Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alweer die PostNL Bpost soap

Moet PostNL met Bpost gaan praten?

 

En zo duikt al meteen een eerste cultuurverschil tussen PostNL en Bpost op, of moet ik zeggen tussen België en Nederland? Wij hebben geleerd dat als een dame nee zegt... :-) Opnieuw reuring vandaag over het informele bod van Bpost op PostNL van ongeveer 5,75 euro. Ongeveer, want het bod is mede in aandelen Bpost.

De VEB eist vandaag dat PostNL in ieder geval gaat praten met Bpost. Lees: PostNL CEO Herna Verhagen - vandaar die dame uit mijn eerste zin - moet van de Vereniging Effecten Bezitters met haar Bpost collega Koen van Gerven gaan praten. Het is een heel epistel van de VEB, maar ze vat het zelf samen:

De drie eisen van de VEB in het kort:
1. Bpost is een serieuze partij met een serieus overnamevoorstel. Een beursgenoteerde onderneming als PostNL zou op zijn minst moeten luisteren naar de plannen van bpost. CEO Herna Verhagen en CFO Jan Bos moeten in gesprek met de Belgen.
2. Als PostNL hier niet toe bereid is, dient het bedrijf helder uit te leggen hoe het op zelfstandige basis aandeelhouderswaarde denkt te creëren. In de post- en pakkettenmarkt is schaalgrootte van cruciaal belang. Kan PostNL op de langere termijn werkelijk opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen?
3. Ook de politiek heeft een verantwoordelijkheid naar PostNL-aandeelhouders. Als minister Kamp, op welke wijze dan ook, de overnamepoging weet te frustreren horen aandeelhouders graag wat de politiek daar tegenover zet.

Schande en ophef

De beweegredenen van de VEB zijn duidelijk. De houding van Verhagen kost de aandeelhouders gewoon geld. Copypaste uit het persbericht:

Woensdag legde bpost een “finaal voorstel” op tafel met een waarde van 5,75 euro per aandeel. Van een koersstijging was geen sprake, het aandeel daalde die dag zelfs fractioneel tot 4,65 euro. Dat is bijna 20% minder dan het bod.Beleggers spreken klare taal: de kans is klein dat PostNL in Belgische handen komt.

Of Verhagen hier naar luistert, is anybody's guess. Feit is dat de VEB die eisen natuurlijk zelf op geen enkele manier kracht bij kan zetten. De vereniging heeft zelf geen substantieel belang in het aandeel en haar achterban bestaat dan wel uit aandeelhouders, maar daar zijn ongetwijfeld de meningen verdeeld.

Hoe dit bericht te interpreteren? Misschien is het een poging van de vereniging de patstelling te doorbreken. Want die is er. Zo lang de Belgen geen officieel bod lanceren, waarop aandeelhouders stukken al dan niet kunnen aanmelden, kunnen zij alleen met hun voeten stemmen. Die uitslag is duidelijk: 4,75 euro nu.

Uitverkoop

Misschien is het een idee voor Verhagen om Van Gerven te vragen een tafel voor twee in een goed Brussels restaurant te reserveren - die weten ze zeker bij Bpost - en in ieder geval uit beleefdheid te gaan praten. Al is het maar omdat de Belgen zo hun best doen - en belangrijker nog - iedereen zich hiermee begint te bemoeien.

Lees: politiek Den Haag. Vergeet niet, er zijn volgend jaar maart verkiezingen bij ons. Wellicht dat politici zich hiermee gaan bemoeien, om zich met de uitverkoop van Nederland erfgoed ofzo te profileren. Laat staan als politiek Brussel zich er ook nog mee gaat bemoeien, want dan wordt het een vervelende Nederland-België.

Wellicht een goed idee daarom voor Verhagen om te gaan praten. Misschien weet Van Gerven haar alsnog te versieren. Of anders is het misschien een idee voor Verhagen om met een klip en klare strategie update te komen, zoals ook de VEB voorstelt, om uit te leggen hoe zij de zelfstandige toekomst van het bedrijf ziet.

Allemaal leuk en aardig, maar Verhagen hoeft dit niet te doen. Intussen hebben aandeelhouders weinig te klagen, zoals ook Nico steeds op IEX schrijft. De koers staat 20% onder het bod, maar staat wel 30% hoger dan toen het eerste bod van de Belgen er kwam. De AEX zal toen vast ergens rond 450 hebben gestaan :-)       


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 december 2016 16:06
    Wat is het meerderdeel van je betoog een k*t-kletsverhaal. Je lijkt wel de vijfde colonne van Den Haag.

    Juridisch gezien heeft Den Haag GEEN FLIKKER meer te vertellen over PostNL, indien de Belgen de bestaande NEDERLANDSE wetgeving respecteren en ook uit gaan voeren.

    Los van het feit dat ik vind dat PostNL zelfstandig een heel eind kan komen, lijkt me het op z'n minst goed om eens te praten. Zie KPN: Voor veel partijen was het heel veel beter geweest al men wel was overgenomen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links