur uit symboliek wel toegelaten..., met de uitdrukkelijke wil van iedereen. En veel slechter zijn wij er niet van geworden, het geheel heeft middels transfers en hoge rentes onze banken alhier en in overig Europa kunnen redden.., de arme Grieken..tenminste de komende 25-30 jaar..., maar ja..."wie boven zijn stand leeft.."... Helaas ga je niet in op het alternatief; iedereen een, t.o.v. de grote mogendheden en valuta, kleine valuta...,makkelijk te vloeren door speculanten. En het wegvallen van één grote open markt met 500 miljoen klanten met dezelfde munt in hun portemonnaie.. De Euro zie ik als een garant voor veiligheid en vrede evenals de EU. Het is, binnen de landen van de huidige EU (m.u.v. Slovenie misschien) nog NOOIT zó lang vredig geweest in Europa. Misschien is juist dát hét argument vóór de EU en vóór de Eruo...vrede...
blafkees 4884
1
@ Gronauer De vrede was er al tijdens de EKGS en de EEG mede gewaarborgd met de oprichting van de NATO in 1949.
Daar is echt geen dure eenheidsmunt voor nodig en geclassificeerde rentevoeten evenmin.
Zou men het gezonde verstand in 1992 hebben weten te behouden dan was er ook thans nog de 'vrede'aanwezig.

Alex, ik zal ze missen, jouw columns
Broke Even
0
De euro gaat er niet uit. Het doet namelijk precies wat het moet doen. De hele rijken, rijker maken en verder de complete EU nivelleren. Geld bij Piet in het noorden bij Giorgos, maar vooral bij Ronaldo, in het zuiden laten belanden. Anders worden die Noorderlingen veel te lui met hun 32 urige werkweekjes. Als ze daar al aan komen. De elite wilt dat je straks drie flex baantjes moet hebben om rond te komen, zoals in de VS. Het gaat dus helemaal zoals gepland!
[verwijderd]
1
Bedankt Alexander en veel succes verder met alles wat je doet. Ik denk dat gelijk hebt/krijgt mbt de euro.
eddygoed
1
Dank je Alexander, ik heb je stukjes met veel plezier en interesse gelezen. Veel succes met je nieuwe projecten.
Woudsehoeve
0
Negative thinking
Als je ergens van overtuigd bent kan je vaak ook de argumenten van je gelijk vinden.

Europa is door de huidige informatie voorziening over social media en de grote multinationals juist naar elkaar aan het toe groeien. De euro is daar een extra stimulans voor. Het is een kwestie van de voordelen begrijpen een gebruiken ipv de nadelen te accentueren.
En natuurlijk ook proberen elkaars cultuur te begrijpen en accepteren. Door het opvoeren van het gemiddelde welvaart en het oplossen van de armoe zullen de extremen minder voedingsbodem hebben.

Think positive Live positive and prosper
Moneyball
2
Beste Alexander, met de observaties en redeneervermogen c.q. logica niets mis. Maar dat de enige vraag wanneer/hoe is, klinkt als een belegger die op verlies staat. En dat is natuurlijk ook zo. Althans, al jaren ben je negatief en al jaren gaan we vrolijk met de euro door. Overtuiging kan je niet ontzegt worden, maar heel misschien schuilt daar ook een gevaar in dat het wat fundamenteel wordt en je de ogen sluit voor signalen die er op wijzen dat het toch niet loopt zoals je verwacht. De tijd zal het leren...

Hoe dan ook, dank voor je bijdragen via dit forum
Alexander Sassen van Elsloo
0
@Moneyball> dat is altijd het dilemma. dus ik ga iedere keer weer terug naar de rekentafel, maar kom via verschillende routes bij dezelfde conclusie. De verschillende scenario's geven echter totaal verschillende timelines, vandaar dat ik de wanneer vraag als belangrijk bestempel. Verder heb ik ritjes kunnen maken. Goud zit al heel lang in portefeuille, dus ups and down maar een positief renderende verzekering. EUR/USD gaat ook goed. Boskalis short in 2e instantie, Fugro mixed, CAT up the bummer enz. Maar makkelijk als beer is het niet nee. Maar beer-zijn is bij mij een resultante, niet een vooringenomen stiel. We gaan het zien of het totaal bij verkeerde end heb, of niet. cheers en bedankt voor je constructieve comments!
k2es
1
Zelfs binnen Nederland heb je grote verschillen in bedrijvigheid, achtergrond en werkloosheid, waarbij de sterkere regios de zwakkere financieren, toch zijn we één natie met één regering en één munt (die nu internationaal en zelfs in vele landen buiten Europa bijna net zo gemakkelijk geaccepteerd wordt als de USD)
Dat gewissel met valuta binnen de EU kostte het bedrijfsleven en particulieren vroeger miljarden per jaar en maakte prijsvergelijkingen zeer moeilijk. Teruggaan naar de gulden kost weer extra en die was ook niet onafhankelijk, maar de laatste jaren gekoppeld aan de Deutsche mark.
Response
1
Dank voor al je columns. We nemen helaas afscheid van jouw, of we ook van de euro afscheid nemen zal de toekomst uit moeten wijzen.
rdeleeuw
0
Ook in Nederland bestaan er geen 2 gezinnen met dezelfde financiele ruimte /ontwikkelingsmogelijkheden / inkomens(potentie) etc etc. Toch kun je uitstekend gezamenlijk gebruik maken van 1 munt, of het nu de gulden, euro of dollar is. Zolang er maar geen monetaire politiek wordt bedreven tussen de verschillende actoren. Bestuurders van banken (ook centrale) zijn niet gekozen door het volk en behoren geen monetaire politiek te bedrijven. Verder heeft een volk groot gelijk dat het niet acceptabel vindt om opgezadeld te worden met opgedrongen legislatie waar ze niet tegen kunnen stemmen. Zowel voor noordelijke als zuidelijke landen. Probleem is het democratisch tekort en de ondemocratisch genomen besluiten door zowel EU als ECB.
40 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: euro

Column door: Alexander Sassen van Elsloo

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bi...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente columns van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van ... 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. nov '16 Heijmans, te vroeg maar interess... 7

Gesponsorde links