Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Italië in tien grafieken

Italië in tien grafieken

 

Kent u de economische of blauwe banaan van Europa? Nee, dat is geen geen IEX-geintje, maar grofweg de regio in Europa waar - heel populair gezegd - het geld wordt verdiend.  U ziet het aan dit simpele Wiki-plaatje: die loopt ongeveer van Anfield Road in Liverpool tot aan het San Marco Plein in Venetië:

 

 

Italië dus. Noord-Italië in dit geval. Want het is een land op twee snelheden. Het noorden is een economisch power house. Wie houdt er niet van Italiaans design en engineering. Zelf ben ik liefhebber van Italiaanse pakken - helaas beetje duur - racefietsen en espressomachines. U denkt vast aan Ferrari, Aprilia et cetera. 

Waar ligt de grens, is dat bij Rome? Hoe anders is het zuiden... Goed, zondag dat grondwetreferendum, waaraan premier Matteo Renzi zijn politieke lot heeft verbonden. Geen meninkjes hierover op IEX, maar feiten en data.  Ik neem u mee langs tien grafieken uit Reuters Datstream van het land, om een idee te krijgen.

Hoe staat dit derde land van de EU - na Duitsland en Frankrijk - er economsich en financieel voor? Om te beginnen het BBP. Wat voor prachtige motoren de Italianen ook kunnen bouwen, de economische motor wil sinds de kredietcrisis maar niet janken: krimp tot verwaarloosbare groei en magere verwachingen:

 

 

De industriële productie is ook al sinds jaar en dag niet om over naar huis te schrijven:

 

 

Pluspuntje, met de export gaat het goed. Binnenlandse vraaguitval dus, zegt tegelijkertijd een klein stemmetje in mijn hoofd:  

 

 

De werkloosheid is torenhoog. Stiekem vraag ik mijzelf bij zulke cijfers altijd af hoeveel er zwart wordt gewerkt, maar dat telt niet in de officiële cijfers:  

 

 

Italië is berucht om haar overheidsschuld. Die mag er dan ook zijn, de hoogste in de EU. En die is sinds de crisis ook weer fors opgelopen, helaas zonder merkbaar economisch effect:

 

 

De rentes daarop lopen intussen weer ietsie op na die enorme EU-brede daling. U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te snappen dat dit niet goed voor begroting en schuld is. 

 

 

Zoals in de hele EU is de inflatie weggevallen, maar de verwachtingen lopen wel op. Dat klonk vaker sinds 2008, maar misschien keert de wal het schip nu echt:

 

 

De beurs dan: van de week hadden we nog een filmpje over de FTSE/MIB 30, de Italiaanse hoofdindex op de beurs van Milaan. Die presteert beroerd, maar dat heeft veel te maken met de enorme overweging (40% ofzo ) van financials in deze index. 

 

 

Geen vrolijk plaatje dus. Amper een rally sinds de beruchte bodem in maart 2009. Laat ik maar geen vergelijking met AEX, Eurostoxx 50 of S&P 500 of MSCI World Index in euro's maken, want dan wordt het helemaal naar.  

 

 

Wellicht is dit de allerberuchtste Italiaanse grafiek en meteen de reden waarom vooral de banken zo enorm zijn afgestraft op de beurs: ja, de gebakkenluchtleningen. Vooal bekend van Monte dei Paschi. Het wonder van Siena dat die club überhaupt nog bestaat.

 

 

Al met al zijn Italiaanse aandelen hierdoor minder duur dan het Europese gemiddelde, maar écht goedkoop kan ik er eerlijk gezegd ook niet van maken. Beslist niet dat ik denk inpakken, wegwezen, wegleggen en over zoveel jaar maar weer eens zien.

 

 

Kortom, geen vrolijke Italiaanse cijfers. Het frappante is alleen dat het referendum zondag hier niet over gaat en ook niet over het EU-lidmaatschap van het land. Daar gaan wel alle discussies over. Wellicht mag u vandaag en morgen wat voorzichtige markten verwachten en voor maandag zijn alle opties open.

Zulke extreme reacties als bij Brexit lijkt me sterk, maar u weet maar nooit tegenwoordig. Als handelaar kunt u wellicht maandag uw lol op en voor lange termijn (waarde)beleggers geldt de wijsheid die ik altijd geef bij zulke events. Bedenk heel goed wat dit voor de omzet en winst van uw aandelen betekent.

Want dat is uiteindelijk, in the long run, waarop die dingen worden afgerekend en niet op politiek. Als aandelen sinds 1602 op basis van politiek werden gewaardeerd stonden de indices al lang muurvast op nul kelvin. Om van de Italiaanse Borgia's een eeuwtje eerder maar te zwijgen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 december 2016 15:51
    ik heb 1 of ander pak van 30 euro uit indonesië. heb eens naar die pakken en mode adviezen gekeken. maar ik ga voor engels, ik ben een dik propje, meende dat italiaanse pakken voor slanke lange mensen was. maar goed, hoop nog eens iets leuks uit de thrift shop te halen. r kelly sheets, pisss.

    ik lees net op reuters, een berichtje over olie. ik vermoed zelf dat dit nog heel lang kan duren voordat die prijs echt gas gaat geven. laat ik zo zeggen.

    eerst amerika. toen opec(groot gedeelte)+rusland. amerika en vermoedelijke andere lui geven gas, las dat kazachstan ook is begonnen met blazen vanuit een bepaald gebied. dan ga ik ervan, afhankelijk van de ontwikkelen, dat opec en rusland geen woorden maar daden gaan hebben. zal wel ergens halverwege volgend jaar worden. dan komt er pas een omslag als alle landen buiten opec niet meer kunnen ophalen uit de grond dan opec kan minderen. en dit alles moet minder zijn dan de vraag. en dan zou de markt waarschijnlijk voorgoed omhoog gaan.

    goed ik las ooit ergens een berichtje dat er ook veel olie wordt opgeslagen. dat kan je natuurlijk ook nog vrij bommen, dan is het hek van de dam voor degene die deze strijd gaat winnen. dan duur het nog langer.

    okay tot over twee jaar. nog maar weer eens kijken, als je kijkt hoelang deze uitspraak heeft geduurd. hoelang zeuren we al mondiaal. anderhalf jaar. twee jaar over de olie prijs?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links