Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Besi en de convertible (update)

Besi en de convertible (update)

Update: de converteerbare obligatie is inmiddels geplaatst. Coupon wordt 2,5% en de conversiekoers wordt 43,51 euro.

Besi plaatst in totaal voor 125 miljoen euro, dus inclusief greenshoe. Mocht de convertible in zijn geheel uitgeoefend worden, betekent dat een toename van 7,2% van het aandelenkapitaal.  

BE Semiconductors (Besi) geeft in navolging van BAM en Fugro een converteerbare obligatie uit. Je ziet aan de rentes die geboden worden hoe sterk de onderneming in haar schoenen staat.

Besi biedt een coupon van 2,5 a 3%. Die rente mag wat lager dan de rente op een vergelijkbare standaard obligatie omdat de koper ervan een upside erbij krijgt, een zogenaamde call optie.

Mocht het erg goed gaan met Besi de komende 7 jaar dan mag de obligatie omgezet worden in aandelen. Die omwisselkoers (conversiekoers) ligt 32,5 tot 40% boven de huidige koers. Besi hoopt deze vandaag in de markt te zetten.

Fugro als voorbeeld...

We weten nog wat er ten tijde van de converible van Fugro is gebeurd. Fugro plaatste die op dezelfde dag dat ze haar cijfers publiceerde.

De koers donderde die dag met 15% in elkaar. Men dacht dat dat was door die beroerde cijfers, maar in werkelijkheid komt er bij de plaatsing van zo'n grote convertible een hoop aanbod in aandelen naar de markt.

Een aantal kopers ervan gaat die obligatie namelijk hedgen. Ze krijgen een obligatie en een call-optie die zeven jaar loopt, en als hedge daarvoor plaatsen ze aandelen, of stappen ze uit aandelen die ze al hadden.

De koers van Besi zal vandaag dus wat onder druk liggen, maar dat is tijdelijk, en technisch van aard.

Het uiteindelijke effect kan een behoorlijke verwatering zijn, maar dan moet de koers wel significant oplopen de komende jaren. 

De details

Besi geeft voor 100 miljoen euro aan papier uit, met een green shoe van 25 miljoen extra. Die zal ook wel geplaatst worden, want Besi is schuldenvrij en heeft zelfs een ruime kaspositie.

De vraag is dan waarom ze zoveel geld willen ophalen. In eerste instantie: gewoon omdat het kan.

De mogelijkheid is er, de positie van Besi is sterk en het geld is (nog) goedkoop. De officiele redenen zijn als volgt:

  • The net proceeds of the offering will be used to continue the development of next generation advanced packaging technologies and to further expand the Company's Asian manufacturing operations. In addition, the balance of the net proceeds may be used for general corporate purposes including debt retirement, acquisitions and share buybacks.

Dus:

  • verdere ontwikkeling volgende generatie verpakkingstechnologie
  • uitbreiden activiteiten in Azie
  • schuldafbouw
  • overnames 
  • eigen aandeleninkoop

Het zou mij niet verbazen als Besi op overnamepad is in Azie. Mocht dat niet het geval zijn, en ze op eigen kracht daar wil groeien, zou het inkopen van eigen aandelen wel weer uitgebreid worden.

Veel technologiebedrijven met een cashoverschot lenen goedkoop bij om op die manier aandelen in te kunnen kopen. Voor de lopende zaken heeft Besi het geld niet echt nodig. Kijk naar de kaspositie eind september:

 

 

Wat te doen als particulier?

De convertibles worden in eerste instantie geplaatst bij professionele partijen. Voor dit soort werk wordt de particuliere belegger overgeslagen, want dat is geen doen voor de begeleidende banken. 

U kunt er straks echter wel in beleggen, omdat er een listing wordt aangevraagd op de Duitse beurs (Frankfurt), waar ook de convertible van Fugro (XS1508771216) staat gelist. 

De dip in de aandelen vandaag kan ook aangegrepen worden om wat op te vangen, maar ik zag al dat het lang niet zover doorzakt als bij Fugro destijds.  

De voorwaarden 

De voorwaarden zoals voorgesteld:

  • Rente van 2,5 a 3%, betaalbaar op 2 juni  en 2 december
  • Conversiepremie van 32,5 a 40% van de gemiddelde gewogen koers van vandaag (VWAP)
  • Looptijd tot 2 december 2023
  • Eventueel aflosbaar a pari vanaf december 2020 als de aandelen die de obligatie vertegenwoordigen op 130 euro staan

Hoe gaat het met Besi?

Het vierde kwartaal is nog geen feest. Besi publiceerde eerder deze maand een presentatie op haar website, voor de liefhebbers, die kunt u hier vinden. 

De book-to-bill-ratio zit nog niet mee. Terwijl in de industrie het getal (aantal nieuwe orders gedeeld door aantal uitgeleverde orders, zou 1 of hoger moeten zijn) al boven de 1 staat, zit Besi er nog ruim onder.  

 

 

De omzet in het vierde kwartaal zou wat lager uitkomen dan die in het derde kwartaal, zo'n 10-15%, terwijl de kosten weer wat hoger uitkomen.   

 

Tot slot nog de final push van Besi. Waarom u dit aandeel voor de lange termijn best kunt aanhouden. Al lijkt mij eerlijk gezegd ASM International net zo'n goede keus, zo niet beter.

Vandaag, aan het eind van de handelsdag of wellicht eerder, worden de uiteindelijke voorwaarden bekend. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. harryhol 30 november 2016 11:19
    Bij ASMI zijn de Chinese Walls echter minder op orde dan bij Besi. Enige jaren geleden gaven die ook een convertible uit. Alleen donderden de stukken al dagen daarvoor vele euro's in elkaar zonder duidelijke reden. De conversiekoers was bijna at-the-money t.o.v. de koers van een week daarvoor. Cadeautje van de begeleidende bank (Morgan Stanley als ik mij goed herinner), aan de bevoorrechten die mochten inschrijven op de convertible. In de categorie nooit uitgezochte schandaaltjes op de Nederlandse beurs...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links